Profetul de pe Wall Street

A fost, pe rând, personaj de carte și de film. A prezis criza din 2008 și a câștigat enorm din această pro­feție. Acum a pariat 1,6 miliarde de dolari pe o vii­toare pră­bușire a Wall Streetului. Și asta ne spune nouă ceva despre ce ar putea să urmeze.

E vorba despre Michael Burry, investitorul care a inspirat cartea „The Big Short: Inside the Doomsday Machine“, scrisă de celebrul jurnalist Michael Lewis, publicată în 2010, la puțini ani după declanșarea celei mai recente crize de proporții din istoria uma­nității. Cartea, la rândul său, a inspirat filmul cu același titlu (tradus la noi „Brokerii apocalipsei“), apărut cinci ani mai târziu, în care Burry este interpretat de acto­rul Christian Bale.

Până la urmă, ce a făcut concret Burry ca să-și merite această faimă? Prin 2005 a înțeles că piața imobiliară americană, finanțată prin credite de mare risc (subprime), adică acordate unor persoane care nu le puteau rambursa, atârna de un fir de ață. În con­secință, a pariat (short) prin fondul său de hedging, Scion Capital, pe prăbușirea pieței, lucru care s-a și întâmplat în 2007. În momentul colapsului, profitul său personal s-a ridicat la 100 de milioane de dolari, în vreme ce restul investitorilor din fond au câștigat 700 de milioane de dolari.

COLAPS MAJOR. Venind în prezent, investitorul crede că un colaps major urmează să se întâmple în perioada următoare. Mai precis, el crede că doi dintre indicii importanți ai bursei americane, S&P 500 și Nasdaq 100, se vor duce rău la vale. Și atât de mult crede că asta chiar se va întâmpla, încât a pus la bătaie 1,6 miliarde de dolari. Suma reprezintă cam 90% din deținerile totale ale fondului său, redenumit Scion Asset Management, după cum arată CNN.

Șeful de fond are și câteva investiții pe termen lung, dar acestea reprezintă doar 6% din portofoliu și nu suscită interes. Printre deținerile sale mai puțin spec­taculoase sunt companii din media și entertainment, precum Warner Bros. Discovery sau MGM Resorts. Una peste alta, între mai 2020 și mai 2023, fondul a avut un randament anual de peste 50%, față de doar 12%, cât a „câștigat“ S&P 500 în acest interval, potrivit unei analize Sure Dividend.

Să nu ne imaginăm însă că Burry nu se înșală nicio­dată. La începutul anului a postat pe platforma de socializare X (fosta Twitter) un mesaj scurt și cuprinzător care i-a lăsat nedumeriți pe cei 1,4 mili­oane de urmăritori ai săi: „Sell“, adică „vindeți“.

Trei luni mai târziu a admis că a greșit când a făcut recomandarea. Pe de altă parte, a prezis că inflația va urca la cote ridicate încă din aprilie 2020, când de-abia începuse pandemia.

În ultimii patru ani a făcut cel puțin cinci predicții eronate despre prăbușirea piețelor, în care a folosit formule de tipul „ar putea fi mai rău decât în 2008“ și „cea mai speculativă bulă din toate timpurile“, observă The Wall Street Journal.

Pariul de dată recentă al investitorului poate intriga, însă se bazează pe ceva concret. În primul rând, există un întreg cor de analiști de pe Wall Street care cred că America va intra în recesiune. Deocamdată, economia pare să fi rezistat șocurilor pe care inflația și dobânda de politică monetară ridicată i le-au indus.

Cei doi indicatori funcționează precum șoarecele și pisica. Fed, ca, de altfel, oricare altă bancă centrală din lume, ridică dobânda de referință pentru a tempera inflația și o scade când aceasta se stabilizează la un nivel acceptabil. Și tocmai aceasta este problema: din ce în ce mai multe voci spun că SUA vor rămâne mai mult timp sub zodia dobânzilor mari, ceea ce va declanșa declinul.

Pe de altă parte, principalii indici au generat randamente frumușele anul acesta, datorită, în principal, companiilor tehnologice care au de-a face mai mult sau mai puțin cu inteligența artificială (AI).

Jeremy Grantham, un legendar investitor și istoric al pieței de capital, e de părere că AI e doar un mare balon de săpun, care, odată spart, va antrena o pră­bușire a piețelor. Adevărul este că performanțele bur­siere ale producătorului de procesoare grafice Nvidia, celebru în industria de gaming a anilor 2000, par cam cusute cu ață albă. Acțiunea a crescut cu peste 200% anul acesta, iar valoarea companiei a sărit bine de 1.000 de miliarde de dolari.

Poate una dintre cele mai clare descrieri care i s-a făcut lui Burry îi aparține lui Christian Bale, cel care l-a adus pe marele ecran în 2015: „Este un om care se cunoaște incredibil de bine și are o minte ca nicio alta cu care am luat contact vreodată“, a spus acto­rul, citat de The Independent.

Burry nu este primul și, probabil, nici ultimul „prezicător“ de pe Wall Street. Primul a fost Roger Babson, un statistician care, în 1929, a avertizat investitorii că va veni o mare criză. Pe listă ar mai fi și Elaine Garzarelli, care a anticipat criza din 1987, după care a devenit cel mai bine plătit strateg de investiții de pe piața de capital.

În cazul de față, dacă Burry va avea dreptate, se va mai face un nou film despre isprava sa?

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.