Ce planuri are Lachlan Murdoch după ce va prelua controlul asupra imperiului construit de tatăl său

Mimi Noel 20/10/2023 | 10:56 Global
Ce planuri are Lachlan Murdoch după ce va prelua controlul asupra imperiului construit de tatăl său

În vârstă de 52 de ani, Lachlan Murdoch, fiul lui Rupert Murdoch (92 de ani), va prelua controlul asupra imperiului media News Corp în luna noiembrie, exact când intră în prima viteză și campania prezidențială din SUA, scrie cotidianul spaniol El País. Observatorii spun că va tinde să se concentreze pe strategia corporativă și să fie mai puțin implicat în deciziile editoriale în comparație cu tatăl său.

Chartwell Mansion, impresionanta proprietate inspirată de Versailles, cu 18 dor­mitoare, 24 de băi și o pivniță pentru vinuri în care pot încăpea 12.000 de sticle, ocupă patru hectare din exclusivistul cartier Bel-Air, situat în nord-vestul Los Angelesului. Reședința a fost cumpă­rată în 2019 pentru aproape 150 de mili­oane de dolari, stabilind un nou record imo­biliar în oraș. Astfel, opulenta clădire ajungea în proprietatea lui Lachlan Murdoch.

Chartwell deține un loc special pentru conservatorii americani – cei patru acri includ și fosta casă a defunctului preșe­dinte repu­blican Ronald Reagan și a so­ției acestuia, Nancy.

Conacul este unul dintre centrele de pu­tere ale companiei News Corp. Jurnalista australiană Penny Manning, autoarea biografiei neautorizate a lui Lachlan, „The Successor: The High-Stakes Life of Lachlan Murdoch“, susține că omul de afaceri i-a convocat pe cei mai importanți executivi ai companiei la Chartwell în fe­bruarie anul trecut. Întâlnirea a avut scopul de a stabili strategia digitală a imperiului media, cu sedii în SUA, Australia și Marea Bri­tanie. Potrivit lui Manning, respectiva întâlnire a fost un semn clar că Lachlan era pregătit să preia controlul asupra firmei.

În prezent, el este copreședinte al companiei News Corp, dar va moșteni controlul complet după întâlnirea anuală progra­mată pentru luna noiembrie, notează El País, care în analiza sa a folosit ca surse The Guardian, CNN, Los Angeles Times și The New York Times.

Primii ani

Lachlan este al treilea copil din cei șase ai lui Rupert Murdoch, al doilea copil pe care miliardarul l-a avut cu a doua sa soție, jurnalista scoțiană Anna Mur­doch Mann. Deși Lachlan s-a născut la Londra, el a crescut în New York alături de sora sa mai mare, Elisabeth (55 de ani), și de fratele său mai mic, James (50 de ani). A absolvit Filosofia la Princeton, dar foarte curând a început să urmeze calea pe care moș­tenitorii trebuie să o parcurgă pentru a prelua controlul unei afaceri de familie – a lucrat pe rând la mai multe dintre zia­rele grupului, în special în Marea Britanie și în Australia, țară în care a petrecut o de­cadă și pe care încă o folosește ca bază a operațiunilor.

În schimb, frații săi s-au concentrat pe componenta de audiovizual a afacerii, care include și Editura HarperCollins. În Consi­liul de Administrație al companiei News Corp, Lachlan a intrat în 1996. În 2002, când avea deja 30 de ani, s-a alăturat Consiliului de Administrație al postului Fox, principala televiziune a grupului.

La acea vreme, tatăl său i-a lăudat „inte­lectul și energia“. Cu toate acestea, în 2005, Lachlan a părăsit News Corp din cauza unor diferende cu tatăl său, care îl favoriza pe Roger Ailes, executivul controversat care a fondat Fox News și a orchestrat accentul conservator al canalului, marcând profund cultura americană. În afara aface­rii de familie, Lachlan a creat un fond de in­­vestiții în Australia, cu care a finanțat afaceri în sectorul media: Nova Entertainment (o rețea de posturi de radio locale) și Network 10.

Alegerea

A început de ceva timp și lupta pentru succesiune. De pildă, fanii se­rialului „Succession“, de pe HBO Max, chiar compară povestea familiei Murdoch cu cea din film. În timp ce Lachlan s-a ocupat, după 2005, mai mult de propriile afa­ceri, în centrul atenției a ajuns fratele său James, care a condus canalul Sky în Anglia și în India. Totodată, timp de 20 de ani, James a supravegheat afacerile internațio­nale derulate de Fox, deși opiniile sale politice erau mai aliniate cu cauzele progresiste. James și-a exprimat public dezacordurile cu politica editorială a televiziunii Fox News, în special după alegerile din 2020, când jurnaliștii rețelei au repetat acu­zațiile false de fraudă electorală, în ciuda lipsei de dovezi.

În 2014, Lachlan s-a întors în companie la cererea tatălui său. S-a mutat cu soția sa, modelul Sarah Murdoch (51 de ani), la Los Angeles, pentru a fi între Sydney și New York, unde se află sediul companiei. Ora­șul, locuit de numeroase celebrități, i-a per­mis să-și sporească profilul vieții sale luxoase – colecționează mașini Porsche personalizate și deține un iaht evaluat la 175 de milioane de dolari.

