Cât te costă să te iei de chinezi, zilele aces­tea? Chiar supraviețuirea. Studiu de caz: Dolce&Gabana

Mimi Noel 11/04/2019 | 14:06 Global
Cât te costă să te iei de chinezi, zilele aces­tea? Chiar supraviețuirea. Studiu de caz: Dolce&Gabana

Pe covorul roșu al galelor hollywoodiene sau pe podiumurile de modă din Paris sau din Mila­no, unde fotografii se luptă umăr la umăr să scoată cele mai tari poze cu ac­tori, vedete pop sau cu faimoși blogger-i de modă, iarna este sezonul în care branduri de lux precum Gucci, Louis Vuitton, Versace fac mulți bani aflându-se în lu­mina reflectoarelor. Anul acesta însă, un singur brand arhicunoscut nu a luat parte la pa­rada luxului. Este vorba de Dolce & Gabbana.

Acest articol a apărut în numărul 62 (1 – 14 aprilie 2019) al revistei NewMoney

Brandul italian încă se luptă să iasă din declinul generat de filmu­le­­țele și de comentariile depreciative la adresa chinezi­lor pe care le făcea, în no­iem­brie anul tre­cut, cofondatorul său, Stefano Gabbana. A urmat, cum era de aștep­tat, un boicot al bran­dului în China, situație care amenință să pună pe butuci unul dintre cele mai mari nume din industria modei.

BOICOT PE TOATE FRONTURILE.  Magazinele online chineze precum TMall (controlat de gigantul Alibaba) și JD.com nu au mai introdus pe site-urile lor produse ale brandului italian. La fel, Lane Crawford și alte centre comerciale premium nu au repus în rafturi brandul în unitățile din China. În plus, articolele legate de colecția de pri­mă­vară din reviste de specialitate, precum edi­ția chineză a celebrei Vogue, nu suflă un cuvânt despre produsele brandului italian.

Mai grav este că declinul nu a lovit doar vânzările de pe piața chineză. Atât la Globurile de Aur, cât și la Oscar, ceremonii unde în anii anteriori vedete precum Sarah Jessica Parker, Scarlett Johansson și multe altele pășeau în opulente creații Dolce & Gabbana, anul acesta nimeni nu a vrut să-și îndepărteze cumva fanii, girând din nou bran­dul italian. „Dacă ne gândim bine, au jignit o țară întreagă. Cine ar vrea să se aso­­cieze cu asta?“, în­treabă retoric Leaf Greener, stilist și consultant de modă cu birouri în Shanghai și Paris.

Clienții chinezi re­pre­zintă cel puțin o treime din piața mondială a produselor de lux și asigură două treimi din rata de creș­tere a întregii industrii. Perpetuarea acestei controverse într-o piață-cheie poate re­­prezenta o amenințare directă și seri­oa­să

pentru supraviețuirea brandului ita­li­an. Dolce & Gabbana nu face publice vân­zările, dar, potrivit unor infor­mații, la fina­lul lunii martie 2018, veniturile se cifrau la 1,3 miliarde de euro, aproape dublu comparativ cu cele ale rivalului Versace.

DERAPAJE MARCA D&G. În 1985, Gabbana și partenerul său, Domenico Dolce, fondau brandul care a atras de la început atenția prin imprimeurile leopard sau înflorate, lenjeria intimă masculină mini­malistă, dar și prin campaniile publicitare care parodiau chiar clișee legate de Italia.

Jignirea chinezilor nu este primul dera­paj al celebrului tandem. În 2017, Gabbana i-a etichetat „grași și plin de colesterol“ pe cei care i-au criticat colecția de pan­tofi sport „Thin & Gorgeous“. Gestul su­prem a fost când compania a început să vândă, și nu ieftin, ci cu 245 de dolari, un tri­cou pe era imprimat îndemnul „#Boycott D&G“, prin care le dădea peste nas americanilor care criticau brandul că o îm­bracă pe Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, un fan vechi al brandului italian. Ei bine, toate acestea pălesc față de comentariile făcute la adresa chinezilor. „A devenit o chestiune politică acum, nu cred că oamenii vor uita prea curând“, spune sti­lis­tul Greener.

