Totul despre tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici care urmează a fi instalate în România

Mihai Nicuț 31/05/2023 | 10:20 Energie
Totul despre tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici care urmează a fi instalate în România

România a mai făcut un pas pe drumul adoptării sistemului reactoarelor nucleare modulare mici (SMR – small modular reactors), chiar dacă până la punerea în funcțiune a unei centrale de acest fel pare a trece și mai multă vreme decât estima Bucureștiul. Americanii cu care vrem să facem prima astfel de minicen­trală din Europa ne-au pus un simulator al camerei de comandă și ne-au povestit puțin despre viitor.

Vineri, 12 mai, la inaugurarea oficială a si­mu­latorului de cameră de comandă pentru o centrală cu module SMR amplasat la Facultatea de Energetică din cadrul Uni­versității Politehnice București, o premieră în Europa și un eveniment marcat ca atare, au fost prezenți, printre alții, premierul Nicolae Ciucă, ministrul energiei, Virgil Po­pes­cu, șeful companiei de stat Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, președintele și CEO-ul NuScale, John Hopkins, ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec.

Simulatorul, care formează nucleul Centrului de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2) de la Politehnică, este dezvoltat ca parte a programului FIRST (Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology), o inițiativă a Guvernului Statelor Unite ba­zată pe Acordul Interguvernamental dintre SUA și România pentru cooperarea pri­vind programul nostru de energie nu­cleară, semnat în 2020.

„Tehnologia SMR a NuScale este cea mai importantă soluție globală de producere a energiei curate și poate ajuta la avansarea poziției României ca lider în implementa­rea sigură a SMR-urilor în regiune“, a decla­rat John Hopkins, președinte și chief exe­cutive officer NuScale.

Proiectul românesc

România s-a implicat deja de ani buni în proiectul SMR, în condițiile în care strategia dorită de Bucu­rești este de a avea în viitor astfel de minicentrale nucleare cu tehnologie americană. Astfel, încă din martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construirea unei minicentrale SMR NuScale la noi.

După șase luni, România a semnat cu Statele Unite un Acord Interguvernamental în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat și de Parlament. La începutul anului 2021, Nu­clearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 mili­oane de dolari pentru a identifica și a eva­lua potențialele amplasamente pentru reactoare modulare mici, iar în toamna ace­luiași an, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

Ulterior, în mai 2022, în urma unui stu­diu aprofundat realizat cu fonduri americane în valoare de 1,2 milioane de dolari, primite de Nuclearelectrica, s-a anunțat public și unde va fi construită prima astfel de centrală în România: pe amplasamentul vechii termocentrale pe cărbune Doicești, în județul Dâmbovița.

Ar fi vorba despre o centrală cu șase mo­dule, cu o putere instalată totală de 462 MW. Se estima atunci că noua centrală va genera 193 de locuri de muncă perma­nen­te, 1.500 de locuri de muncă în con­strucții, 2.300 de locuri de muncă în pro­ducție și va ajuta România să evite producerea a patru milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an.

Proiectul este derulat, pe partea româ­nească, de o nouă companie, RoPower Nuclear, deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi de firma românească Nova Power & Gas, parte a grupului românesc E-Infra, controlat de omul de afaceri Teofil Mureșan, care deține terenul vechii centrale pe cărbune, dezafectată de mai mulți ani. NuScale Power şi RoPower Nuclear au semnat contractul pentru faza 1 a lucrări­lor de inginerie şi proiectare.

„Proiectul SMR de la Doiceşti este un obiectiv de interes naţional. Paşii pe care îi realizăm în România, care au la bază bunul parteneriat dintre Nuclearelectrica, NuScale Power şi Fluor Co. (compania care deține NuScale, n.r.), au şi o impor­tanţă la nivel global, iar acţiunile întreprinse sunt sprijinite de la cel mai înalt ni­vel al Statelor Unite ale Americii, inclusiv financiar“, spunea recent premierul Nicolae Ciucă.

Termene

Inițial, strategia Bucureștiului era de a avea centrala de la Doicești cu teh­no­logie SMR operațională la orizontul anilor 2027-2028. Pare deja că avem o în­târziere de un an, pentru că, în discursul său de la Politehnică, ambasadoarea Statelor Unite, Kathleen Kavalec, a evocat anul 2029 ca termen de punere în func­țiu­ne. În practică, nu este neapărat o sur­priză – proiectele nucleare în general de­pășesc termenele și bugetele mai peste tot în lume, sunt complexe și costisitoare –, dar acest lucru ar însemna că planul mare al României, de a avea o astfel de centrală până la finalul deceniului, ar putea să nu mai fie respectat.

