Oameni și oameni

Jony Ive, designerul care se confundă cu istoria Apple, a decis să plece din companie și să își des­chidă propria firmă. Ive a început colaborarea în ca­litate de consultant cu Apple în anul 1989, de la Londra, orașul său de origine. Peste trei ani, în 1992, el primește oferta de a lucra full-time în companie și de a veni în California. Ive acceptă, se mută în California, iar rezultatele muncii lui încep să se vadă odată cu revenirea în companie, în anul 1997, a cofondatorului Apple, Steve Jobs. Ive nu face parte din modelul de autodidact „de garaj“ inaugurat de Bill Gates. A studiat arte și design la Universitatea din Newcastle, pe care a absolvit-o în anul 1989, la 22 de ani.

Timp de peste două decenii, Ive s-a confundat cu Apple, lucrând practic la toate produsele lansate de companie. În felul acesta, Jony Ive, pe numele său Jonathan Ive, a devenit unul dintre cei mai cunos­cuți designeri industriali din lume și, ca element de culoare, în anul 2012, a primit titlul de lord al Marii Britanii.

Recent, Sir Jonathan Ive s-a retras de la Apple. Interesant este că Bursa a reacționat imediat, în sensul că acțiunile au scăzut cu 0,87%, ceea ce nu pare prea mult, dar în ceea ce privește capitalizarea companiei reprezintă aproximativ opt miliarde de dolari. Directorul companiei a anunțat că va continua colaborarea cu Jony Ive pe proiecte exclusive.

Anunț controversat. Al doilea personaj care iese în evidență din nou este Mark Zuckerberg. Facebook a anunțat lansarea, anul viitor, a unei monede virtuale proprii, numită libra. Anunțul a stârnit deja controverse majore. Facebook este, fără îndoială, o companie im­portantă. Cu miliarde de utilizatori, Facebook a reușit să creeze dependență. Utilizatorii nu mai pot să-și imagineze viața fără rețeaua socială.

Facebook a ajuns atât de mare, încât, în aparență, nu mai poate fi clătinată de nimic. Nici măcar de scan­dalul legat de confidențialitatea datelor, de cel privind fake-news sau de datele financiare care sunt în scădere și care-i pot dezamăgi pe investitorii pe Bursă.

De data aceasta, Facebook și Zuckerberg plu­sează. Pregătesc o monedă virtuală care, de fapt, va putea face din rețea cea mai mare bancă din lume. Pentru că, dincolo de nivelul activelor, știți vreo bancă susceptibilă să aibă aproximativ 2,5 miliarde de clienți? Rețeaua socială devine o amenințare cât se poate de serioasă la adresa sistemului bancar. Cea mai bună dovadă în acest sens este reacția bancherilor centrali.

Bitcoin a fost doar o joacă de copii, pe lângă libra. Dintre puținele virtuți ale monedei bitcoin, niciuna nu se compară cu ce poate oferi libra. Și anume, un bazin enorm de utilizatori. Dacă și libra va provoca dependență, sistemul bancar va avea o mare pro­blemă. Facebook va deveni o „bancă“ atât de mare, încât va pune în umbră cele mai mari bănci ale lumii. Desigur, până ca Facebook să ofere posibilitatea de a face depozite în libra și de a oferi împrumuturi în aceeași monedă virtuală, mai sunt mulți pași de făcut. Dar începutul va fi făcut, probabil, anul viitor, odată cu lansarea monedei libra.

Atac la sistemul bancar. Bancherii centrali sunt primii care au sesizat pericolul. Șeful băncii centrale din Franța a declarat deja că Facebook va trebui să respecte regulile interna­ționale privind spălarea banilor (ceea ce este de bun-simț) și va trebui să funcționeze pe baza unei licențe pe care o va primi din fiecare stat.

Este un punct de vedere. Dacă lucrurile ar sta în felul acesta, Facebook ar deveni, de fapt, o bancă. Un lucru pe care în mod limpede rețeaua socială nu-l dorește. Pentru că, dacă funcționezi după regu­lile unei bănci clasice, este imposibil să fii o bancă gândită de Zuckerberg. Este foarte asemănător cu dilema pe care o traversează companiile de tip ride-sharing, asupra cărora se fac presiuni în diverse țări să respecte aceleași reguli ca firmele de taxi.

Inițiativa Facebook este una dintre cele mai în­drăznețe din ultimele decenii. Ea este, direct sau indirect, un atac la sistemul bancar. Este de așteptat să vedem reacția bancherilor. O companie care este cea mai mare rețea socială din lume și care tinde să devină și cea mai mare bancă este deja prea mult.

De aceea, intenția aparent vizionară a lui Mark Zuckerberg s-ar putea întoarce chiar împotriva companiei pe care a fondat-o. Ambițiile prea mari pot să ducă la căderi spectaculoase. S-au mai văzut astfel de situații în istorie. Vom vedea cum vor evolua lucrurile în ceea ce privește libra și Facebook.

Să ajungem și în România. Când vorbim de oamenii din economie, un test bun este cel al numirilor în conducerile companiilor de stat. Managementul profesionist al firmelor de stat a fost abandonat de mult, iar bursa din România nu reacționează la numirea în companiile de stat a unor clienți de partid.

Există oameni care vor să schimbe lumea. Care părăsesc firma unde au lucrat 30 de ani, pentru a începe un business sau care se gândesc să lupte cu marile bănci. Cu câteva excepții, România se învârte în același cerc vicios.

Constantin Rudnițchi, realizator de emisiuni la Radio RFI România și la televiziunea Profit.ro. De asemenea, a fost redactor-șef adjunct al revistei economice Capital.