Cultul cripto-idolilor, la apus

Până de curând aveau bani cât pentru zece vieți și dispuneau de o influență care rivaliza cu aceeaa președinților de stat. Acum își așteaptă condamnarea la închisoare sau sunt fugiți peste mări și țări, ca să scape de lungul braț al autorităților americane, croite să curețe zonele întunecate ale universului cripto.

Changpeng Zhao, fostul chief executive officer (CEO) al celei mai mari platforme de tranzacționare a criptomonedelor din lume – Binance –, urmează să-și primească sentința în februarie 2024. Asta, după ce a pledat vinovat în procesul în care este acuzat că nu a stopat infracțiuni precum spălarea banilor pe platforma sa.

Mai mult sau mai puțin amuzant e că a cerut să i se îngăduie o plecare până în Emiratele Arabe Unite, acolo unde se află familia sa, ca să o pregătească pentru perioada de încarcerare. Avocații săi au justificat cererea prin aceea că Changpeng Zhao e un om cât se poate de onorabil, din moment ce a venit de bunăvoie la proces și a mai și pledat vinovat pe deasupra. Cererea sa poate fi înțeleasă, însă guvernul american, prin intermediul unor instituții care țin de Justiție și Finanțe, vrea cu tot dinadinsul să-i pedep­sească pe cei care au făcut nelegiuiri pe seama naivilor sau au permis fraude economice și sponsorizarea mascată a terorismului.

Demisia șefului Binance vine la relativ scurt timp după ce Sam Bankman-Fried, regele neîncoronat al criptomonedelor pe vremea când conducea FTX, a fost găsit vinovat pentru mai multe capete de acuzare, cum ar fi spălarea banilor. El urmează să fie condamnat cu o lună mai târziu decât colegul său de suferință și ar putea primi peste o sută de ani de închisoare.

Scoaterea din peisaj a celor doi e sinonimă cu sfâr­șitul cultului personalității pe piața criptomonedelor, spune un specialist în investiții, citat de Financial Times. Evident, această industrie nu va dispărea cu totul, însă va rămâne o lume a proiectelor serioa­se dezvoltate de echipe capabile, nu concentrate în jurul unui superstar egocentric.

MAI SUNT ȘI ALȚII. Desigur, cei doi sunt cele mai răsunătoare cazuri de lideri care au fost „înfundați“ de organele de cercetare, însă lista celor care au probleme cu legea e mult mai lungă. Do Kwon, crea­torul criptomonedei TerraUSD, al cărei picaj subit din primăvara lui 2022 a antrenat întreaga criză cripto, a fugit cu un pașaport fals în Muntenegru, însă Înalta Curte de Justiție din această țară a decis extrădarea sa. Apropo, e căutat de autoritățile ame­ricane și, deopotrivă, de cele sud-coreene. În momentul redactării acestui material, soarta lui Do Kwon stătea în mâna ministrului justiției din Muntenegru.

O poveste mai puțin mediatizată este cea a lui Alex Mashinsky, fondatorul Celsius Network, un creditor de criptomonede, care a fost arestat chiar anul acesta pentru fraudă. Compania sa a dat faliment în vara lui 2022. Urmează să fie judecat de-abia în 2024. Mashinsky pledează nevinovat, la fel cum a făcut-o și Bankman-Fried.

Pe de altă parte, există și situații în care autorii sunt de negăsit. De exemplu, locul în care se află Kyle Davies, unul dintre fondatorii Three Arrows Capital, un hedge fund de cripto care a colapsat după TerraUSD, nu este cunoscut.

Una peste alta, această „curățenie generală“ ope­rată de autorități pare să fie o veste bună pentru investitorii în criptomonede cu tradiție. De exemplu, bitcoinul – cea mai populară dintre toate – a atins la sfârșitul lui noiembrie un nou record pentru ulti­mele 19 luni. Desigur, e mult sub vârful de aproape 70.000 de dolari din 2021, când aceste monede erau percepute drept noul aur digital. În cazul bitcoinului nu e doar asta cauza „raliului“ de dată recentă. Mai trebuie să punem la socoteală și optimismul investitorilor că autoritățile americane vor da, în sfârșit, undă verde primului ETF (exchage-traded fund) de bitcoin spot. Practic, în acest fel, oricine poate investi, prin intermediul acestui instrument cotat la bursă, în moneda virtuală ca într-o acțiune obiș­nuită. Practic, dispare riscul de fraudă pe care platformele de tipul FTX îl implicau.

E oarecum surprinzător că un nume greu, de talia fondului de private equity BlackRock, a intrat în joc – vrea să lanseze un asemenea ETF. Fondul încearcă să obțină aprobarea autorităților, iar o hotărâre fa­vo­rabilă e plauzibilă. BlackRock nu e singurul investitor cu reputație care o ia pe această cale, demersuri similare fiind făcute de Fidelity, Invesco Galaxy, Valkyrie sau Bitwise.

Toate aceste mișcări indică o încercare de matu­rizare a sectorului cripto, măcinat în ultimii ani de toate aceste scandaluri. Nu există statistici oficiale, dar numărul investitorilor români în cripto pare infinit mai mare decât al celor care cumpără acțiuni sau obligațiuni de pe piața de capital. Așadar, cumva, e o veste foarte bună și pentru noi. Menta­litatea că acesta este locul unde vei putea să te îmbogățești peste noapte nu se schimbă însă. E doar o bănuială.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.