Buletin de știri interne și internaționale

Parcă de mult începutul de an nu a mai fost atât de aglomerat în schimbări atât la noi, cât și la alții. E, practic, imposibil să pui degetul și să spui acesta este evenimentul care a marcat începutul lui 2017. Ce veți citi mai jos este o înșiruire de întâmplări (o bună parte au fost analizate și în ediția curentă a NewMoney), într-o ordine pur întâmplătoare. Dacă alăturarea lor va căpăta un sens în urma lecturii, cu atât mai bine.

Tânărul de succes a fugit. Cel care în urmă cu un deceniu era reflectat în media de business drept cel mai tânăr milionar (la 29 de ani avea o avere de 29 de milioane de euro), pasionat de baschet și informatizarea țării, e dat în urmărire inter­națională pentru infracțiuni economice. Chiar în timp ce este căutat de auto­rități, reușește, seară de seară, să dea statul ro­mân cu susul în jos.

Angajații cu cele mai mari salarii sunt pedepsiți pentru competitivitatea muncii lor și intră sub tirul unor noi creșteri de taxe. E vorba de 36.000 de persoane ale căror salarii, prin eliminarea pla­fonării pentru contribuțiile de sănătate și pensie, urmează să fie, cel mai probabil, ajustate. Cea mai mare presiune e pe sectorul IT&C (citiți mai multe la paginile 56-57), al doilea motor de creștere al economiei. Un paragraf rătăcit într-o lege de anul trecut i-ar putea lăsa pe informaticienii care nu contribuie la crearea unui produs final și fără scutirea de 16% pe impozitul pe venit.

Trump, Putin și Dodon. Donald Trump își începe mandatul la Casa Albă sub semnul unei apropieri de Vladimir Putin, „țarul“ Rusiei. În cele două săptămâni anterioare schimbării de ștafetă de la Washington, cei doi lideri s-au gratulat fără încetare. Putin a sărit în apărarea miliardarului american atunci când administrația Obama, cu limbă de moarte, a lăsat de înțeles că Moscova îl are la mână pe Trump cu niște înregistrări video deocheate. Pe de altă parte, o analiză Bloomberg Businessweek, publicată de NewMoney (pag. 43-45), arată că, în realitate, Putin privește relațiile internaționale în termenii unui meci de judo.

„Este cadoul lui Vladimir Vladimirovici“, declara Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, cu referire la harta Moldovei Mari pe care Putin i-a făcut-o cadou în prima sa vizită oficială la Moscova. Cu aceeași ocazie, Dodon reproșa Impe­riului Țarist că, în 1812, nu a anexat întreg teritoriul Moldovei, ci s-a oprit la Prut. Tot Igor Dodon își exprima dezamăgirea legată de faptul că „jumă­tate din teritoriul actual al României este moldovenesc.“

Fuziuni pe bandă rulantă. Piața de fuziuni și achiziții se încinge în ciuda gradelor puține din termometre. Vector Watch, un ceas inteligent inventat de niște români, este vândut către Fitbit, un reper internațional în materie de dispozitive purtabile (pag. 53-55). Vestea proastă e că brandul nu va supraviețui tranzacției. Însă echipa și softul dezvoltat de Vector Watch vor avea zile multe în birourile și portofoliul companiei străine cumpă­rătoare. Acest tip de tranzacție e, de fapt, regula în vânzările de companii tehnologice românești către multinaționale, brevetată de Radu Geor­gescu, în urmă cu 14 ani, când vindea o tehnologie antivirus către Microsoft.

Proprietari ai celui mai mare lanț de bricolaj din România, frații Pavăl au semnat o înțelegere pentru a cumpăra complexul de cinci clădiri de biro­uri AFI Park (pag. 36-37). Cei doi frați Pavăl au făcut regulile pe piața de do-it-yourself, în fața mai multor jucători internaționali. De-a lungul anilor, mai ales după anii de criză, cei doi Pavăl au urcat vertiginos în clasamentele celor mai bogați ro­mâ­ni, iar profiturile cumulate ale companiei lor între 2010 și 2015 depășesc 400 de milioane de euro.

Mai mulți investitori au devenit acționari cu un pachet semnificativ ai fabricii de medicamente oncologice Polisano Pharmaceuticals, afacere con-­ trolată de familia Vonica. Doi dintre investitori au fost condamnați de-a lungul ultimilor doi ani la închisoare cu suspendare.

Legea amnistiei și grațierii a intrat cu arme și ba­gaje în atenția publică. Unde încep și unde se termină intențiile privind dezincriminarea abuzului în serviciu? – aceasta-i întrebarea. În funcție de vocea pe care o ascultați (Președinție, Guvern, Parchete), răspunsurile diferă. Președintele Iohannis a condus, pe neașteptate, o ședință a Executivului în care, după unele indicii, modificări legislative privind cele două infracțiuni ar fi urmat să se petreacă. De notat că președintele nu și-a anunțat vizita la Guvern, iar fizica ne învață că nu există fum fără foc.

Singurii demnitari români prezenți la învestirea lui Donald Trump sunt premierul și președintele Camerei Deputaților. Președintele României spune că niciun reprezentant al statului român nu a pri­mit invitație oficială la acest eveniment.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.