PODCAST. Ion Sturza, investitor: „Inflația va mânca toate randamentele oferite de piața de capital”

PODCAST. Ion Sturza, investitor: „Inflația va mânca toate randamentele oferite de piața de capital”

Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova și investitor în serie, a rămas unul dintre cei mai sceptici comentatori ai efectelor pe care pandemia le va produce în economie. Implicat în trecut în domenii precum industria sau imobiliarele, acum pariază exclusiv pe tehnologie, cel puțin pe piața românească. Elefant.ro este cea mai cunoscută investiție a sa din acest moment.

Acest podcast a fost înregistrat via skype pe 19 mai 2021 și durează 29 de minute.

Câteva dintre observațiile lui Ion Sturza la Podcast de criză

„Cei care se joacă – să spunem așa – pe burse au o tipologie diferită de investitorii clasici. Ei caută randamente, sunt deschiși la riscuri. Acolo nu sunt oamenii care calculează la milimetru orice investiție.”

„Cred că rata inflației este mult mai mare (în România, n.r.) decât în regiune și în Europa. Se va duce la 5,5-6% anul acesta și va mânca practic toate randamentele oferite de piața de capital.”

„Traficul pe care noi îl asigurăm (la târgul online de carte ElefantFest, n.r.) este infinit mai mare decât la un târg tradițioinal. Vorbim de milioane de vizitatori virtuali în câteva zile.”

„Piața de carte va crește, inclusiv în România – 5-7 procente anual, pemtru că suntem foarte, foarte jos. Piața de carte se duce undeva la 80-90 de milioane de euro, dacă includem și manualele.”

„În continuare, cred că minimum 30% dintre oameni sunt foarte sceptici în a reveni la muncă, în a ieși în stradă, în a da masca jos.”

„Economia trece cu pași gigantici din formula ei clasică, bazată pe resurse industriale, spre economia digitală. În sfârșit, economia digitală și-a găsit calea de monetizare și de creare de valoare adăugată. Partea de creștere exponențială poți să o găsești doar în zona de digital.”

Carte de vizită:

Ion Sturza (61 de ani), fost premier al Republicii Moldova pentru scurt timp în 1999, a devenit cunsocut în mediul de afaceri local mai ales după ce a negociat vânzarea grupului Rompetrol către KazMunayGaz, una dintre tranzacțiile-record ale anilor 2000. Două dintre cele mai cunoscute investiții ale sale sunt magazinul online Elefant.ro și clădirea de birouri Liberty Technology Park din Cluj-Napoca pe care a vândut-o în urmă cu aproape doi ani. Tot în 2019, s-a implicat în procesul de resuscitare a combinatului Oltchim, însă între timp a ieșit din proiect. Nu se mai vede nici în politică, nici în industrie. Se concentrează exclusiv pe investițiile din tehnologie.

Acest podcast folosește fragmente muzicale din „Pasărea de foc” (Igor Stravinsky).

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.