Puternica relansare a candidaturii lui Trump

În bestsellerul său publicat în 1987, intitulat „Arta negocierii“, fostul președinte american Donald Trump a scris următoarele: „Ceea ce este foarte amuzant este că și un articol critic și vătămător poate fi foarte pro­fitabil pentru afacerea ta“. Cu alte cuvinte, nu există publicitate proastă și cu atât mai mult pentru Donald Trump.

Drumul efectuat de acesta de la luxoasa sa reșe­dință de la Mar-a-Lago, din Florida, până în orașul său natal, New York, unde a avut prima înfățișare în ca­drul procesului în care este inculpat, a fost unul dintre cele mai mari spectacole mediatice din istoria Statelor Unite ale Americii. Comparabil cu imaginile tran­smise în noaptea de 20 spre 21 iulie 1969, când Neil Armstrong devenea primul om care pășea pe Lună. Și aceasta, chiar dacă auspiciile par la o primă vedere nefavorabile: un proces de deturnare de fonduri din campania electorală și încărcătura de moravuri ușoare.

VÂNT DIN PUPA CAMPANIEI. Toate marile redacții din Statele Unite s-au mobilizat într-un mod exemplar. Traseul de la reședința sa până la aeroportul Palm Beach a fost monitorizat din mai multe elicoptere. Unele instituții media au mobilizat oameni care să aș­tepte în cele mai bune puncte ale traseului pe care convoiul fostului președinte l-a parcurs în New York. Echipele de filmare și fotografii marilor cotidiene s-au poziționat cu 24 de ore înainte în fața tribunalului unde Donald Trump a luat cunoș­tință de capetele de acuzare.

Astfel, pe bună dreptate, putem spune că Donald Trump, candidat pentru un al doilea mandat de pre­șe­dinte al Statelor Unite, a revenit puternic în prim-planul actualității americane. Toată suflarea din Sta­tele Unite îl urmărește.

Cei care se îndoiesc de importanța momentului ar fi bine să revadă documentarul realizat în 2017 de Frontline, „Trump’s Road to the White House“ („Drumul lui Trump către Casa Albă“) și vor înțelege cum acesta s-a hrănit cu fascinația mediatică și cum cele mai grave acuzații și șocante declarații nu au făcut decât să sufle vânt din pupa campaniei sale electo­rale, care l-a și condus în fruntea Statelor Unite. Iată de ce cred că momentul cere să privim și cine îi pot fi po­tențialii contracandidați în 2024 din partea Par­ti­dului Democrat: vicepreședinta Kamala Harris, un per­sonaj destul de șters, și actualul președinte, Joseph Biden.

Momentul ales de procurorul din Manhattan pentru inculparea fostului președinte este unul prost și poate fi unul de cotitură în cursa pentru Casa Albă. Cu atât mai mult cu cât va dura și în anul electoral care vine, oferindu-i candidatului republican o vizibilitate gratuită. În plus, îi dă motivația per­fectă de a se victimiza, de a se prezenta drept țintă a unui complot care să-l împiedice să revină la Casa Albă.

PROCUROR CU OPȚIUNI DE STÂNGA. Pentru a înțelege și mai bine de ce are la în­de­mână o asemenea „poveste de vândut“, trebuie să observăm că Donald Trump nu este inculpat de un procuror fede­ral. Deci nu este Trump împotriva statului american. Procurorul Alvin Blagg, din Manhattan, repre­zintă o jurisdicție statală, este ales în baza unui scru­tin al cetățenilor. Procuro­rul Alvin Blagg are op­țiuni de stânga, un alt aspect care va fi instrumentat de Donald Trump și de repu­blicani.

Importanța subiectului reprezintă un alt element care joacă în favoarea strategiei de comunicare a fostului președinte. Donald Trump nu a fost chemat în­tr-un dosar cu greutate. Nu a fost inculpat în dosarul răzmeriței de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, nici în speța reprezentată de presiunile la adresa aleșilor din statul Georgia în timpul numărătorii voturilor din no­iembrie-decembrie 2020. A fost adus pentru o afacere în care nu cred că riscă să ajungă după gratii, ci să primească o amendă.

Afacerea mă duce cu gândul la un alt excelent comunicator, de data aceasta din Occidentul european, Silvio Berlusconi. Fostul premier italian făcea obiectul a numeroase dosare care nu au reușit decât să-i pre­lungească viața politică. A fost cel mai longeviv preșe­dinte de Consiliu din istoria Italiei de după Mussolini și Tommaso Tittoni!

Baza electorală a lui Donald Trump nu este deloc afectată de acest dosar, căci susținătorii fostului pre­­ședinte sunt complet surzi la orice acuzație i s-ar aduce. Posibilii săi contracandidați la alegerile primare ce vor fi organizate de Partidul Republican, precum fostul vicepreședinte Mark Pence, au fost nevoiți să-i ia apărarea și să evoce o manevră politică.

În plus, consecințele pe scena politică americană vor fi importante. Relația Administrației Biden cu majoritatea republicană din Camera Reprezentanților va fi greu pusă la încercare, într-un moment în care efectele crizei economice trebuie combătute, spre a nu oferi o șansă suplimentară candidatului Donald Trump în drumul său către Casa Albă în 2024.

Ștefan Popescu este Doctor în istoria relațiilor internaționale contemporane la Universitatea Paris 1 - Sorbona și fost secretar de stat în MAE.