India din viitor

Dacă în ultimele două decenii s-a scris povestea de succes a Chinei, acum a venit rândul altei țări asiatice să iasă din pluton. India, a cărei populație a depășit-o pe cea a Chinei, pare să fie următorul pariu. Piața de capital indiană are opt ani consecutivi de creștere, în vreme ce China nu mai este capa­bilă să asigure creșterile de altădată. Criza imobi­li­ară atârnă ca o piatră de moară de gâtul celei de-a doua economii a lumii, iar obsesia guvernului de a eradica pandemia de COVID-19 a lăsat răni adânci în economie. Revenirea după ridicarea restricțiilor s-a dovedit, totodată, mult sub așteptările investitorilor și analiștilor.

Poate cel mai important argument că viitorul este al Indiei e tot de ordin demografic, fără să țină neapărat de numărul de locuitori, ci de vârsta acestora. Avem de-a face cu o țară extrem de tânără: peste jumătate dintre indieni au sub 25 de ani. Asta, în condițiile în care toate economiile dezvoltate ale lumii se confruntă cu un acut proces de îmbătrânire a populației – inutil de subliniat presiunea indusă asupra sistemului de pensii. Potrivit cotidianului ame­rican The Wall Street Journal, care citează date ale Organizației Națiunilor Unite, până în 2030, o cincime din populația lumii cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani va fi indiană.

De asemenea, „povara“ dusă de familii cu îngrijirea copiilor și bătrânilor s-a diminuat mult în ultimii 50 de ani. Astfel, familiile dispun de mai mulți bani pentru investiții și economisire.

PRAGUL DE 10.000 DE DOLARI. Consumul intern e și el pe cale să crească, prognozează banca ameri­cană de investiții Goldman Sachs. Dacă, în prezent, economia ia avânt datorită serviciilor business-to-business – e vorba mai ales de companiile din sectorul producției –, consumul urmează să-și aducă serios contribuția. Banca americană e de părere că 100 de milioane de indieni vor câștiga peste 10.000 de dolari pe an până în 2027. La ora actuală, aproximativ 60 de milioane de persoane, adică doar 4% din populație, au venituri peste acest prag simbolic. Iar în urmă cu aproape zece ani, acest număr era de două ori și jumătate mai mic.

Tata Starbukcs, un joint-venture între gigantul indian Tata și Starbucks Corporation, a anunțat în ianuarie că până în 2028 va opera 1.000 de cafe­nele, față de cele 400 pe care le are în prezent, în peste 50 de orașe, notează CNBC. Alte lanțuri, precum Costa Coffee, nu sunt însă la fel de norocoase, întâmpinând greu­tăți în a-și extinde amprenta la nivel național.

Iar indienii cu salarii din ce în ce mai bune nu cumpără doar cafele. Piața de capital a avut o creș­tere de peste 80% în ultimii trei ani. Desigur, a contat și afluxul investițiilor străine – bursa din Mumbai a depășit-o în decembrie pe cea din Hong Kong, devenind a șaptea din lume ca mărime. Tot Goldman Sachs indică o creștere a cererii de aur, proprietăți și carduri de credit. Până acum, băncile au emis 90 de milioane de astfel de carduri, cu precizarea că o parte dintre indienii cu venituri anuale de peste 10.000 de dolari dețin mai mult de unul.

PREA ÎNDATORATĂ. Partea mai puțin roz este nivelul ridicat al datoriei guvernamentale. Investițiile masive în modernizarea infrastructurii au fost făcute pe datorie. De asemenea, pe măsură ce cheltuielile statului vor crește, autoritățile vor fi nevoite să țină în frâu subvențiile. Investițiile străine trebuie și ele să-și spună cuvântul mai apăsat. De altfel, premierul Narendra Modi a vizitat anul trecut Statele Unite ale Americii inclusiv pentru a îmbunătăți situația pe acest plan. S-a întâlnit și cu Elon Musk, cel mai bogat om din lume, în vederea deschiderii unei fabrici Tesla în India.

Un alt mare minus vine de pe piața muncii. Doar o treime dintre femei aveau serviciu în 2022. Treburile casnice par să fie principala cauză. Oricum, se simte o îmbunătățire față de 2018, când numărul femeilor angajate era cu 10% mai mic. Totuși, mai e loc de creștere, pentru că ponderea medie în țările cu venituri scăzute e de 50%, arată tot The Wall Street Journal. Un alt motiv pentru care lucrurile stau așa în India e de natură culturală. Femeilor din mediul rural nu le este îngăduit să trăiască și să muncească departe de casă, spre deosebire de China, care a scăpat de mult de acest tabu.

Pe de altă parte, dezvoltarea turismului – ne refe­rim la cererea locală – reprezintă pariul multor investitori. Acțiunile companiilor MakeMytrip și InterGlobe Aviation sunt în creștere la acest început de an. E de așteptat ca, până în 2030, consumul de pachete turistice al indienilor să devină a patra cheltuială de acest fel la nivel global. Scenariul nu e fantezist, din moment ce, recent, o companie avia­tică din India a comandat 150 de avioane Boeing 737 MAX.

Dacă își va menține ritmul actual de creștere (între 6% și 7% pe an sau chiar mai mult), India ar putea deveni a treia mare putere economică globală, după Statele Unite și China. Deocamdată, a depășit economia Marii Britanii, a cărei colonie a fost vreme îndelungată. Deci orgoliul a fost hrănit.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.