NEPI Rockcastle raportează în T1 2024 creșteri de două cifre pentru venitul operațional net și vânzările chiriașilor

Andrei Dumitru 16/05/2024 | 11:41 Ştiri
NEPI Rockcastle raportează în T1 2024 creșteri de două cifre pentru venitul operațional net și vânzările chiriașilor

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de centre comerciale din Europa Centrală și de Est a înregistrat o creștere de 12,7% a venitului operațional net, în primul trimestru (T1) din 2024 față de T1 2023. Astfel, în primele trei luni din 2024, valoarea veniturilor operaționale nete a atins 135 de milioane de euro.

Creșterea veniturilor operaționale nete a fost de 9,4% în baza indicelui LFL (like-for-like). Această majorare semnificativă a performanței survine ca urmare a creșterii tarifelor de bază ale chiriilor și a cifrei de afaceri a chiriașilor, precum și a gestionării riguroase a costurilor operaționale ale companiei.

Vânzările chiriașilor, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari în T1 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, numărul vizitatorilor din centrele comerciale deținute de NEPI Rockcastle a crescut cu 14%, în timp ce valoarea medie a coșului de cumpărături a fost cu 8,8% mai mare, în pofida unui nivel al inflației inferior comparativ cu T1 2023.

“Înregistrăm în continuare o creștere importantă, care reflectă atât rezultatele solide ale chiriașilor, cât și o bună gestionare a proprietăților noastre din Europa Centrală și de Est. Performanțele piețelor pe care activăm pot fi observate prin creșterea consumului, care s-a tradus printr-o majorare de două cifre a vânzărilor chiriașilor din centrele pe care le deținem. Cererea de spații comerciale, în special din partea retailerilor internaționali, rămâne foarte puternică, după cum arată numărul mare de noi contracte de închiriere semnate, precum și rata de ocupare din centrele noastre, care este cea mai mare la nivel de industrie. Cheltuielile operaționale au scăzut față de primul trimestru al anului trecut, în timp ce recuperarea costurilor de funcționare s-a îmbunătățit. Continuăm să căutăm surse suplimentare de creștere, cum este inițiativa noastră de producție a energiei regenerabile, care contribuie deja în mod pozitiv la rezultatele NEPI Rockcastle. În plus, contractarea finanțării verzi negarantate din partea Corporației Financiare Internaționale (IFC) ne oferă surse sumplimentare de refinanțare pe termen scurt și sporește gradul de sustenabilitate a companiei și certificările ecologice”, a declarat Rüdiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle.

Rata de neocupare a spațiilor comerciale, raportată la 31 martie 2024, era de 2,2%, nivel similar cu cel de la 31 decembrie 2023, ceea ce reconfirmă cererea puternică din partea chiriașilor. De la finalul lunii aprilie, rata de colectare a chiriilor pentru T1 2024 a fost de peste 96%, iar pentru întregul an 2023, de 100%.

NEPI Rockcastle are o poziție de lichiditate ridicată

Grupul are o poziție de lichiditate ridicată, cu 1,4 miliarde de euro în numerar și facilități de credit angajate, disponibile la 31 martie 2024. Aceasta include prima tranșă, în valoare de 387 de milioane de euro, din facilitatea de împrumut verde negarantată obținută de la Corporația Financiară Internațională (IFC), contractată în decembrie 2023.

În aprilie 2024, NEPI Rockcastle a semnat o majorare cu 58 de milioane de euro a acestei facilități, ceea ce a dus valoarea totală a finanțării la 445 de milioane de euro. Facilitatea face parte dintr-un efort strategic de susținere a inițiativelor de sustenabilitate ale companiei, în România și Bulgaria, și de pregătire pentru rambursarea unei obligațiuni de 500 de milioane de euro, cu scadența în noiembrie 2024. În afară de această obligațiune, Grupul nu are alte datorii semnificative scadente în 2024.

Valoarea portofoliului de investiții a atins pragul de 7 miliarde de euro, la 31 martie 2024 (incluzând și Promenada Novi Sad din Serbia, proprietate deținută în vederea vânzării), cu 0,2% mai mult decât în decembrie 2023, datorită investițiilor în proiecte de dezvoltare realizate în primul trimestru din 2024. În conformitate cu politica grupului, în T1 2024 nu au fost efectuate evaluări ale proprietăților. Evaluările independente sunt incluse în rapoartele financiare semestriale și de sfârșit de an.

Ce proiecte are în dezvoltare NEPI Rockcastle

Lucrările la proiectele de dezvoltare aflate în curs de construcție se desfășoară conform graficului și în limitele bugetare stabilite. În România, extinderea Promenada București este programată pentru inaugurare în al patrulea trimestru (T4) din 2026. Au fost agreate deja condițiile de închiriere pentru 52% din suprafața închiriabilă totală, care va fi disponibilă în urma extinderii. De asemenea, extinderea de 5.900 mp a Ploiești Shopping City urmează să fie terminată în T4 2024, iar termenii de închiriere au fost agreați pentru 79% din suprafața suplimentară.

Centrul comercial Promenada Plovdiv (Bulgaria), care va avea o suprafață închiriabilă totală de 60.500 mp, se află în etapa de obținere a autorizațiilor. Începerea lucrărilor de construcție este programată pentru T4 2024, iar finalizarea, în T4 2026, existând deja un interes puternic din partea retailerilor.

Prima fază a proiectului de energie verde al companiei, care presupune instalarea de panouri fotovoltaice în 27 de proprietăți ale NEPI Rockcastle din România, este aproape finalizată. Până în prezent, investiția în acest proiect se ridică la 34 de milioane de euro, cu o capacitate totală de energie instalată de 38 MW. Au început achizițiile pentru cea de-a doua etapă a acestui proiect, care implică o extindere a programului pe alte piețe unde este activă compania.

Valoarea proiectelor de dezvoltare ale NEPI Rockcastle aflate în construcție sau în curs de autorizare este de peste 650 de milioane de euro, din care un total de 206 milioane de euro au fost investiți până la 31 martie 2024.