Povestea antreprenorilor care au pariat totul pe produse bio, iar acum sunt printre furnizorii marilor retaileri

Florel Manu 08/09/2020 | 10:20 Oameni
Povestea antreprenorilor care au pariat totul pe produse bio, iar acum sunt printre furnizorii marilor retaileri

Retailul a fost și a rămas unul dintre domeniile cu imunitate crescută la coro­na­criză, iar furnizorii marilor magazine au avut și ei de câștigat. Chiar și atunci când sunt poziționați pe nișa produselor bio.

Antreprenorul Cristian Păsat (43 de ani) și soția sa, Adelina (43 de ani), nu au fost luați prin surprindere de criza sanitară din martie. Fondatori ai distribuitorului de pro­duse bio Nutrivita, cei doi spun că, la in­trarea în lockdown, compania avea deja unele reguli privind munca de la distanță. „La începutul anului, ne gândeam să instituim lucrul de acasă cu oamenii, să vedem cum funcționează“, spune Cristian Păsat, cu precizarea că decizia a fost luată indepen­dent de criza provocată de coronavirus.

Biroul de acasă

Ideea îi venise încă de anul trecut, când a observat că mai multe companii mai mari începuseră deja să aplice această metodă. Urmărea de ceva timp fenomenul muncii de acasă, începuse să se documenteze și credea că această practică oferea mai multă flexibilitate angajaților. „Situația legată de COVID-19 a accelerat lucrurile, dar noi eram deja înscriși în trendul ăsta“, mai spune antreprenorul.

Instituirea stării de urgență a reprezentat momentul în care toată comunicarea între servicii, cu excepția muncii în depo­zit, a trecut online. Recunoaște că a avut și noroc, pentru că segmentul din economie pe care activează Nutrivita a funcționat.

Și cum în prima parte a stării de urgență retailul a funcționat la maximum, Nutrivita a înregistrat în martie o creștere cu 50% peste media obișnuită. „Oamenii au cum­pă­rat produse bio de primă necesitate: griș, pesmet, ulei, sos de tomate“, detaliază Adelina Păsat.

Cei doi antreprenori spun că au urmărit să acopere zona de produse alimentare bio încă de la început și că afacerea a crescut de la an la an, ajungând în 2019 la veni­turi totale de 25 de milioane de lei (5,2 mi­li­oane de euro). Tendința de creștere s-a menținut și în semestrul întâi al lui 2020, când afacerea Nutrivita a înregistrat un avans de 12% comparativ cu primele șase luni ale anului trecut.

În momentul de față, Nutrivita este pre­zentă în aproape toate rețelele marilor retaileri din piața locală – excepție sunt discounterii Lidl și Penny, despre care cei doi antreprenori spun că „se focusează mai mult pe produse proprii“. Adelina Păsat adaugă că intenționau să intre și în aceste magazine, însă vor mai aștepta o perioadă, în condițiile în care 2020 va rămâne „un an atipic“. Cert este că nu vor renunța la această idee.

Excursie în viitor

Afacerea Nutrivita a început în 2007. Cristian Păsat avea deja experiența antreprenorială a unui business în imobiliare – „Construiam case“, spune el –, în timp ce soția sa era angajată a unui operator de telecomunicații, ocu­pân­du-se de marketing și relații publice. Despre peri­oada în care a avut firma de construcții, Cristian Păsat spune că a în­vă­țat multe lucruri pe care le-a aplicat apoi în noul business cu produse bio. Cum unele dintre lec­țiile primite ca inginer constructor au fost destul de dure, trecerea către noul business a privit-o ca pe o relaxare. „Se spune că uneori ai succes și alteori înveți“, glu­mește el.

Dincolo de glumă, businessul Nutrivita a început de la o experiență personală. Adelina Păsat căuta produse bio, dar nu le găsea la nivel local. Născuse și dorea să slă­bească, însă produsele de care avea ne­voie erau de negăsit la noi. O nutriționistă i-a sugerat să le caute pe piața externă. „Înainte să începem businessul, am făcut o excursie în viitor. Am fost la Paris și am luat la picior toate marile magazine pentru a vedea cum funcționează piața produselor bio acolo“, își amintește Adelina Păsat.

Odată documentați direct de la sursă, cei doi au decis să riște și să se implice în România într-o astfel de afacere. Cifrele ară­tau și arată în continuare bine. În Europa, piața produselor bio este estimată la 30,7 miliarde de euro, iar în SUA, la aproape 39 de miliarde de euro, potrivit datelor Par­lamentului European. În România, piața produselor ecologice este esti­mată la circa 65 de milioane de dolari (55 de mi­lioane de euro), potrivit unei analize rea­lizate de financialintelligence.ro.

