Top 5 avantaje ale investițiilor în lingouri de aur

Andrei Dumitru 25/04/2024 | 10:18 Fapt Divers
Top 5 avantaje ale investițiilor în lingouri de aur

Unul dintre cele mai populare active de refugiu de pe piață, aurul și-a menținut poziția privilegiată și în 2024, când valoarea sa a înregistrat maxime istorice. Interesul tot mai mare pentru pentru acest metal, la nivel mondial, se observă cu ușurință – prețul său a crescut de la finalul lui 2023 cu 21%, ca urmare a cererilor mari de pe piață, mai ales din partea băncilor centrale și investitorilor.

Dar aurul reprezintă o investiție preferată și de micii investitori, de toți cei care sunt atrași de siguranța pe care o aduce acest activ. Achiziționarea bijuteriilor din aur este o metodă populară de securizare a economiilor. Alături de aceasta, lingourile și monede de aur aduc avantaje semnificative celor care vor să-și diversifice portofoliul sau să se protejeze de inflație și pierderi de orice altă natură.

„Se poate opta pentru lingouri de diferite gramaje, pornind de la cele de 2 grame, până chiar și la 100 de grame”, spune Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet, compania care administrează cea mai diversificată platformă de tranzacționare cu aur, electronice, bijuterii din aur noi, precum şi produse de lux.

„Lingourile din aur au avantajul că pot fi transformate imediat în lichidități. De altfel, produsul cu cea mai mare valoare tranzacționat în ultimii ani la CreditAmanet a fost un lingou din aur de 2,5 kg”, mai spune reprezentantul companiei românești.

Perspectivele de creștere a prețului aurului fac acest activ de siguranță și mai atractiv. Astfel, dacă în decembrie 2023 prețul aurului era de aproximativ 60.000 euro/kilogram (2066$/uncie), maximul istoric înregistrat anul acesta a fost de 72.500 euro/kg (2390$/uncie), ceea ce înseamnă o creștere de 12.500 euro/kilogram. Atractiv datorită valorii stabile, ușor de tranzacționat oriunde în lume, în orice moment, protecție sigură împotriva inflației, aurul a fost unul dintre cele mai solicitate active datorită avantajelor sale evidente. Iată doar 5 dintre ele.

1. Sunt o protecție eficientă împotriva inflației

De-a lungul istoriei, aurul a oferit întotdeauna o protecție eficientă împotriva inflației. În perioadele când valoarea monedelor naționale scade (și odată cu ea și puterea de cumpărare), prețul aurului crește. Astfel, se transformă într-o rezervă strategică, pentru că nu este influențată de schimbările politice sau economice care afectează de obicei alte tipuri de active.

2. Sunt o bună modalitate de diversificare a portofoliului

O diversificare eficientă a portofoliului se realizează prin identificarea unor investiții care nu sunt strâns corelate între ele. Aurul se poate combina într-un portofoliu de business cu acțiuni sau obligațiuni, pentru că este un activ mult mai stabil și reduce semnificativ riscurile.

3. Cererea de aur este în creștere

În ultima vreme, pe piață a existat o cerere mare pentru active de refugiu, cum este aurul. Această tendință s-a manifestat în cazul băncilor centrale și marilor investitori, dar și la nivelul populației. „Din experiența noastră de retaileri în acest domeniu, am constatat că interesul pentru aur se menține ridicat. Anul trecut am avut o majorare cu peste 30% a cifrei de afaceri pe segmentul aur, iar în 2024 vizăm o creștere a veniturilor brute de peste 40%”, mai spune Cosmin Popovici.

4. Aurul este capital recunoscut internațional

Un beneficiu important al investițiilor în acest metal este valoarea sa standard în orice țară. La București, Paris sau Londra, prețul aurului este același. Mai exact, aurul are o valoare universală, pe care o păstrează nealterată indiferent de zona în care va fi tranzacționat.

5. Lingourile de aur pot fi convertite cu ușurință în lichidități

Spre deosebire de alte tipuri de investiții, lingourile din aur au avantajul că, la nevoie, pot fi transformate în bani lichizi oricând și oriunde „Reprezintă o investiție într-un bun palpabil, ușor de convertit în lichidități, un activ ce conferă siguranță, preferată de foarte mulți oameni tocmai din acest motiv”, mai spune CEO-ul CreditAmanet.

FOTO: Getty