Când va avea loc Noaptea Muzeelor 2024

Andrei Dumitru 19/03/2024 | 16:18 Fapt Divers
Când va avea loc Noaptea Muzeelor 2024

Evenimentul Noaptea Muzeelor va marca 20 de ediţii în 18 mai, a anunţat Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

Organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor anul acesta a fost în pericol din cauza ameninţării cu proteste din partea sindicaliştilor din Federaţia CulturMedia care au solicitat salarii echitabile.

„Am primit o veste bună legată de situaţia salarizării din muzee, biblioteci, instituţii din subordinea Ministerului Culturii si din alte sectoare oarecum similare, dar nu cu aceeaşi încărcătură profesională. Doamna ministru al Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că începând din luna aprilie respirăm. Am primit semnul validării din partea Guvernului României ca muzeele au un rol determinant în societate. Este binevenită creşterea salarială anunţată şi sperăm că viitoarea lege a salarizării va repara ceea ce aşteptăm de cel puţin două decenii să fie reparat.

Până atunci anunţăm cu bucurie că evenimentul Noaptea Muzeelor se va organiza chiar dacă eram decişi să nu facem acest lucru deşi este cel mai important eveniment muzeal al sectorului, prizat şi aşteptat de milioane de oameni în toată ţara. În continuare, noi, muzeele din România, dovedim că suntem parte valoroasă a societăţii si că oferim o stare atât de necesară, starea de bine”, a transmis Ciprian Anghel Ştefan, preşedinte al RNMR.

La cea de-a 19-a ediţie a Nopţii Muzeelor din 2023 au participat 238.935 de vizitatori, dintre care 60.992 numai în Bucureşti.

Noaptea Muzeelor 2023 a fost prima ediţie comună România şi Republica Moldova, fiind prezentă în Bucureşti şi Chişinău, dar şi în peste 90 de localităţi din cele două ţări, care au acoperit geografic 38 de judeţe şi 5 raioane ale ţării vecine. În Bucureşti, Noaptea Muzeelor s-a prezentat publicului prin 65 de obiective culturale dintre cele mai diverse, de la muzee (34) la festivaluri de design şi de la spaţii de creaţiei şi experimente la palate şi galerii de artă.