Lecția umilinței

Daniel Dines (51 de ani), cofondatorul UiPath, pri­mul unicorn cu origini românești, apare într-o ipo­stază cu totul nouă într-un podcast video realizat la finalul unui eveniment din Las Vegas, semnalat de Profit.ro. IT-istul, care avea să-l detroneze pe Ion Țiriac în clasamentele autohtone ale bogăției, a fost pe val în 2021, după ce UiPath s-a listat pe piața de capital americană. Compania cu care s-a chinuit ani întregi într-un sediu din Delea Veche (stradă din București) ajunsese să valoreze 40 de miliarde de dolari, în zilele sale de glorie. Pe atunci, tehnologia de automatizare a proceselor interne (robotic process automation – RPA) pe care o dezvoltă părea the next big thing.

Frumusețea în tech e că revoluțiile se petrec des și următorul lucru grozav îl înlocuiește pe precedentul. Acum, acesta se numește inteligență artificială (AI). Declinul UiPath a început însă cu mult înainte de 30 noiembrie 2022, atunci când lansarea ChatGPT – roboțelul vorbăreț al OpenAI – reseta o lume întreagă. Foarte pe scurt, rezultatele sub așteptări ale companiei, a cărei explozie (în vânzări, desigur) a întârziat să se producă, au tras prețul acțiunilor în jos – capitalizarea bursieră a UiPath e de cinci ori mai mică decât în perioada de glorie.

Acum, RPA nu mai spune mare lucru, având în vedere că omenirea întreagă se închină noii zeități – AI. Acesta e motivul pentru care UiPath nu mai face doar un produs de automatizare a proceselor, devenind și o platformă de soluții de inteligență artifi­cia­lă. Virajul a fost făcut de majoritatea jucătorilor din Big Tech.

După ce a cheltuit, fără limite, miliarde de dolari cu metaversul, teh­no­logia despre care ne spunea că e viitorul, însuși Mark Zuckerberg, șeful Meta (fosta Facebook), pariază masiv pe AI. De altfel, Dines a făcut pasul înapoi din poziția de co-chief executive officer (co-CEO), chiar în vară. Pentru el a fost creat un post nou – cel de chief innovation officer.

„AROGANT ȘI NEFERICIT“. În recenta apariție despre care vorbeam la început, Dines spune răspicat că „umilința“ e cea care îi dă direcția. Recunoaște că la 30 de ani era „arogant“, dar și „nefericit“. Într-o grilă spirituală putem spune că omul care a condus, pentru scurt timp, clasamentul bogăției a învățat lecția smereniei, una dintre valorile creștine, despre care nu se prea vorbește în sălile de ședințe ale clădirilor de birouri din centrul New Yorkului.

Mai mult, el lasă de înțeles că aceasta este o valoare utilă și în business, pentru că modestia atrage clienții sau îi poate chiar disloca pe cei ai concu­renței.

În interviuri anterioare, fostul programator me­ta­morfozat în om de business nu se ferea să arate stilul de viață pe alocuri excentric. Desigur, afirma că preferă hainele sport ieftine, însă, pe de altă parte, spunea că îi place să mănânce felurile gătite de bu­cătarul său personal – un tânăr grec. Mâncarea pre­ferată: friptură de vită Kobe, servită cu un pahar de whisky Macallan.

ANII MEI CEI MAI FRUMOȘI. Același Dines recu­noștea că perioada cea mai frumoasă din viața sa a fost copilăria, pe care și-a petrecut-o, în anii comunismului, la Onești (fostul Gheorghe Gheorghiu-Dej), un orășel din județul Bacău, unde a fost crescut de bunicii săi. Nu s-a bucurat de o viață ieșită din comun nici mai târziu. A avut și o carieră la Microsoft, în Statele Unite – povestea că acolo a dus viața unui american din clasa medie. După ce s-a întors la Bu­curești, a trăit cu 2.000 de euro pe lună, preț de un deceniu.

Cumva, smerenia a fost în ADN-ul său și la smerenie s-a întors. De altfel, titlul de cel mai bogat român i-a adus foarte multe dezavantaje, în sensul că atenția s-a mutat de la UiPath către el. Atenție a atras și activitatea sa investițională din afara companiei care l-a consacrat. A făcut o mulțime de investiții în companii tehnologice, a cumpărat 5% din dezvoltatorul One United Properties, înainte de listarea din 2021. Dines a mai cumpărat acțiuni One și ulterior, chiar anul acesta. De asemenea, o altă achiziție impor­tantă e un pachet de 10% din acțiunile companiei agricole RodBun.

Iar strategia de diversificare s-a dovedit mai mult decât inspirată. Antreprenorul a făcut mai multe exituri din UiPath, înainte și după listare. De exemplu, în 2018 și în 2019 a vândut acțiuni de peste 150 de milioane de dolari, într-o operațiune de răscumpă­rare a acțiunilor de la angajați. La doar două zile după listare a făcut o vânzare care i-a adus circa 80 de milioane de dolari în conturi. La mijlocul lui octombrie, numele lui Dines nu mai era pe lista celor mai bogați 500 de miliardari ai lumii realizată de prestigioasa agenție americană Bloomberg. Cel mai „sărac“
miliardar avea o avere de puțin peste cinci miliarde de dolari.

În interviul de dată recentă, Dines arată că nici cu AI nu e sigur că va da lovitura din nou prea curând, pentru că întrevede „un moment iPhone“ al inteli­genței artificiale de-abia peste zece ani. Însă lecția smereniei, odată învățată, miliardele parcă nu mai au nicio valoare. Sau au?

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.