Început cu emoții

Investiția inițială a fost făcută cu banii obținuți din vânzarea unui apartament cu două camere din Bu­cu­rești, iar antreprenorii își amintesc că au avut emoții în momentul în care s-au văzut cu marfa în depozit. „Ne-am trezit cu 15 pa­leți de marfă înșirați și ne puneam întrebarea cât putem mânca într-o lună“, măr­tu­risește Cristian Păsat.

Având deja experiență în marketing, Adelina Păsat a început să-i contacteze pe re­prezentanții retailerilor pentru a-și lista produsele bio importate în marile rețele de retail alimentar. Și de această dată au avut emoții. „Era foarte greu în 2007 să te listezi cu niște produse de care nu auzise toată lumea“, explică Adelina Păsat. Își amintește că reprezentanta unui magazin i-a spus la listare că un pachet de batoane ecologice comercializate de Nutrivita costă cât un pui. În alte situații, a întâlnit parteneri de discuții care comparau produsele dietetice cu cele pentru diabetici.

După eforturi susținute, Adelina Păsat a început o colaborare cu hipermarketul Real, cumpărat ulterior de Auchan. În pri­mul an, își amintesc antreprenorii, firma a avut venituri totale de aproximativ 50.000 de euro. Adelina Păsat era în continuare an­­gajată la operatorul telecom, iar Cristian Păsat nu renunțase încă la firma sa de con­strucții. Apoi au decis să se concentreze ex­clusiv pe businessul Nutrivita. „Am înce­put să educăm piața“, spune Adelina Pă­sat. Lucru pe care îl fac și acum, confrun­tân­du-se în continuare cu reticența cumpă­ră­to­rului român care vede un produs nou pe raftul din hipermarket.

Acum, soții Păsat au inclusiv un brand propriu, gama Bio Junior, care cuprinde cereale de mic dejun bio, sticksuri, biscuiți cu conținut redus de gluten și zahăr. Și cum România importă peste 80% din produsele bio, mărcile proprii ale Nutrivita sunt realizate tot în afara țării. „Producem în Elveția cerealele, biscuiții în Franța și sticksurile în Ungaria“, detaliază Adelina Păsat.

Soții Păsat spun că, pentru a ajunge la re­zultatele de acum, au fost dispuși să în­vețe permanent cum se face un business. Cristian Păsat a urmat cursurile programului Antreprenoria, derulat de Romanian Business Leaders. Spune că a observat astfel cum gestionează anumite probleme și alți antreprenori și consideră că acest tip de schimb de experiență este benefic în orice afacere.

Pe viitor, soții Păsat nu exclud o posibilă colaborare cu un investitor strategic, însă în momentul de față consideră că Nutrivita trebuie să continue pe actualul trend. Între timp, participă la târguri de specialitate și se gândesc să aducă și în România produse care au succes pe piețele externe. Până atunci însă, mai au de educat un pu­blic care trebuie să învețe să mănânce sănătos.

#PariemPeAntreprenori

De-a lungul lui 2020, NewMoney va prezenta poveștile a 12 antreprenori români, în parteneriat cu Antreprenoria, un proiect Romanian Business Leaders (RBL) care sprijină creșterea afacerilor locale. Campania #PariemPeAntreprenori derulată de Antreprenoria și NewMoney este sus­ținută de grupul de pariuri sportive Superbet.

  • Istoric. Antreprenoria a apărut în 2017 ca urmare a unirii a două programe derulate la acea vreme de RBL, Ateliere de Antrepre­noriat și Mentoria. Antreprenoria este cel mai vechi program al organizației Romanian Business Leaders.
  • Selecție. Oamenii de afaceri sunt selectați în programul Antreprenoria de un juriu format din membri ai RBL – o comunitate care reunește circa 200 de lideri de business. Ciclul minim de sprijin acordat antreprenorilor este de un an.
  • Obiective. Antreprenoria își propune să crească antreprenori care, la rândul lor, îi vor sprijini și inspira pe alți antreprenori care să-și asume riscuri și să inoveze.
  • Sfatul înțelepților. Din 2018, Antreprenoria beneficiază și de un Board of Advisors format din antreprenori sau manageri precum Dan Ștefan, cofondator al grupului Autonom, Iulian Cîrciumaru, cofondator al companiei 7Card, sau Dragoș Dinu, fost CEO la A&D Pharma sau la Țiriac Holdings.

Acest articol a aparut în numărul 98 al revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.