Leonard Rizoiu, HR Expert & Managing Partner leoHR: Românii își doresc salarii realiste și beneficii extrasalariale

Andrei Dumitru 23/04/2024 | 10:47 Oameni
Leonard Rizoiu, HR Expert & Managing Partner leoHR: Românii își doresc salarii realiste și beneficii extrasalariale

Leonard Rizoiu, HR Expert & Managing Partner în cadrul leoHR, este o voce puternică în zona de retenție și capital uman, cu peste 20 ani de experiență în business și management în diferite industrii. Promotor al empatiei și umanității în resurse umane, Leonard Rizoiu a introdus în piața muncii din România instrumentul unic Stay Interview, oferind astfel soluții complete și personalizate de creștere a retenției și dezvoltare a culturii organizaționale pentru numeroase companii naționale și internaționale. Într-un interviu acordat NewMoney,  Leonard Rizoiu vorbește despre ultimul studiu OLX „Indexul locurilor de muncă”, despre cum s-au rearanjat relațiile de muncă după pandemie și cum vede el viitorul relației dintre angajat și angajato, în următorii cinci ani.

NewMoney: Ultimii ani au arătat că foarte multe companii au început să investească în tot felul de programe pentru evoluția angajaților, astfel încât gradul de retenție să crească. În acest context, care sunt principalele programe pe care ar trebui să le aplice un angajator și, totodată, să fie în asentimentul angajatului?

Leonard Rizoiu: Deși nu există niște programe general valabile, care să se potrivească în absolut orice organizație, ultimii ani au arătat o tendință clară a companiilor de a investi în programe de dezvoltare a angajaților, pentru a crește retenția. Conform raportului OLX ”Indexul Locurilor de muncă”, în 2023 s-au publicat peste 570.000 de oferte de angajare, iar o mare parte din acestea s-au concentrat în domeniile cu cerințe fizice (blue collar), care au reprezentat 80% din solicitările de pe platformă.

Acest context subliniază necesitatea unor programe robuste de dezvoltare a competențelor digitale și liderilor adaptivi, îmbinând flexibilitatea locului și orarului de muncă, pentru a răspunde cerințelor diversificate ale forței de muncă.

Programele de formare continuă, mentoratul și coaching-ul sunt esențiale. Un studiu realizat de LinkedIn Learning arată că 94% dintre angajați ar rămâne mai mult la o companie dacă aceasta ar investi în dezvoltarea lor. Dacă adăugăm în ecuația beneficiilor și faptul că Generația Z devine tot mai active și predominantă în câmpul muncii, atunci fără doar și poate devine imperios implementarea unui program robust de well-being, care include flexibilitate în locul și orarul de muncă. Acestea sunt tipurile de programe ce pot reduce rata de fluctuație. Chiar și cu până la 25%, conform unui raport parcurs recent.

NM: În prezent, care este părerea dvs. despre piața muncii din România? Cu ce se diferențiază față de piața din Occident?

LR: Tot în Indexul locurilor de muncă aflăm că în 2023, piața muncii din România a resimțit o încetinire în ritmul de creștere a noilor angajări, cauzată de factori economici și închideri de fabrici, comparativ cu anul 2022. Cu toate acestea, perspectivele pentru 2024 sunt îmbunătățite de noile investiții și optimismul generat prin PNRR, care sugerează o posibilă revitalizare a pieței. Această dinamică diferă de piața occidentală prin flexibilitatea și costurile mai scăzute, dar și prin provocările legate de migrația forței de muncă și deficitul de competențe.

Comparativ cu Occidentul, România are o rată a angajării în sectoarele IT și comunicații care depășește media UE, dar se confruntă cu un deficit de competențe avansate. Angajatorii români ar putea beneficia de adoptarea modelului nordic de flexisecuritate, care combină flexibilitatea pieței muncii cu securitatea socială, pentru a crește retenția.

NM: Foarte pe scurt, ce își dorește astăzi un angajat de la locul de muncă?

LR: Salariu, dar nu ”competitiv”, ci unul realist raportat la nivelul de experiență și costul vieții.

