Dezastru în finanțele publice: cum arată execuția bugetară în prima lună din 2017

Alexandra Pele 27/02/2017 | 18:43 Ştiri
Dezastru în finanțele publice: cum arată execuția bugetară în prima lună din 2017

Statul a încasat în prima lună din 2017, an în care România ar urma să înregistreze potrivit proiecțiilor oficiale cea mai mare creștere economică post-criză de 5,2% din PIB, cu 1,1 miliarde de lei mai puțin decât în ianuarie 2016.

Astfel, veniturile bugetului general consolidat au scăzut cu 5,7% în vreme ce cheltuielile au crescut cu 3,5%, reiese din datele publicate luni de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Citiţi şi: John Hardy, Saxo Bank: Se prefigurează următoarea criză a Europei. Până acum s-a dat morfină

Cel mai slab rezultat s-a înregistrat la capitolul TVA, unde încasările au fost cu 1,7 miliarde de lei mai mici decât în prima lună a anului trecut. Banii încasați din taxa pe valoare adăugată sunt a doua cea mai importantă sursă de venit a bugetului și, fiind o taxă pe consum, ar trebui să crească, măcar în teorie, în perioade în care care consumul este pe val.

”În ceea ce privește încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere față de ianuarie 2016 cu 24,8%, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, măsură care s-a reflectat în încasările începând cu luna februarie 2016”, motivează Finanțele.

Citiţi şi: EXCLUSIV Cât vor pierde austriecii de la Schweighofer după ce au fost sancționați că ar folosi lemn tăiat ilegal

Pe partea de venituri, o altă evoluție slabă s-a consemnat la capitolul impozit pe profit, unde încasările au scăzut în ianuarie cu 35,4%.

În ceea ce privește fondurile europene, Guvernul se poate ”lăuda” cu un total de 67,7 milioane de lei decontate de Bruxelles în prima lună a anului, față de 49,4 milioane de lei, realizările din ianuarie 2016.

Slaba absorbție de fonduri europene se reflectă și pe partea de cheltuieli. Cheltuielile aferente programelor cu finanțare europeană (atât pe exercițiul vechi cât și pe cel nou) se ridică la 108,2 milioane de lei, față de 374,4 în ianuarie 2016.

Citiţi şi: Fundația lui Soros își închide porțile în România. În 25 de ani, a finanțat proiecte de 160 de milioane de dolari

Mai mult, investițiile finanțate exclusiv din bani publici (cheltuielile de capital) au scăzut cu 30,3%, la 219,8 milioane de lei.

Așa cum era de așteptat, cheltuielile de personal (salariile bugetarilor) au înregistrat o creștere de 8,2%, ridicându-se la 5,1 miliarde de lei, față de 4,7 anul trecut.

Totodată, cheltuielile legate de asistența socială (în principal, plata pensiilor de stat) au crescut cu 9,5%, la 7,1 miliarde de lei, în condițiile în care contribuțiile colectate de stat în prima lună a anului au fost de 5,5 miliarde de lei. Practic, deficitul bugetului asigurărilor sociale (pensiilor) a consemnat un deficit de peste un miliard de lei într-o singură lună.

Per total, bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 3 miliarde de lei.

Citiţi şi: Nicio șansă pentru românii din diaspora. Întorși acasă, emigranții ar îngroșa rândurile șomerilor

Citiţi şi: Relicvele moderne ale Bucureștiului: care sunt marile proiecte amânate ale Capitalei

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.