Podcast de criză. Cine pierde și cine câștigă azi? Interviu cu Dragoș Roșca – una dintre cele mai sonore voci din mediul de business

Podcast de criză. Cine pierde și cine câștigă azi? Interviu cu Dragoș Roșca – una dintre cele mai sonore voci din mediul de business

Dragoș Roșca, președintele Romanian Business Leaders și fondatorul companiei de administrare a investițiilor Delta Asset Invest vorbește despre companiile care vor fi cel mai grav afectate de blocajul economiei. Totodată, el explică noul rol al statului în societate și motivul pentru care valoarea rezervelor de cash va scădea. Crede că  estimările oficiale (guvern, FMI, Comisia Europeană) privind scăderea economică a României sunt mult prea optimiste

Interviul a fost realizat pe 22 aprilie 2020 și are 35 de minute și 53 de secunde.

Iată mai jos câteva din observațiile lui Dragoș Roșca pe care le puteți asculta în Podcast de criză.

„Majoritatea IMM-urilor nu aveau rezerve la începutul crizei. Cel mai adesea, acestea au bani pentru o lună sau două luni maximum. Dacă mai ai și ghinionul ca banii pe care îi ai imobilizați în creanțe să nu-i primești pentru că și cei în aval de tine dau faliment, tu care ești în amonte s-ar putea să fii și tu în situația să dai faliment.”

„Nu cred foarte mult în ajutorul statului, dar cred că statul nu are încotro. Dacă nu va debloca circuitele economice, va colapsa. Societatea va colapsa. Societatea are nevoie de companii care să plătească impozite, să dea de lucru angajaților.”

„Mafia e cel mai mare angajator din sudul Italiei și e una dintre organizațiile care, din păcate, se bucură de multă încredere locală.” 

„Ce știm dintr-un studiu făcut pentru membrii Coaliției pentru dezvoltarea României este că scăderea (PIB, n.r.) e mai mare (FMI și guvernul României au scenarii de scădere de cel mult 5%, n.r.). Situația nu arată bine, dar deloc bine.”

Ascultă și Podcast de criză cu Ion Sturza, fost premier al Moldovei și om de afaceri: România minus 30%

„Ar trebui să existe mai multă echitate fiscală. Am constatat că avocații primesc ajutor de șomaj. Când vreodată avocații au contribuit pentru fondul de șomaj al României? Din câte știu eu, niciodată.”

„Nu mai putem vorbi de scutiri de impozite pentru anumite categorii, că sunt ei IT-iști, că sunt muncitori în construcții. Nu ne mai putem permite astfel de subvenții.”

„Biletul de metrou în Londra costa o liră la mijlocul anilor ’90 , costa două lire în jurul anilor 2000- 2003, costa în jur de patru lire în jurul anului 2010 și costă cinci lire astăzi, deci a crescut de cinci ori în 20 de ani. Asta nu înseamnă inflație de 1% pe an.”

„Dacă stai pe cash din lipsă de idei, asta e cea mai costisitoare investiție astăzi. ”

„În criza trecută, între 10-20 de miliarde de euro au fost evaporate de criză. 400.000 de companii au dispărut.”

„Sper ca, după criza asta, să nu mai pierdem 400.000 de companii. Poate 50.000, poate 20.000.”

„Firmele de insolvență, să fim serioși, sunt niște lichidatori cărora le place să lichideze active noaptea pe întuneric.”

Cine este Dragoș Roșca

Dragoș Roșca este președintele organizației antreprenoriale Romanian Business Leaders și fondator al companiei de adminsitrare a investițiilor Delta Asset Invest. Are o experiență  de peste 15 ani în zona fondurilor de investiții. Una dintre cele mai cunoscute companii în care a fost implicat, până la vânzarea de anul trecut, este rețeaua de optică OptiBlu. Dincolo de studiile universitare, școala de business și-a făcut-o între 1994 și 2004 la Roland Berger, una dintre cele mai respectate case de consultanță de la noi.

Precizare: Podcastul folosește scurte fragmente muzicale din „Johny Johny Yes Papa” și din „The Godfather Theme Song”, precum și sunete din arhiva gratuită Bigsoundbank.com.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.