Vladimir Putin a depus jurământul pentru al cincilea mandat de preşedinte

Andrei Dumitru 07/05/2024 | 14:29 Ştiri
Vladimir Putin a depus jurământul pentru al cincilea mandat de preşedinte

Vladimir Putin a depus marţi jurământul pentru al cincilea mandat de preşedinte al Federaţiei Ruse, cu o durată de şase ani, într-o ceremonie boicotată de SUA şi de multe ţări ale Uniunii Europene din cauza războiului din Ucraina, informează Agerpres.

Într-o ceremonie oficială organizată la Marele Palat al Kremlinului, Putin a jurat cu mâna dreaptă pe un exemplar al Constituţiei pe care a modificat-o în 2020 pentru a elimina obstacolul legal care îl împiedica să continue la putere, notează EFE.

„În exercitarea atribuţiilor de preşedinte al Federaţiei Ruse, jur să respect şi să protejez drepturile şi libertăţile omului şi ale cetăţeanului, să respect şi să apăr Constituţia Federaţiei ruse, să protejez suveranitatea şi independenţa, securitatea şi integritatea statului, să slujesc cu fidelitate poporul”, a declarat Putin, în prezenţa şefilor Dumei (camera inferioară a parlamentului rus) şi Consiliului Federaţiei (Senatul).

A conduce Rusia este ”o mare onoare, o responsabilitate şi o datorie sacră”, a spus Vladimir Putin în intervenţia scurtă care a urmat depunerii jurământului.

El le-a promis ruşilor că vor învinge ”împreună” şi vor ieşi ”mai puternici dintr-o perioadă dificilă”, în plin conflict militar cu Ucraina. ”Suntem un popor unit şi mare şi împreună vom depăşi toate obstacolele. Împreună vom câştiga”, a afirmat Putin.

Totuşi, el a adăugat că Moscova nu exclude dialogul cu Occidentul, însă a precizat că el trebuie să se desfăşoară de pe poziţii de egalitate.

Liderul rus a mai afirmat că ţara sa este deschisă faţă de dezvoltarea relaţiilor cu alte ţări, pe care le-a descris drept ”majoritatea lumii”.

”Sistemul de stat din Rusia trebuie să fie rezistent la orice ameninţări şi provocări”, a accentuat Vladimir Putin.

Pentru a rămâne la putere, Vladimir Putin a modificat Constituţia rusă în urmă cu câţiva ani. După încheierea mandatului în 2030, el va putea candida din nou, pentru încă un mandat ce se va încheia în 2036, atunci când liderul rus va avea 83 de ani.

În mod tradiţional în Rusia, guvernul actual demisionează după inaugurarea prezidenţială, pentru a-i permite şefului statului să formeze un nou executiv.

Potrivit unor informaţii din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), aleşii ar putea aproba noul guvern până la 15 mai.

Observatorii politici internaţionali aşteaptă cu interes să vadă dacă ministrul de externe Serghei Lavrov (74 de ani) va fi desemnat din nou după 20 de ani petrecuţi în acest post. Există de asemenea numeroase speculaţii despre viitorul ministrului apărării Serghei Şoigu, al cărui adjunct Timur Ivanov a fost arestat recent pentru corupţie.