EXCLUSIV Cât vor pierde austriecii de la Schweighofer după ce au fost sancționați că ar folosi lemn tăiat ilegal

Ionuț Ancuțescu 24/02/2017 | 11:34 Ştiri
EXCLUSIV Cât vor pierde austriecii de la Schweighofer după ce au fost sancționați că ar folosi lemn tăiat ilegal

Circa 5% din afacerile locale ale Holzindustrie Schweighofer vor fi afectate de retragerea certificării FSC (The Forest Stewardship Council) acordată proprietarilor de păduri, procesatorilor și beneficiarilor care respectă legislația și normele de bună practică în ceea ce privește managementul responsabil al fondului forestier.

În 2015, veniturile companiei cu capital austriac, care a fost acuzată în repetate rânduri că încurajează exploatarea de lemn ilegal, s-au ridicat la 447 de milioane de euro, într-o ușoară scădere față de 2014. Cât despre profitabilitate, Schweighofer a avut în acești doi ani beneficii nete de 112 milioane de euro. Iar între 2012 și 2015, profiturile cumulate se apropie de 300 de milioane de euro.

Citiți și: FSC a retras certificatul de calitate al Holzindustrie Schweighofer

„Impactul dezasocierii FSC de Schweighofer este redus, însă asta nu înseamnă că nu vom face demersuri pentru a reobține certificarea pentru această ligă”, declară pentru NewMoney Dan Bănacu, directorul general al companiei.

Chiar dacă businessul companiei ar putea suferi o scădere a comenzilor de circa 5%, potrivit estimărilor NewMoney, impactul asupra imaginii și credibilității companiei este ridicat. Un calcul simplu ne arată că veniturile companiei ar putea scădea cu peste 20 de milioane de euro, dacă mergem pe scenariul că acestea au stagnat în 2016. Compania nu a comunicat veniturile.

Citiți și: Legăturile IKEA cu Securitatea: care sunt cele mai aprinse controverse din jurul grupului suedez

„Decizia (de retragere a certificării, n.r.) a fost luată de Consiliul Internațional de Administrație al FSC, după ce acesta a primit informații suplimentare privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului, ce vor necesita o anchetă suplimentară a Politicii de Asociere, pentru a stabili amploarea și impactul”, au comunicat reprezentanții FSC, pe site-ul oficial al ONG-ului.

În ultimul timp, clienții Schweighofer au fost ținta mai multor campanii ale societății civile în care li s-a solicitat să se disocieze de compania cu capital austriac. La începutul anului, retailerul de produse de bricolaj Hornbach a anunțat că renunță la două dintre produsele austriecilor (percepția generală a fost însă că parteneriatul dintre cele două companii a fost cu totul întrerupt). Dedeman, Arabescque, BricoDepot și Leroy Merlin sunt invitați de ONG-iști să renunțe cu totul la relațiile comerciale cu cel mai mare procesator de lemn din România.

Schweighofer se află în discuții cu toți partenerii care solicită certificare FSC în încercarea de a-i convinge să rămână în continuare într-o relație comercială. Compania vinde între 35 și 40% în România, restul de 60-65% mergând la export în peste 70 de state, printre cele mai importante numărându-se Japonia sau țările din Uniunea Europeană. Partenerii din Roânia sunt retaileri DIY (circa 5%), companii de construcții sau fabrici de mobilă.

O structură asemănătoare este valabilă și pentru piețele de proveniență ale materiei prime. Circa 40% din lemnul prelucrat provine din România, restul de 60% fiind importat.

Holzindustrie Schweighofer, prezent de 13 ani pe piața românească, angajează circa 3.000 din cei 190.000 de angajați ai industriei lemnului din România.


FOTO: Mediafax

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.