Beneficii în directă legătură cu bunăstarea lor fizică, psihică și de conlucrare.

O cultură organizațională care promovează inovația, diversitatea și incluziunea.

Posibilități de avansare și recunoașterea meritelor.

Ca un rezumat inspirat din cel mai recent raport OLX Locuri de Muncă: angajații din România își doresc salarii care să reflecte creșterile semnificative recente, cum ar fi creșterea salariului mediu net cu aproximativ 17% față de anul anterior, ajungând la aproape 4.700 de lei net pe lună în octombrie 2023. Acest lucru subliniază importanța unui salariu realist și a beneficiilor legate direct de bunăstarea lor fizică și psihică, într-un mediu care promovează inclusivitatea și diversitatea.

NM: Ce ar trebui să conțină un pachet salarial pentru a stimula un angajat să-și păstreze locul de muncă?

LR: Un pachet salarial competitiv ar trebui să includă beneficii adaptate nevoilor specifice ale angajaților, cum ar fi bonusuri legate de performanță, opțiuni de muncă flexibilă, și programe de sănătate mintală. În cazul pachetelor salariale, mai mult ca niciodată, individualizare este cuvântul cheie pe care angajatorii ar trebui să îl aibă în vedere.

NM: Care sunt primele cinci beneficii pe care mizează angajatorii atunci când fac recrutări de personal?

LR: Beneficiile cele mai valoroase în recrutare sunt: asigurări de sănătate extinse, opțiuni de muncă flexibilă, oportunități dezvoltare profesională, programe de wellness, și facilități care îmbunătățesc echilibrul dintre viața profesională și cea personală, cum ar fi spații de lucru amenajate pentru confortul angajaților și programe de asistență pentru angajați.

NM: Pandemia de COVID-19 a schimbat mult felul în care angajații privesc locul în care își desfășoară activitatea. Referindu-ne la munca de birou, cei mai mulți vor o atmosferă primitoare și caldă, fără accente reci, neprietenoase. Pornind de aici, sunteți de părere că acele companii care nu investesc în reamenajarea spațiului de lucru pot pierde angajați valoroși?

LR: Există studii recente care arată că 80% dintre angajați preferă să lucreze pentru companii care investesc în bunăstarea lor fizică și emoțională la locul de muncă. Ceea ce face ca investițiile în reamenajarea spațiilor de lucru pentru a crea un mediu mai cald și primitiv să fie vitale.

În perioada post-pandemică, angajații au dezvoltat așteptări specifice față de mediul de lucru care transcende convenționalul. Aceste așteptări sunt adesea motivate de dorința unui echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, nevoia de siguranță și confort psiho-social și un apetit crescut pentru colaborare într-un cadru mai uman.

Angajații așteaptă acum ca spațiile de lucru să fie nu doar ergonomice, ci și să sprijine bunăstarea lor generală. Acest lucru include ventilație adecvată, spații de relaxare și o iluminare care să minimizeze oboseala ochilor.

Motivația din spatele acestor așteptări este complexă și reflectă schimbările culturale și sociale din ultimii ani. Unul dintre principalele motive este că un mediu de lucru plăcut și suportiv este perceput nu doar ca un loc unde se efectuează muncă, ci ca un spațiu unde se dezvoltă o comunitate și o cultură.

Cu siguranță un mediu de lucru care răspunde acestor așteptări poate avea un impact profund asupra satisfacției și retenției angajaților.

NM: La momentul de față, care sunt industriile cu cea mai mare fluctuație de personal și de ce? Punctați principalele cauze.

LR: Este poate cel mai simplu răspuns, la una dintre cele mai complexe situații. Industria ospitalității și industria retail au rate mari de fluctuație, adesea din cauza salarizării scăzute și a orelor de muncă lungi și neregulate. În aceeași măsură, IT-ul, deși oferă salarii competitive, se confruntă cu probleme similare din cauza cerințelor înalte și a presiunii constante din acest domeniu 100% dinamic ca viteză de actualizare a informațiilor.

