Atelierul de bărbați, uzina de șamani

Există, în lumea asta doldora de lecturi inspira­țio­nale, aspiraționale, respiraționale, transpiraționale și expiraționale, o seamă de ciudățenii aducătoare de surâs. Iată una, pescuită la nimereală din vraf: pe șeful dreptei din județul Galați îl cheamă Stângă. Iată alta: pe doi dintre candidații la apropiatele alegeri îi cheamă Hoțescu și Minciună. În fine, iată o a treia: cam cu un an în urmă, câțiva exploatatori nemiloși au organizat, într-o comună brașoveană, ceva intitulat „Prima tabără de masculinitate Theos“.

De ce sunt exploatatorii nemiloși? În primul rând, fiindcă ăsta era clișeul de prezentare din manualele de pe vremuri. În al doilea, fiindcă exploatatorii din cazul nostru nu cunosc îndurare față de naivitatea semenilor dispuși să dea bani în schimbul prostirii pe față. E adevărat, brașoavele s-au născut la Brașov (așa spune legenda, așa declară sub semnătură cer­cetătorii), numai că asta n-ar trebui să dea voie oricui să facă orice. Haida-de! În Grădina Maicii Domnului, strategiile de fraierire operează sub un slogan care curtează infinitul: Sky is the limit. Altfel spus, re­zer­vorul e fără fund. Oricând se vor găsi un șme­cher capabil să comercializeze o iluzie și un candid dispus s-o cumpere. Dacă au existat întreprinzători care au vândut pungi cu aer din Buenos Aires de când a câștigat Argentina Cupa Mondială, dacă s-au ținut licitații pentru unghiile de la picioare ale lui Figo sau pentru fața de pernă a lui Raul, de ce n-ar avea succes o tabără de virilizare a plăpânzilor? Nimic nu e de prisos când vrei să te șlefuiești și în paralel să te ascuți – un proces care presupune dedublări incomode, dar pe care niciun participant la tabără nu-l exclude din capul locului.

Miracole. Theos Events, entitatea care organi­zează șușa­neaua, promite o ascensiune fulminantă spre tăriile masculinității, cu un slogan pe măsură: „Un bărbat adevărat nu se naște ca atare, ci se transformă prin efort susținut și perseverent“. În timpurile acestea de fluidizare a genurilor și a sexe­lor, Theos Events uită totuși să spună din ce se tran­sformă bărbatul adevărat. Dintr-o ciupercă otră­vi­toare? Dintr-un pian dezacordat? Mister. În schimb, organizatorii taberei garantează veritabile miracole ale detentei masculine, într-un ames­tec de formule bombastice, majuscule la tot pasul și semne ale exclamării.

După cum urmează: „Ne vom aventura împreună într-o călă­torie a descoperirii și a auto­depășirii de Sine prin­tr-un program intensiv, masculin și eroic! Programul va cuprinde: Sesiuni Yoga dimineața, cu accent pe realizarea perfectă a tehnicilor pentru atingerea stării de continență per­fectă Urdhvareta; prezentarea unor aspecte ezote­rice secrete ale Stării de Masculinitate Triumfătoare!; ini­țiere în tehnica de Centrare în Inima Spirituală; con­ferință: Continența amoroasă și Legile Polarității; Foc de tabără – pre­zentarea unor noțiuni ezoterice fundamentale despre simbolismul focului; tehnici secrete de trezire și mărire a puterii oculte a Virili­tății (Lingamului)!“.

Citești, râzi și te gândești la un interviu în care Gary Oldman ironiza scenariile din „James Bond“, îndeosebi scenele în care Connery / Moore / Brosnan / Craig sau cine o mai fi fost se recomanda frumoasei de la bar, la un pahar de martini shaken, not stirred, prin formula „Mă cheamă James Bond și sunt agent secret“. Păi dacă ești secret, ricana Oldman, de ce te deconspiri? La fel și aici. Dacă afli tehnicile secrete de trezire și mărire a puterii oculte a Virilității, prin ce rămân ele secrete?

Drymavol. A nu se crede că doar bărbații își pot face abonament la inițiere și perfecțiune. Nici vorbă. Au acces și femeile. De exemplu, o femeie care simte că poate mai mult pe lume decât ce-a făcut până acum are șansa să se exerseze în tainele șamanis­mu­lui celt. Rețeta e simplă: îți iei un nume la răs­cru­cea dintre pilulă și detergent (să zicem, Drymavol), te îmbraci în alb, îți încingi fruntea cu o bandană, ții în mână un toiag și în poală o pa­săre și te adresezi altor femei: „Vă îmbrățișez, vă iubesc și chem iubirea zeilor celți să se pogoare asupră-vă. Să vă ocrotească și să vă ducă pe drumul cel bun. Eu sunt Vasilica din Chirnogi, dar numele meu de șaman celt e Drymavol, care înseamnă «Armonia Soarelui».

Lucrez cu energia de peste două­zeci de ani, am practicat șamanismul pe linie Inka vreme de opt ani și cu cinci ani în urmă mi-am descoperit calea ade­vărată în șamanismul celt. În prezent fac parte din Cercle de Sagesse de l’Union des Traditions Ancestrales, cercul înțelepților vin­de­cători care cuprinde șamani din toate tradițiile lumii. Șamanul celt prac­tică vindecarea călătorind pe axa care leagă cerul de pă­mânt. Șamanul celt con­tro­lează și folosește vibra­țiile emise de energiile lor, pentru vindecarea sufletelor și a corpurilor bolnave.

Șamanul celt este totodată înțeleptul care păstrează învățăturile din memoria ezoterică a umanității. Practica îngrijirii tra­di­ționale a fost dintotdeauna o parte a culturii celtice. Bătrânii din străvechime, despre care se spune că aveau picioarele pe pământ și capetele în stele, își puneau nădejdea și încrederea în Mama-Pământ și în Tatăl Ceresc pentru vindecare“.

Prozator, traducător și jurnalist sportiv, Radu Paraschivescu a realizat emisiunea „Pastila de limbă” la Digi24.