Cât despre temerile referitoare la sigu­ranța acestei tehnologii, care, deși este folosită de mulți ani pentru uz militar, este avangardistă pentru uzul civil și încă trebuie să obțină multe acreditări și autori­zări – acum nu este funcțional comercial niciun astfel de reactor în lume –, americanii au ținut să liniștească publicul român.

„Proiectul din România nu va fi primul. Nu veți fi primii“, a declarat vicepreședintele pentru vânzări al NuScale, Chuck Goodnight, care a admis că, în proiectele nucleare, nimeni nu dorește, într-adevăr, să fie pri­mul care să găzduiască o tehnologie nouă. Asta, chiar dacă există interes pentru ea.

„În momentul când vom ajunge să fim gata să începem să operăm centrala Nu­Scale din România, proiectul nostru din Sta­tele Unite nu doar că va fi deja operațio­nal, dar vom putea și să utilizăm expe­riența acumulată acolo. În industria nu­cleară, toată lumea vrea să fie numărul doi. Nimeni nu vrea să fie numărul unu. Discut cu un client din SUA care mi-a spus: «Vreau să fiu numărul patru». La care i-am răspuns că s-ar putea dovedi problematic, pentru că toată lumea vrea să fie numărul doi, așa că nu e exclus să ajungă numărul 20“, a explicat Chuck Goodnight.

Principala întrebare la care încă n-avem un răspuns, în ciuda întrebărilor repetate, este costul. Cât ne va costa centrala de la Doicești cu șase module SMR? Deocam­dată, nimeni nu știe, dar putem face câteva estimări. NuScale experimentează o cen­trală modulară cu șase reactoare în statul Idaho, beneficiară urmând a fi o asociere între mai multe municipalități din Statele Unite, deci un proiect similar celui de la Doi­cești.

Potrivit relatărilor din presă, costul pro­iectului din Statele Unite ar fi crescut la peste 9 mi­liarde de dolari, de la o primă estimare de doar 5,3 miliarde de do­lari. Deci, dacă am extrapola (probabil costurile din România ar fi puțin mai mici), costul centralei cu SMR de la Doicești de 462 MW ar fi sensibil apropiat de cel al ma­ri­lor proiecte nucleare ale României, respectivfinalizarea re­ac­­toarelor CANDU 3 și 4 de la Cernavodă, în total 1.400 MW, al căror cost ar pleca de la aproximativ 8 miliarde de dolari.

„La finele etapei FEED 1 (faza 1, n.red.) vom avea un calendar ferm și o estimată de costuri (…), care va îngloba toate spe­ci­ficitățile proiectului românesc, respectiv costul cu forța de muncă locală, elemen­tele de reglementare care sunt specifice cadrului european și românesc în domeniu și, bineînțeles, costurile lanțului de apro­vizionare românesc care va participa la acest proiect“, explica recent directorul ge­neral al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

Cel mai probabil, va fi nevoie de un mecanism de sprijin pentru această construc­ție, așa-numitul „contract de diferență“ (CfD), prin care practic se garantează un preț de vânzare a energiei electrice. Mecanismele acestui tip de sprijin, nu doar pentru sectorul nuclear, sunt în curs de elaborare acum la Ministerul Energiei de la București.

Ce este tehnologia SMR

NuScale dezvoltă o centrală nucleară pe bază de reactoare modulare cu apă ușoară pentru a furniza electricitate, încălzire și desalinizare.

  • 60 MW DE MODUL. Proiectul inovator al reactorului modular mic (SMR) are la bază o construcție modulară, integral fabricată de NuScale Power, capabilă să genereze 60 de megawați de electricitate (fiecare modul), utilizând o versiune redusă ca dimensiune și sca­labilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune, folosită de zeci de ani în cazul reactoarelor nucleare clasice.
  • PÂNĂ LA 12 MODULE. Proiectul sca­labil al NuScale presupune o centrală care poate avea până la 12 module individuale. Aceste module mai au un avantaj, anume al amplasamentului, putând fi puse și în locuri unde nu poate funcționa o centrală nucleară clasică de mare capacitate.
  • 40 DE CONCEPTE ȘI PROIECTE. Tehnologia SMR nu este dezvoltată doar de NuScale, existând peste 40 de concepte și proiecte SMR la nivel mondial acum.

Acest articol a apărut în numărul 164 al revistei NewMoney