Bulgarii dau în judecată Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze

Elena Marinescu 16/05/2024 | 20:09 Ştiri
Bulgarii dau în judecată Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze

Ministerul Energiei de la Sofia a anunţat că Bulgargaz intenţionează să declanşeze o acţiune în instanţă contra Gazprom Export şi să ceară compensaţii de 400 de milioane de leva.

Decizia vine în urma tăierii livrărilor de gaze în Bulgaria de către compania rusă, în 2022. Gazprom Export a încetat livrările de gaze în Bulgaria la finalul lunii aprilie 2022, la două luni după izbucnirea conflictului din Ucraina.

Ministrul în exerciţiu Vladimir Malinov a informat de asemenea că firma turcă Botas a acceptat să acorde Bulgariei un discount de 11 milioane de euro în iunie, informează Novinite, citată de Agerpres.

Ca răspuns la condiţiile neprofitabile din actualul contract cu Botas, ministrul Malinov s-a deplasat în Turcia la finalul lunii aprilie, pentru negocieri.

Contractul, semnat în perioada în care era premier Galab Donev, are o durată de 13 de ani şi este evaluat la peste două miliarde de dolari. 13 companii şi-au exprimat interesul în achiziţia de gaz prin Turcia prin intermediul contractului cu Botas.