Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Elena Marinescu 02/05/2024 | 16:29 Fapt Divers
Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci de la 1 iunie, când vor avea loc evenimente dedicate Zilei Copilului. Parcul Regal poate fi vizitat numai cu înscriere prealabilă şi se face numai în prezenţa unui ghid.

”În această primăvară, în Parcul Regal se efectuează lucrări de anvergură în infrastructură (decolmatarea completă a lacului, refacerea şoselei de la Poarta de Sud, refacerea peluzei, punerea în funcţiune a irigaţiei tuturor grădinilor şi iluminatul electric al parcului). Aceste lucrări se vor încheia la finalul lunii mai”, anunţă Casa Regală pe pagina de Facebook.

Programul pentru vizitatori

Programul de vizitare a Domeniului Regal Săvârşin între 1 iunie şi 1 octombrie este: Satul Regal, Casa Ceaiului, Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai şi Magazinul de Suveniruri pot fi vizitate în fiecare săptămână, în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 9,00 şi 18,00. În ultimii ani, Domeniul Regal Săvârşin a fost deschis în perioada mai – octombrie.

Casa Ceaiului, o clădire din secolul al XIX-lea aflată la intrarea pe Domeniul Regal Săvârşin, este cea mai recentă atracţie a complexului, deschisă în urmă cu un an, după ce a fost restaurată de Familia Regală.

Imobilul este cel mai mare din ansamblul numit Satul Regal, având 300 de metri pătraţi, iar aici vizitatorii pot servi cafea, ceai, răcoritoare, gustări şi prăjituri. Clădirea este, totodată, un spaţiu cultural şi educaţional, găzduind expoziţii, lecţii deschise, reuniuni şi evenimente publice, potrivit sursei citate de Agerpres.

Satul Regal este format din Muzeul Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeaşi clădire în care au fost în anii 1940 Spălătoria şi Călcătoria, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeaşi cu cea din anii 1940), Casa Tehnică şi Magazinul de Suveniruri.

Domeniul Regal Săvârşin mai are un parc cu o grădină ascunsă, un pavilion, un lac cu o insulă, un teren de tenis din 1945, o grădină de trandafiri şi bolta de glicine.

Cel mai important imobil al domeniului este castelul construit în perioada 1650 – 1680. Castelul a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001. Lucrările de restaurare a castelului, începute în 2007, au fost încheiate în 2015, investiţiile fiind făcute de Familia Regală.

sursa foto: savarsinregal.ro