Minunata lume nouă

Atingerea de noi și noi maxime pe burse, anul trecut, a reprezentat un bun prilej pentru pesimiștii de serviciu să prezică apocalipsa. Aceiași pesimiști anunțau o recesiune iminentă a economiei americane încă de la începutul lui 2023. Pe atunci, inteli­gența artificială (AI), al cărei certificat de naștere a fost emis pe 30 noiembrie 2022, odată cu lansarea roboțelului inteligent ChatGPT, părea o nouă născo­cire cu durată scurtă de viață.

Dând filmul pe repede înainte, relativ recent, designerul de procesoare grafice Nvidia – a cărui tehnologie pare indispensabilă dezvoltatorilor de modele AI – a devenit a treia cea mai valoroasă companie din Statele Unite, fiind surclasată doar de Microsoft și Apple. Ca o paranteză, lunga supre­mație a Apple, cu care ne obișnuisem să ocupe pri­mul loc în topul celor mai mari capitalizări bur­siere, a luat sfârșit doar după ce Microsoft s-a pozi­ționat mult mai bine în „cursa“ AI, fiind principalul sponsor al OpenAI, start-upul care a creat ChatGPT.

Elon Musk a intentat un proces împotriva OpenAI și a șefului acesteia, Sam Altman, pe motiv că misiunea inițială a companiei, anume servirea „binelui uma­nității“, a fost abandonată pe parcurs. Șeful Tesla acuză OpenAI că nu face decât să crească pro­fitabilitatea Microsoft, artizanul său din umbră. El s-a numărat printre cofondatori, însă a ieșit din joc ulterior. Cârtitorii îl suspectează pe Elon Musk că regretă că a ieșit prea devreme, nebeneficiind de avântul pe care OpenAI l-a luat în ultimii doi ani. Pro­priul său proiect de inteligență artificială, xAI, lansat anul trecut, nu se bucură nici pe departe de aceeași popularitate.

Bun-venit în S&P 500! Nimeni nu știe cu adevărat cum va arăta o lume guvernată de inteligența artifi­cială, însă orice companie care pretinde că are o cât de mică tangență cu domeniul crește în valoare precum voinicul din poveste. Un exemplu cât se poate de relevant este intrarea Super Micro Computer, un producător de servere și infrastructură IT, în com­po­nența indicelui principal al bursei americane, S&P 500, înlocuindu-l pe Whirlpool – clasicul fabricant de electrocasnice. Super Micro integrează cipurile Nvidia în ceea ce presa de specialitate numește „clustere“ de servere vândute către dezvoltatorii modelelor de inteligență artificială. Cât de cool față de niște banale mașini de spălat!

Indicii se încăpățânează să atingă noi și noi ma­xime. Vorbim aici în special despre S&P 500 și Nasdaq Composite, puternic influențați de „Cei șapte magnifici“ – singurele companii de tehnologie care, practic, contează în burse: Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia și Tesla.

Vei obiecta, probabil, că nu e în regulă să judeci o întreagă eco­nomie după evoluția unui singur domeniu. Și s-ar putea să ai dreptate.

Însă nu e pentru prima dată în istorie când se întâmplă asta. Concentrarea s-a produs și în anii ’50 – pe atunci acțiunea-vedetă era General Motors, producătorul de automobile care înflorea pe mă­sură ce americanii începeau să pre­țuiască avanta­jele mobilității. Alte vremuri!

În siajul BITCOINULUI. Universul cripto e și el în zona de maxime sau pe acolo. În momentul redac­tării acestor rânduri, bitcoinul, cea mai importantă crip­tomonedă din lume, se apropia de maximul său istoric din 2021 – aproape 70.000 de dolari pe unitate. O întreagă pletoră de monede virtuale, precum ethe­reumul sau dogecoinul, au intrat în siajul de creș­­tere al bitcoinului. De exemplu, dogecoinul – singura crip­tomonedă acceptată de Tesla pentru vânzarea mașinilor sale electrice – a crescut cu 70% într-o singură săptămână, în cadrul cripto-raliului din ultima vreme.

De altfel, ne-am obișnuit cu salturi de câteva zeci de procente de pe o zi pe alta a valorii multor active. Publicarea unor rezultate financiare peste așteptările analiștilor a indus un avans al acțiunilor Dell Technologies, producătorul de computere, care, ai ghicit, s-a urcat și el cu arme și bagaje pe valul inteligenței artificiale, cu 30% în timpul unei singure ședințe de tranzacționare.

Desigur, scenariul că totul nu e decât un castel de cărți de joc stă și el în picioare. Doar că a fost atât de des invocat, încât prea puțini îl mai iau în calcul. Pe de altă parte, faimosul investitor Ray Dalio, fondatorul celui mai mare fond de hedging din lume, Bridgewater, e de părere că, deși adeseori ceea ce se petrece acum în piețe pare să evoce bula dot-com din anii 2000, semnele unei viitoare crize sunt înșelătoare. Ray Dalio are peste 50 de ani de experiență în piețele financiare – și nu se pricepe doar la acțiuni –, timp în care a avut ocazia să vadă multe bule.

La nivel macroeconomic, dobânzile mari care își fac de cap de doi ani deja nu au reușit să sugrume economia americană, așa cum era de așteptat. Așa­dar, investitorii s-au simțiți încurajați să cumpere acțiuni, aur, criptomonede sau te miri ce alt instrument financiar sau de economisire. Iar în vara aceasta ar urma ca dobânzile să intre pe o pantă descendentă. Atunci să te ții!

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.