Cât de bogată este Regina Marii Britanii. Principalele surse de venit ale Elisabetei a II-a

Sebastian Popescu 11/05/2018 | 14:47 Ştiri
Cât de bogată este Regina Marii Britanii. Principalele surse de venit ale Elisabetei a II-a

În acest an va avea loc nunta Prințului Harry, iar presa internațională estimează că Monarhia Britanică va avea o notă de plată de aproape 45 de milioane de dolari. CNBC a încercat să afle cât de bogată este Familia Regală a Marii Britanii pentru a putea suporta astfel de costuri. 

Forbes estimează că averea reginei se ridică la aproximativ 530 milioane dolari. Suma este una semnificativă, însă nu suficient de mare ca să o plaseze pe Regina Elisabeta a II-a pe lista celor mai bogați oameni din lume.Dar de unde vin banii reginei? Finanțele monarhiei britanice nu sunt făcute publice, însă jurnaliștii de la CNBC au încercat să ofere răspunsul.

Citește și: FOTO Ce întrebuințare neobișnuită a găsit Radu Savopol, proprietarul 5 to go, unor mașini vechi de 60 de ani

Banii reginei provin din trei surse principale: averea și veniturile personale, Grantul Suveran și câștigurile din Privy Purse.

Averea și veniturile personale includ active din portofoliul de investiții și proprietățile reginei. Portofoliul personal de investiții al reginei include colecția de bijuterii și lucrări de artă. Elisabeta a II-a are deține și o serie de proprietăți, cum ar fi Balmoral Estate în Scoția și Sandringham Estate pe care le-a moștenit la tatăl ei și a căror valoare combinată este estimată la aproximativ 175 milioane de dolari.

Când vine vorba de venitul ei personal, regina are și un hobby lucrativ: cursele de cai. Potrivit estimărilor, ea a câștigat 9 milioane de dolari în ultimele trei decenii de la acest sport.

O altă sursă de venit a monarhului Regatului Unit este Grantul Suveran. Concret, este o sumă pe care Guvernul i-o plătește reginei pentru atribuțiile oficiale: recepții, călătorii și întreținerea palatelor regale. Grantul suveran pentru 2017 și 2018 este în jur de 100 de milioane de dolari. Asta înseamnă că fiecare britanic a contribuit la averea reginei cu 90 de cenți în 2016 li 2017, mai transmite CNBC.

Prințul Philip, Soțul reginei Elisabeta, primește și el o alocație anuală suplimentară din partea parlamentului, de aproape 500.000 de dolari pentru a-și îndeplini îndatoririle publice.

Citește și: Donald Trump a anunțat data și locul întâlnirii cu Kim Jong-un

Privy Purse, a treia sursă de venit a reginei, este o denumire atribuită veniturilor generate de un teren de peste 180 de km pătrați, ce include mai multe clădiri, ferme și alte active denumit Ducatul de Lancaster. Scopul principal al Ducatului este de a asigura un venit pentru Ducele de Lancaster, titlu atribuit monarhului din 1399. Se estimează că valoarea Ducatului de Lancaster este în jur de 700 de milioane de dolari, iar Regina primește un venit anual de aproximativ 25 milioane de dolari de aici.

În total, averea Familiei Regale Britanice este evaluată la peste 1 miliard de dolari. La această cifră contribuie din plin și fiul reginei, Prințul Charles, cu o avere estimată la 400 de milioane de dolari. Similar cu regina, și el primește un venit de la Ducatul din Cornwall, pentru că este moștenitorul coroanei.

Din exterior, averea monarhiei britanice pare una mult mai mare. Asta pentru că multe dintre cele mai valoroase bunuri nu sunt proprietatea Familiei Regale, ci fac parte din două fonduri separate. Unul dintre ele este Crown Estate. Aceasta este, practic, o afacere cu imobiliare, care deține mai multe proprietăți în Regatul Unit și a cărei valoare este estimată la 17 miliarde de dolari.

Citește și: Proprietarul Pescăriei lui Matei, cea mai populară cherhana de pe litoralul românesc, a lansat propria bere

Apoi, mai este și Royal Collection Trust, care deține lucrurile asociate în mod obișnuit cu familia regală a Marii Britanii, precum palate, colecții de artă și, desigur, bijuteriile coroanei. Valoarea totală a Colecției Regale este estimată la aproximativ 15 miliarde de dolari.


Foto: Gulliver/Getty