PODCAST. Andrei Gemeneanu, Morphosis Capital: „Legat de evaluările de pe AeRO, trebuie să avem grijă”

PODCAST. Andrei Gemeneanu, Morphosis Capital: „Legat de evaluările de pe AeRO, trebuie să avem grijă”

Andrei Gemeneanu, managing partener la Morphosis Capital, fond de private equity cu finanțare europeană, e de părere că antreprenorii români sunt într-o situație fericită, pentru că pot alege între bănci, investitori financiari și, mai nou, bursă. El însă atrage atenția că dezechlibrul dintre cererea (ridicată) și oferta (redusă) de active de calitate face ca valoarea unor companii listate pe AeRO (piața secundară a BVB) să crească artificial.  

Acest podcast a fost înregistrat via Skype pe 7 iunie 2021 și durează 41 de minute.

Câteva observații făcute de Andrei Gemeneanu la Podcast de criză:

„Orice criză economică polarizează într-un fel pierzătorii și câștigătorii. Cumva scoate din joc companiile din zona de confort și le face fie căștigători, fie, din păcate, pierzători.”

„Dacă cineva caută doar capital, nu trebuie să vină la private equity. Și cu atât mai puțin mi-aș dori să vină la Morphosis Capital în mod specific.”

„O listare pe AeRO (piața secundară a BVB, n.r.) îți aduce doar capital și parteneri pasivi, pe când un parteneriat cu un fond de private equity îți aduce un partener activ. Din interacțiunile noastre multiple cu antreprenorii în ultimele 12-18 luni am văzut că această căutare de valoare adăugată a devenit mai intensă în contextul crizei decât înainte.”

„Legat de evaluările de pe AeRO, trebuie să avem grijă. Eu simt că există un gen de bulă AeRO în momentul de față, în România. Eu aș fi precaut.”

„Focusul strategiei noastre este de a investi între 5 și 10 milioane de euro. Practic, vorbim despre companii care au un EBITDA (profit operațional) între unu și două milioane de euro.”

„Credem că anul acesta o să facem două-trei investiții. Sunt două investiții cu care suntem foarte avansați și o a treia în care suntem destul de avansați. Estimăm că undeva la finalul anului acesta – începutul lui 2022 vom fi ceea ce se dumește fully deployed, adică vom avea toți banii investiți.”

„Ceea ce m-a făcut să renunț la cariera în Unilever (de 15 ani, n.r.) a fost teama de a nu trăi cândva cu regretul că n-am avut curaj s-o fac. Urăsc cel mai mult lipsa curajului.”

Andrei Gemeneanu, carte de vizită:

Andrei Gemeneanu (44 de ani) s-a angajat la Unilever, imediat după terminarea facultății (Academia de Științe Economice). În cadrul corporației britanice a avut o carieră internațională de 15 ani, ocupând poziții de top management în șapte țări de pe trei continente. În 2015 revine în România și, alături de soție (Simona Gemeneanu), pune bazele Morphosis Capital, un fond de private equity cu o capitalizare de 50 de milioane de euro. Principalul acționar al acestuia este Fondul European de Investiții. În acest moment, Morphosis are în portofoliu trei companii (DocProcess, Medima Health și Clincile Dr. Leahu). Până cel târziu anul viitor vrea să mai investească în alte trei-patru companii. Ulterior va ridica un nou fond.

Acest podcast folosește fragmente muzicale din „People Are Strange” (The Doors).

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.