Unde se pun semnele de începător auto și cât timp trebuie să le lași acolo

Andrei Dumitru 10/05/2021 | 13:24 Fapt Divers
Unde se pun semnele de începător auto și cât timp trebuie să le lași acolo

Deși acest lucru este specificat în legislație, foarte mulți începători nu știu unde se pun semnele de începător.

Dar acesta este un aspect foarte important, care te poate ajuta să eviți anumite probleme, printre care și amenzile prevăzute în codul rutier. Legislația spune foarte clar că trebuie folosite două buline galbene cu semnul exclamării în mijloc, amplasate atât pe parbriz, cât și pe lunetă.

Unde se pun semnele de începător

În cazul parbrizului, semnul trebuie pus în colțul din dreapta jos. Pentru lunetă, poziția corectă este colțul din stânga jos.

Aceste poziții oferă cea mai bună vizibilitate pentru participanții la trafic.

„ (1)Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează:

a) la motocicletă, în partea din spate lângă numărul de înmatriculare;

b) la autovehicul, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe lunetă, în partea stânga jos;

c) la autovehiculul care nu este prevăzut cu lunetă, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe caroserie în partea din spate stânga sus;

d) la tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus;

e) la autovehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul autovehiculului în partea din dreapta jos și pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus.

Cât timp trebuie folosite semnele de începător

În ceea ce privește durata de timp obligatorie impusă de lege, există restricții doar în ceea ce privește timpul minim de folosire pentru semne de începător auto este de minim un an de zile.

Însă codul rutier nu obligă pe nimeni să renunțe la ele fix în prima zi după depășirea acestei perioade. Astfel, dacă în primul an de condus simți că nu ai acumulat îndeajuns de multă experiență, sau dacă nu ai apucat să conduci foarte mult în toată această perioadă, nimeni nu îți interzice să le folosești în continuare până când te vei simți sigur pe tine.

Ce amenzi prevede legea

Șoferii începători riscă o amendă cuprinsă intre 290 lei și 435 lei, dacă nu amplasează corect semnele de începatori.