INCIDENTUL. Ce s-a întâmplat, mai exact. Înainte de o prezentare de modă organi­zată la Shanghai, în noiembrie anul trecut, Dolce & Gabbana a postat o serie de filmu­lețe în care un top-model chinez se chi­nuia, frizând ridicolul, să mănânce cu bețe cannoli, pizza și alte specialități italienești. S-ar fi putut trece peste aceste filmulețe, considerate cel mult niște glume proaste făcute de o companie care și-a aureolat brandul tocmai cu acest gen de parodii, in­clusiv la adresa propriei culturi. Pro­ble­ma a apărut însă când în media s-au scurs mesajele lui Gabbana în care îi jignea pe chinezi. Nu s-a oprit și a lăudat pu­blic și filmulețele ironice. Abia din acel moment s-a declanșat furtuna pe rețelele sociale.

Pentru a înrăutăți situația, compania a pretins inițial că a fost ținta unui atac ci­ber­netic și că a avut nevoie de câteva zile pen­tru a scoate de pe paginile sale de In­stagram filmulețele res­pective și a-și cere scuze. În mijlocul scandalului izbucnit, com­pania a fost nevoită să amâne spectacolul din Shanghai.

Trei luni mai târziu: „Nu prea mai văd pe nimeni purtând Dolce“, spune Bryanboy, un influent blogger de modă filipinez. Atunci când branduri precum Burberry, Gucci și Prada s-au lovit de nemulțumirea clienților pe motiv de cruzime față de ani­male sau de insensibilitate culturală, reac­ția lor a fost promptă pentru a liniști spi­ri­tele.

SEMIBOICOT ȘI ACASĂ. În cadrul pre­zentării din februarie organizate de Dolce & Gabbana acasă, la Milano, din primul rând au lipsit nume consacrate precum Stevie Wonder sau Monica Bellucci, care par­ticipau în mod obișnuit în anii trecuți. Nici redactorul-șef al ediției Vogue în limba chineză, Angelica Cheung, nu a participat, nici blogger-i, stiliști sau top-modele celebre, de teamă să nu-și îndepărteze astfel fanii din online.

Drept urmare, spectacolul a generat doar 4,2 milioane de dolari, va­loa­­rea expunerii în rețelele sociale și în presă, comparativ cu 12,2 milioane de do­lari anul trecut, indică datele Launchme­trics, o fir­­mă de consultanță specializată în modă. La fel, numărul articolelor și postă­rile în jurul evenimentului au scăzut la o zeci­­me, comparativ cu nivelul atins în 2018.

În urma scandalului creat de Gabbana, comentariile din rețelele sociale trag un semnal de alarmă – nu este exclusă chiar dispariția brandului de pe piața modei. Și dat fiind că nici după aproape cinci luni brandul nu este încă prezent în depozitele principalilor angrosiști din China, co­mer­țul online și în magazinele chinezești, in­ci­dentul pare să fie cel mai serios de la cel declan­șat de John Galliano în 2012 pentru brandul Christian Dior, când creatorul a fost fil­mat făcând comentarii antisemite într-un bar din Paris. Doar că Dior l-a concediat de urgență pe Galliano. În cazul bran­dului ita­lian, lucrurile sunt mai complicate, dat fiind că Gabbana este una dintre jumătățile bran­­dului și din business.

De curând, într-un centru comercial din Beijing, unii cumpărători au intrat în maga­zinul Dolce & Gabbana. Au spus că nu le pa­să de scandal, dar cei mai mulți au pre­ferat să intre în magazinele de alături, apar­­­­ținând brandurilor Louis Vuitton și Gucci.

Xia Li, antreprenor de 40 de ani, crede că, atunci când vor mai uita de incident, chinezii vor reveni la brandul italian. Pe de altă parte, speră ca situația de boicot să mai dureze. „Nu e ok să ne insulte și în ace­­lași timp să facă profit cu noi“, a adău­gat Li.


Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Sohee Kim; adaptare de Mimi Noel

Cu contribuția lui Claire Che și Daniela Wei.

FOTO: Guliver / Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.