Fake news

Ce e mare, negru, zgomotos, face mult fum și taie morcovii în cinci? Aparatul românesc de tăiat mor­covii în patru. Cam așa ne ies și fake news-urile care se voiau lovituri reale de presă. Marile fake news ale anului 2022 în media din România s-au fâsâit repede: Florin Salam s-a încăpățânat să ră­mână în viață, iar Elon Musk, la New York. Suficient ca reputația presei de la noi să ajungă în coșul de gunoi, adică spațiul în care legacy media (radio, TV, presa scrisă) arunca fără să ezite ciornele moto­tolite cu știri neverificate și de unde online media le tot culege, le netezește un pic, le rescrie după ureche și le reintroduce în fluxul informațional.

RECONVERSIA PROFESIONALĂ. E o soluție simplă, la care ar trebui să recurgă jurnaliștii care validează conținutul prin publicare și-l verifică doar ulterior, dacă țipă careva. Un stagiu de pregătire, neplătit, ca orice internship, la, bunăoară, Times New Roman. Am râs cu toții când acest nativ digital s-a lansat în delicioase minciuni sfruntate, de genul „Armata Ro­mână a trimis soldați și ajutoare în Tahiti în loc de Haiti“. Firește, nu e o invenție românească. TNR e copilul nerecunoscut de The Onion, cotidian satiric american trecut online în 1998, pentru ca azi să pre­tindă fără să clipească, în acte oficiale, că are 4,3 tri­lioane de cititori și că deține și operează majoritatea transoceanicelor din liniile de transport maritim de pe glob.

Mergem înapoi în timp, la Marea Farsă Lu­nară din anul de grație 1835, când tabloidul american The New York Sun a publicat șase articole bazate pe des­coperirile unui astronom, Sir John Hers­chel, care știa de existența vieții pe Lună – articolele erau bogat ilustrate, cu oameni-liliac care zburătă­ceau pe satelitul natural al Pământului. Și mai departe de-a-n­dărătul, dăm peste originea știrilor false. Papa Francisc susține că șarpele biblic a conceput și distribuit prima dată fake news (sigur, la un fact-checking riguros, riscă să se califice și valorile Genezei, întrucât enunțul „La început, Dumnezeu a creat ceru­rile și pământul“ se baza pe o singură sursă, Moise). Șarpele i-a spus femeii că se poate înfrupta din rodul pomului celui din mijlocul Raiului, căci nu va muri. E drept, n-a murit, dar nici ca-n Rai n-a mai dus-o.

Iar dacă tot convenim că fake news-urile de la noi sunt de inspirație internațională, propun desăvârșirea profesională a jurnaliștilor români care întinează no­bi­lele idealuri ale știrilor false la pu­blicații speciali­zate de afară. O stagiatură online la sursele pe care le parcurg în hohote, într-un slalom printre născociri atent inspirate de realitate: The Onion (SUA), The Beaverton, World Daily News Report (ambele, Ca­nada), The Daily Mash (Marea Britanie).

MOSTRE DE CREATIVITATE. Am cules din presa străină de specialitate, cu de­dicație pentru dătătorii autohtoni de vești false cu picioare scurte, câteva mostre de creativitate. Astfel, telespectatorii brita­nici au fost îmbiați să urmărească în această toamnă un reality-show intitulat „Am făcut o cumplită gre­șeală“, despre experiența unor cona­ționali care au cumpărat ceva imens, străin și de ne­gestionat: un castel românesc aflat pe un vulcan activ – articol din The Daily Mash.

Aceeași sursă a dez­văluit că David Cameron a susținut că subsolul bri­­tanic e plin de români. Pe vremea în care era premier, Cameron și-a îndemnat alegătorii să adopte fracturarea hidraulică pentru a fi inundați românii. David Cameron a decla­rat: „Fracturarea hidraulică va crea 74.000 de slujbe atrăgătoare, de la lucrători în media la fotbaliști, care vor deveni disponibile când românii care le dețin momentan vor fi inundați în subso­luri“.

Sau ce părere aveți despre o știre din Timișoara, în care se vorbește despre Olimpiada Transilvaniei, la care sunt invitați sportivi robuști și sangvini, pentru a lua parte la competiții locale tradiționale gen evitarea usturoiului, găzduite de istoricul Castel Nos­feratu? Știați că la Oscaruri a fost adăugată categoria „filme bazate pe păianjeni“, producții care pre­miază cel mai bun film în care apare un păianjen sau o persoană care arată calități demne de un păian­jen? Și că printre filmele favorite s-a numărat drama românească intitulată „Păianjenii“, despre o femeie în vârstă care își revede cu ochii minții viața de spă­lătoreasă? Ambele fake news vin de la The Beaverton.

Nu puteam încheia această revistă a presei mincinoase fără The Onion, din care aflăm, sub titlul „Cel mai vechi instrument muzical“, că cel mai vechi castron din lume a fost aruncat, pentru că nu-l spălase nimeni și era cu adevărat scârbos. E din Focșani și datează din urmă cu 14.000 de ani. De asemenea, o galerie foto intitulată „Nume pentru William H. Macy de-a lungul lumii“ ne dezvăluie că, în România, acto­rul e cunoscut drept „Steaua Printre Stele“ și întru­chi­pează un bătrân răutăcios care se maschează și scrie replici din filmul „Seabiscuit“, despre un cal campion la curse, pe spatele tricourilor purtate de copii.

O lume întreagă trudește la meșteșugul creării ști­rilor false, transformându-le într-o veritabilă specie jurnalistică în care intră umor, sarcasm, încli­nare pentru absurd, spirit creativ, simț al selecției infor­mațiilor ce par plauzibile. Un stagiu acolo al celor care au deprins jurnalismul recent și pe sărite ar face fake news-urile de la noi măcar mai frecventabile.

Horia Ghibuțiu este jurnalist tradițional convertit la digital.