Când Lachlan s-a întors la companie, Ru­pert Murdoch l-a numit copreședinte al companiei News Corp și al studiourilor 21st Century Fox. În noiembrie 2018 a devenit clar pentru aproape toți că Rupert Murdoch l-a ales ca succesor. Aceasta a fost perioada în care acționarii au ținut ul­tima lor întâlnire înainte ca 21st Century Fox să treacă în mâinile grupului Disney, într-o tranzacție de 72 de miliarde de do­lari încheiată în 2019. James Murdoch nu a vorbit la întâlnire, în ciuda faptului că fu­sese principalul executiv al rețelei în ultimii trei ani. Starul evenimentului a fost Lachlan, care i-a dedicat discursul tatălui său și modului în care acesta a construit im­periul media timp de peste șase decenii.

Chibritul aprins

După vânzarea studi­ourilor cinematografice către Disney, Fox și-a concentrat afacerea de televiziune pe sport și știri. Numirea lui Lachlan i-a alarmat pe unii analiști media din SUA. „Lachlan cu siguranță este un lider mai puțin competent decât tatăl său, dar viziunea sa este mult mai brutală. Sub conducerea sa se vor adânci dezinformarea, derapajele și malițiozitatea care au devenit marca impe­riului media Murdoch“, este de părere Angelo Carusone, chief executive officer (CEO) al organizației non-profit progresiste Media Matters for America, dedicată contra­ca­rării știrilor false răspândite de presa americană ultraconservatoare. Într-o altă declarație, Carusone a ținut să compare de­cizia lui Rupert Murdoch de a transfera controlul către Lachlan cu „a arunca un chi­brit aprins pe rumegușul pe care l-a strâns“.

Lachlan Murdoch, așa cum îl descriu bio­grafii tatălui său, tinde să se concentreze pe strategia corporativă și să fie mai puțin implicat în deciziile editoriale decât Rupert Murdoch. Și este o abordare deosebit de relevantă în contextul în care presa tipărită se confruntă cu provocări majore și declin. Cu toate acestea, criticii susțin că viziunea conservatoare a lui Lachlan se ali­niază cu cea a ta­tălui său și că, în calitate de copreședinte, a permis ascensiunea con­troversatului pre­zentator Tucker Carlson.

Concedierea lui Tucker Carlson în apri­lie a venit după ce Fox News a plătit 787 de milioane de dolari și a evitat astfel un proces pentru defăimare intentat de Domi­nion Voting Systems. Această acțiune le­gală a izvorât din promovarea de către gazdele și invitații postului Fox News a unor afirmații false legate de alegerile prezidențiale din 2020, susținând fraude electorale în favoa­rea lui Joe Biden. Lachlan l-a susținut ini­țial pe Carlson, în ciuda controversei, dar a trebuit să ia măsuri când scandalul Dominion a escaladat.

Transformarea

Ei bine, Lachlan se con­fruntă acum cu provocarea de a conduce compania printr-o transformare, tranziție ce coincide cu pregătirile pentru alegerile prezidențiale din 2024. Numirea sa a dus și la schimbări în conducerea executivă a com­paniei News Corp, iar persoane precum Anne Dias-Griffin și Jacques Nasser nu mai urmăresc să obțină o poziție în Con­siliul de Administrație. Fox îl va nominaliza pe fostul prim-ministru australian Tony Abbott pentru a fi noul director.

În plus, în luna ianuarie a aceluiași an, Ru­pert Murdoch a anulat fuziunea pro­pusă între Fox și News Corp, două entități care fuseseră separate în 2013. Această decizie, întâmpinată cu critici, inclusiv din partea fratelui său mai mic, James, este con­siderată un obstacol în aspirațiile lui Lachlan – anume consolidarea puterii în cadrul imperiului construit de tatăl său.

Mogulul Rupert Murdoch

Cu o avere netă de 21,7 miliarde de dolari în 2022 (conform ediției americane a revistei Forbes), Rupert Murdoch este a 31-a cea mai bogată persoană din Statele Unite și a 71-a cea mai bogată din lume.

  • ACTIVELE. Prin News Corporation, Rupert Murdoch este proprietarul a sute de publi­cații locale, naționale și internaționale din întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie (The Sun și The Times), în Australia (The Daily Telegraph, Herald Sun și The Australian), în SUA (The Wall Street Journal și New York Post), Editura HarperCollins, canalele de televiziune Sky News Australia și Fox News.
  • MOȘTENIREA. Influența lui Rupert Murdoch se întinde pe parcursul a peste șapte decenii, în timpul cărora și-a construit, extins și protejat imperiul media. Influența a fost obținută inclusiv prin alianțe politice. A reușit să remodeleze peisajul media și pe cel politic.
  • IMPACTUL. Fox a adus schimbări semnificative în domeniul jurnalismului – a introdus conceptele de acoperire 24 de ore pe zi și de breaking news. A avut un impact profund asupra discuțiilor publice și a narati­ve­lor politice. Și, nu în ultimul rând, a jucat un rol major în alegerile prezidențiale din 2016, soldate cu victoria candidatului republican, Donald Trump.

Acest articol a apărut în numărul 173 al revistei NewMoney

FOTO: Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.