PODCAST. Radu Georgescu, antreprenor în serie: „Vector Watch – probabil cel mai mare eșec al meu.”

PODCAST. Radu Georgescu, antreprenor în serie: „Vector Watch – probabil cel mai mare eșec al meu.”

Radu Georgescu, antrepenorul care făcea istorie în 2003 prin vânzarea tehnologiei antivirus RAV către Microsoft, vorbește la Podcast de criză atât despre eșecuri, cât și despre proiectele în care a fost „norocos”. Cea mai nouă aventură în care este implicat cu totul se numește SeedBlink, o platformă de crowdfunding care a coagulat 4 milioane de euro de la începutul anului.

Acest podcast a fost înregistrat pe 23 octombrie 2020 și durează 37 de minute.

Câteva dintre observațiile lui Radu Georgescu la Podcast de criză

„Criza actuală e o criză existențială, nu este o criză financiară. Este din filmul există riscul să nu mai fii. Când există riscul să nu mai ai bani, aia e o chestie extraordinară – știi, sufleci mânecile și faci, dar când există riscul să nu mai fii, nu prea mai ai ce să mai sufleci.”

„Am un mare respect pentru Warren Buffett și pentru fondul lui, care este unul dintre fondurile în care lumea investește cu mare încredere, adică sunt banii de pensie acolo.”

„Am avut o perioadă în viață în care m-am uitat și la altceva decât IT. Am constatat că nu-mi iese, pentru că nu mă pricep, adică nu mă pricep la nimic, dar la non-IT nu mă pricep încă și mai tare.”

„În momentul ăsta mă bucur că nu mi-a ieșit fondul (e vorba de un proiect de fond de investiții în valoare de 100 de milioane de euro, n.r.). Pentru că aș fi fost cu o grămadă de bani pe care trebuia să îi investesc – banii oamenilor – și nu știam în ce.”

„SeedBlink (platformă de crowdfunding în care a intrat anul acesta, n.r.) are tot ce trebuie dintr-un fond, tot ce trebuie dintr-o companie antreprenorială, tot ce trebuie din give back.  După multă vreme, e ceva ce mă trezește dimineața cu energie.”

„În momentul acesta, avem 2.000 de investitori în SeedBlink, oameni care vor să investească 2.000 de euro în companii. Avem 20 de companii listate deja. Dacă nu mă înșel, SeedBlink a coagulat 4 milioane de euro din ianuarie.”

„Gecad Ventures (fondul pe care Georgescu l-a cofondat în urmă cu 28 de ani, n.r.) investește per proiect între 50.000 și 2 milioane de euro.”

„Cel mai mare eșec: probabil Vector Watch.”

Carte de vizită

În 1992, anul în care termina Politehnica, Radu Georgescu avea și prima experiență antreprenorială. Atunci a vândut un soft – biblioteca de organe de mașini –  către distribuitorul Autodesk în România. Gloria i-a adus-o însă vânzarea tehnlogiei antivirus RAV către Microsoft. Nici azi, după 17 ani de la acel moment, nu a dezvăluit valorea tranzacției pentru că i-a plăcut ca această poveste să dăinuie peste timp. În total, a investit în 36 de companii, iar cu 20 dintre ele nu a avut succes. Continuă să fie investitor în Gecad Ventures, un fond de capital de risc pe care l-a înființat acum 28 de ani. Este membru al boardului sau fondator al unor companii tehnologice precum SeedBlink, Sympho Pay, TypingDNA, PawSquad, sau Crickle.

Acest podcast folosește fragmente muzicale din „Hotel California” (Eagles) și „The Unforgiven” (Metallica).  

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.