Trioul de la Teheran: Rusia, Turcia și Iran

Reuniunea tripartită găzduită la Teheran între preșe­dinții Rusiei, Turciei și Iranului (19 iulie) a avut un aer de contestare puternică a ordinii internaționale centrate pe Occident. Cu atât mai mult cu cât a fost programată la numai o zi după ce președintele american Joseph Biden a părăsit solul Arabiei Saudite, unde luase parte la un summit al țărilor arabe din jurul Golfului Persic. La acest eveniment, loca­tarul Casei Albe a declarat că „Statele Unite ale Americii nu vor permite altor puteri să ocupe locul lăsat liber“ de redimensionarea operată în ultimii zece ani.

REPLICĂ PENTRU BIDEN. Întâlnirea președinților rus, turc și iranian repre­zintă un răspuns la decla­ra­ția omologului american, chiar dacă niciuna dintre înțelegerile asumate nu se va materializa. Dar aspec­tul notabil este prezența liderului unei țări membre a NATO, Turcia, și nu oricare, ci o putere cu rol esențial în definirea echilibrelor de la Marea Neagră, o țară aflată chiar în pro­ximitatea zonei de conflict din Ucraina. 

Întâlnirea de la Teheran ne arată că o nouă lume e pe cale să se nască, o lume în care Occidentul nu mai are monopolul puterii și nici al modelului universal. Aici, la Teheran, cele trei puteri s-au înțeles să mențină Occidentul în afara procesului de gestio­nare a crizei din Siria și tot aici, în marja reuniunii, întâlnirea dintre președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdog˘an a fost esențială în încheierea acordului de export al cerealelor ucrainene mediat de Turcia și sub umbrela ONU, înțelegere care are și ea o puter­nică latură antioccidentală: nicio putere occi­dentală nu este parte a acordului.

IMPORTANȚA PUTERILOR REGIONALE. Reuniunea a mai avut darul să arate că blocada occidentală la adresa Rusiei este relativă, iar principala provocare pentru Occident este reprezentată de compe­tiția pentru influență în țările din emisfera sudică. Dar ne-a mai arătat ceva: rolul esențial al puterilor regionale. Rusia are nevoie de două puteri regionale, Turcia și Iran. De asemenea, Statele Unite au nevoie în regiune de concursul Arabiei Saudite, care totuși nu a acceptat, în ciuda relațiilor speciale cu Wa­shingtonul, să crească substanțial și pe termen scurt volumul de hidrocarburi pe piața interna­țio­nală; ba mai mult, Riadul cumpără masiv petrol ru­sesc, aju­tând astfel Moscova să depășească par­țial sancțiu­nile occidentale.

UN NOU MODEL SOCIETAL. Ce anume stă în spa­tele acestei schimbări de para­digmă? Emanciparea fostelor țări nealiniate, creșterea Chinei, a Indiei, a Turciei, revenirea Rusiei, aspirațiile țărilor din Africa și din America Latină. Toate acestea au zguduit ordi­nea mondială. Crește­rea Chinei a fost mai mult decât un succes econo­mic. A fost un nou model cultural și societal, în antiteză cu cel oferit de Occident.

Aceste situații ne arată că actualul război din Ucraina reprezintă numai o secvență dintr-o com­pe­tiție mult mai amplă, dintr-o recompoziție a echilibrelor de putere la nivel global. El reprezintă un caz-școală atât pentru China, cât și pentru Statele Unite ale Americii, în privința războiului hibrid în confruntarea cu o putere nucleară. Iată că arma nucleară nu mai este disuasivă decât strict pentru teritoriul nați­o­nal, dar în cadrul intereselor vitale intră și spațiile de proximitate, cele din spațiul postimperial, pe care orice mare putere caută să le apere de intru­ziunea rivalilor.

COOPERĂRI COMPETITIVE. Revenind la trioul de la Teheran, o altă obser­vație: cele trei puteri nu au interese aliniate, însă, în ciuda divergențelor, reu­șesc să ajungă la înțelegeri. Asemenea cooperări competitive, dacă le pot de­numi așa, sunt posibile tocmai pentru că toate cele trei puteri au în ADN-ul lor strategic o genă care le unește – dorința unei noi ordini mondiale, care să le considere centre de pu­tere la egalitate cu cele din lumea occidentală.

Prin participarea sa, președintele Turciei arată că NATO nu reprezintă o organizație fără nuanțe, iar că obligațiile ce îi revin din postura de membru nu exclud luări de poziții în conformitate cu propriile interese. De asemenea, președintele turc reafirmă prin prezența la Teheran importanța țării sale, care nu riscă absolut nimic prin aceste manevre tactice.

Întâlnirea de la Teheran aruncă o lumină asupra cooperării între cele trei, în perspectiva reconstruc­ției Ucrainei, a acelor zone care se vor afla sub ocu­pația rusă și asupra circuitelor economice din regiunea extinsă a Mării Negre în perioada de după război.

De asemenea, asistăm și la o recompoziție geo­po­litică a Orientului Mijlociu, care poate duce peste câțiva ani la depășirea conflictului dintre țările arabe și Iran.

Ștefan Popescu este Doctor în istoria relațiilor internaționale contemporane la Universitatea Paris 1 - Sorbona și fost secretar de stat în MAE.