Cine se pregătește de listare în 2024?

Anul trecut nu a excelat în materie de oferte publice inițiale (IPO) pe plan global, date fiind condițiile economice incerte și dobânzile mari. Un raport al firmei de consultanță EY arată că valoarea cumulată a IPO-urilor din 2023 se ridică la doar 123 de miliarde de dolari (să nu uităm că două dintre ele se datorează ofertei Hidroelectrica) – un nivel incomparabil mai modest decât cel înregistrat în 2021 (184 de miliarde de dolari) sau în 2022 (460 de miliarde de dolari). Întrebarea e dacă măcar anul acesta listările vor recupera gloria pierdută. Incertitudinea continuă să marcheze și acest început de ianuarie, însă primii aspi­ranți la statutul de companie publică încep să apară.

Amer Sports, un producător de articole sportive cu acționariat chinez, a depus documentația pentru un IPO pe New York Stock Exchange (NYSE). Dacă Amer Sports nu vă spune prea multe, brandurile deținute de companie sunt, cu siguranță, mai cunoscute: Salomon și Wilson. O cercetare sumară a istoriei recente a noului candidat scoate la lumină și resorturile intenției de listare. Compania a fost cumpă­rată în 2019 de la fondatorii săi finlandezi de un consorțiu condus de Anta Sports, din China, într-o tran­zacție finanțată cu un credit de 1,3 miliarde de dolari, care expiră în martie anul acesta. Iar surse consultate de Financial Times estimează valoarea IPO-ului la circa un miliard de dolari.

Anta Sports, care deține inclusiv brandul italian Fila, conduce clasamentul vânzărilor de articole sportive din China. Cu venituri de aproape opt miliarde de dolari, a depășit chiar și puternicul rival Adidas. Totuși, industria nu o duce prea grozav, în ansamblul său. Semnalul de alarmă l-a tras Nike, în momentul în care a anunțat reduceri de costuri de două miliarde de dolari, antrenând o scădere a acțiunilor cu 10%. Compania a luat această măsură după ce a anticipat o scădere a cererii în China și în Europa.

LISTA EXTINSĂ. Amer nu e deloc o rara avis în peisajul IPO. Și alte companii și-au anunțat intenția de a intra în ringul bursier. Platforma Reddit vrea să se lis­teze de mai mulți ani, însă condițiile de piață nefavo­rabile au determinat-o să amâne decizia, spre deza­măgirea unor acționari, precum Fidelity Investments, care și-a redus deținerea de trei ori. Anul 2024 s-ar putea să fie însă cel norocos. Potrivit Euro­news, Reddit ar fi evaluată la 15 miliarde de dolari, iar debutul pe bursă ar putea avea loc în primul trimestru.

Lista este completată de compania fintech Klarna, care valorează în jur de șapte miliarde de dolari. De asemenea, platforma de plăți Stripe a angajat JPMorgan Chase și Goldman Sachs pentru consultanță pri­vind modul și momentul în care să-și facă apariția pe piața de capital. În cazul Stripe, am putea asista la un proces un pic diferit de IPO-ul tradițional. Este posibil ca această companie să se listeze direct, astfel încât acționarii săi să-și poată tranzacționa acțiunile, nea­vând nevoie de fonduri noi.

Compania de fashion chineză Shein a depus deja documentele pentru listare, fiind evaluată la circa 60 de miliarde de dolari, cu toate că există și voci care cred că „prețul“ final ar putea fi cu 50% mai mare. La fel ca Reddit, și Shein a ezitat să se listeze pe o piață americană, având în vedere că alte companii din China, precum aplicația de ride-hailing Didi, nu au avut o experiență prea plăcută pe Wall Street. Didi și-a anunțat intenția de delistare la doar câteva luni după debutul său bursier din 2021, anul de aur al pieței de capital.

Ola Electric se dorește primul producător de vehicule electrice din India prezent pe bursă. De altfel, ultimul IPO al unui producător auto indian (Maruti Udyog) a avut loc în urmă cu peste două decenii. Piața de capital indiană traversează o perioadă favo­rabilă. A depășit în capitalizare bursa din Hong Kong, către finalul anului trecut, situându-se pe al șaptelea loc la nivel global. Valoarea Ola Electric s-ar situa undeva între șapte și opt miliarde de dolari.

Nu în cele din urmă, Databricks, o companie de software fondată, printre alții, de doi cercetători ro­mâni stabiliți în Statele Unite, Ion Stoica și Matei Zaharia, ar putea veni pe bursă în prima jumătate a acestui an. Compania s-a urcat confortabil pe valul in­teligenței artificiale, tehnologia care va domina între­gul an 2024, după toate aparențele. Databricks anun­țase inițial că se va lista către finalul lui 2023, însă, ca și în câteva dintre cazurile de mai sus, decizia a fost amânată.

Optimiștii se așteaptă ca băncile centrale, în frunte cu Federal Reserve, să ieftinească creditarea în peri­oada următoare. Asta ar da un impuls economiei și ar face mai puțin atractive titlurile de stat, în favoarea acțiunilor. Pe de altă parte, există și păreri – din ce în ce mai multe, la începutul de an – potrivit cărora mic­șorarea dobânzilor pe termen scurt nu mai reprezintă o certitudine nici în Statele Unite, nici în Europa.

E, desigur, destul de devreme să ghicim în globul de cristal.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.