NM: În privința angajatorilor, care sunt principalele criterii ale acestora atunci când doresc să-și mărească echipa? Cum arată ”angajatul ideal”?

LR: Criteriile variază în funcție de atât de mulți factori!! Cu toate acestea, dacă ar fi să generalizez puțin, angajatorii caută adesea adaptabilitatea, competențele tehnice, și alinierea la valorile companiei. Angajatul ideal este cel care nu doar îndeplinește aceste criterii, dar arată și potențial de dezvoltare și leadership.

NM: Sunteți de părere că aplicațiile care conectează angajatorii cu candidații pot reprezenta un avantaj într-o companie? Detaliați.

LR: Piața muncii este într-o continuă evoluție, cu o dinamică accelerată de tehnologie și globalizare. În acest mediu, angajatorii se confruntă cu provocări multiple, inclusiv necesitatea de a găsi rapid talente potrivite într-un pool de candidați vast și diversificat. Aplicațiile de conectare între angajatori și candidați, cum ar fi OLX Locuri de Muncă, joacă un rol crucial în eficientizarea procesului de recrutare.

Să luăm întocmai exemplul menționat. OLX Locuri de Muncă își propune ca în anii următori să dezvolte în platformă instrumente de filtrare și selecție, bazate pe inteligență artificială, care pot preselecta candidații pe baza competențelor, experienței și potrivirii culturale.

Beneficiul? Reducerea semnificativă a timpului și resurselor necesare pentru screening-ul initial.

Platforma oferă analize detaliate despre tendințele de pe piața muncii, compensații, și alți indicatori relevanți.

Beneficiul? Aceste date pot ghida strategiile de recrutare și politicile de compensație, asigurând că ofertele angajatorilor sunt competitive și atrăgătoare pentru candidații de top.

Utilizarea eficientă a aplicațiilor de conectare permite companiilor să se adapteze rapid la schimbările pieței. În contextul actual, marcat de schimbări rapide și de o incertitudine economică sporită, flexibilitatea în recrutare și capacitatea de a răspunde rapid la nevoile de personal devin esențiale. Companiile care pot identifica și atrage rapid talentele necesare sunt mai bine echipate pentru a inova și pentru a-și menține competitivitatea. Ca să înțelegem amploarea și impactul acestor aplicații în procesele organizațiilor, vin iarăși cu două statistici foarte recente, preluate din Indexul locurilor de muncă:

În 2023, platforma pusă la dispoziție de OLX Locuri de Muncă a susținut eforturile de recrutare pentru peste 128.000 de companii și eforturile de angajare pentru peste 3 milioane de români care au căutat un loc de muncă prin platforma lor.

Investițiile în aceste tehnologii și în strategii de utilizare optimă a lor pot transforma fundamental modul în care organizațiile accesează și angajează talentul necesar pentru succesul pe termen lung.

NM: Unde vedeți acest domeniu în următorii 5 ani? Cum se va schimba relația dintre angajat și angajator?

LR: Viitorul HR este caracterizat de o integrare și mai mare a tehnologiei în toate aspectele gestionării resurselor umane. Relația dintre angajat și angajator va deveni mai colaborativă, cu un focus crescut pe dezvoltare personală și profesională continuă, adaptabilitate și management proactiv al carierei.

Accelerare în adoptarea tehnologiei digitale pe mai multe planuri va elibera resursele umane de sarcinile repetitive, permițându-le să se concentreze pe strategii de angajare și retenție mai complexe.

De asemenea, pe măsură ce piața muncii se schimbă rapid, necesitatea de reskilling și upskilling continuu va deveni norma, nu excepția. Companiile vor investi mai mult în programe de formare pentru a-și menține angajații relevanți și competitivi. Acest trend este sprijinit de statisticile care indică că angajații care beneficiază de oportunități de învățare sunt mai angajați și mai puțin predispuși să părăsească compania.

În următorii cinci ani, ne așteptăm ca flexibilitatea în ceea ce privește locul și timpul de muncă să devină o cerință standard iar conștientizarea și prioritizarea sănătății mentale vor continua și ele să se intensifice.