Maraton de șah în Times Square pentru un nou record mondial

NewMoney 19/04/2024 | 15:55 Fapt Divers
Maraton de șah în Times Square pentru un nou record mondial

Un campion nigerian de șah încearcă astăzi să doboare recordul mondial și să joace non stop șah timp de 58 de ore în Times Square din New York City pentru a doborî recordul mondial pentru cel mai lung maraton de șah. Recordul actual pentru maratonul de șah este de 56 de ore, 9 minute și 37 de secunde, realizat în 2018 de Hallvard Haug Flatebø și Sjur Ferkingstad, ambii din Norvegia.

Spre comparație, la București, la Superbet Chess Classic Romania, una dintre cele cinci etape ale circuitului anual de șah fondat de Garry Kasparov, Grand Chess Tour, zece șahiști joacă în medie 36-40 de ore, doar că timp de 9 zile.

Un susținător al educației copiilor, Tunde Onakoya, în vârstă de 29 de ani, speră să strângă 1 milion de dolari pentru educația copiilor din Africa. El joacă împotriva lui Shawn Martinez, un campion american de șah, conform regulilor Guinness World Record, care stabilesc că orice încercare de a doborî recordul trebuie făcută de doi jucători care să joace continuu pentru întreaga durată.

Onakoya a jucase șah timp de 42 de ore până la ora 10:00 GMT de vineri (orele 13.00 ora României), notează Bloomberg. Pentru fiecare oră de joc, Onakoya și adversarul său au doar cinci minute pauză.

Încercarea de a stabili recordul este „pentru visele a milioane de copii din Africa care nu au acces la educație”, a declarat Onakoya, care a fondat Chess in Slums Africa în 2018. Organizația își propune să susțină educația a cel puțin 1 milion de copii din slumurile de pe întreg continentul.

Ce mânăncă Onakoya pentru acest record – multă apă și orez jollof, unul dintre cele mai cunoscute preparate din Africa de Vest.

Organizația Guinness World Record nu a comentat încă public încercarea lui Onakoya, care ar putea să atingă 58 de ore până la miezul nopții de vineri.