Ponderea energiei regenerabile produsă de România a depășit pragul de 50% pentru prima dată în istorie

Ponderea energiei regenerabile din România în total producție a depășit pragul de 50% pentru prima dată în istorie, la jumătatea acestui an. Ne aliniem trendului european, dar mai este mult de făcut.
Distrugerea cererii și politicile de reducere a dependenței de resursele energetice rusești, în special de gaze și de cărbune, au condus la nivelul Uniunii Europene la o reducere a energiei electrice generate din hidrocarburi și la o creștere a ponderii energiei regenerabile în producția totală. România este unul dintre statele remarcate în raportul Embert Climate, ponderea energiei regenerabile (solare, eoliene și hidro) depășind pentru prima dată în istorie proporția de 50% din totalul energiei generate în prima jumătate a anului.
În această perioadă, 17 state membre ale Uniunii Europene au raportat ponderi-record ale energiei produse din surse regenerabile. România și Grecia au depășit pragul de 50%, în timp ce Danemarca și Portugalia l-au sărit pe cel de 75%. În Portugalia, peste 50% din energia produsă în lunile aprilie și mai a provenit doar din parcuri solare și eoliene.
În cazul României însă, vestea este bună doar pe jumătate. Nu neapărat creșterea energiei eoliene și solare a contribuit la depășirea pragului de 50%, ci cea a energiei hidro. Potrivit Hidroelectrica, producția din primele șase luni ale anului s-a majorat cu 45% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la aproape 11 TWh.
Evoluția mixului de producție din România este confirmată și de datele companiei Transelectrica. Potrivit operatorului de sistem autohton, peste 56% din energia electrică produsă în prima jumătate a anului în România a fost verde, în creștere cu 9 procente față de ponderea din aceeași perioadă a anului trecut. Însă nu energia produsă din sursele eoliene și fotovoltaice, care a scăzut în acest an, a contribuit la această evoluție, ci creșterea spectaculoasă a producției de energie hidro, care s-a majorat de la 7,6 TWh în perioada ianuarie-iunie 2022 la 11 TWh în prima jumătate a acestui an. Producția de energie din surse solare și eoliene a scăzut de la 5,2 TWh în prima jumătate a anului trecut la 4,8 TWh în primele două trimestre ale acestui an.
Producția de energie nucleară de la noi a rămas relativ constantă (4,8 TWh în ianuarie-iunie 2022 și 4,9 TWh în aceeași perioadă a acestui an), dar cea de energie termo a scăzut spectaculos, de la 9,4 TWh la 7,5 TWh.
La nivelul Uniunii Europene, producția de energie solară s-a majorat cu 13% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce energia eoliană a crescut cu 5%. Energia hidro și-a revenit după scăderea din 2022, atingând, în urma aprecierii cu 11%, un nivel apropiat de cel mediu al ultimilor ani. Surprinzător, producția de energie nucleară a scăzut cu 4%. Raportul susține însă că, în a doua jumătate a anului, volumul producției de energie electrică a centralelor nucleare ar trebui să crească.
Însă scăderea cea mai semnificativă la nivelul Uniunii Europene a fost cea a generării de energie electrică pe bază de combustibili fosili, care s-a redus cu 17% comparativ cu producția din aceeași perioadă a anului trecut. În cifre absolute, 410 TWh – echivalentul a de șapte ori consumul anual total al României – au fost produși în primele șase luni ale anului din gaze și cărbune, ceea ce a reprezentat 33% din totalul energiei produse la nivel european. Principala cauză prezentată este reducerea masivă a utilizării cărbunelui la producția de energie electrică. Generarea de energie pe bază de cărbune a scăzut spectaculos, cu 23%.
În luna mai, ponderea cărbunelui în sistemul energetic al Uniunii Europene a scăzut pentru prima dată în istorie sub 10% din total. Consumul de gaze pentru producția de electricitate s-a diminuat la rândul său cu 13% în prima jumătate a anului.
Mai trebuie mult
Potrivit unei analize recente realizate de BloombergNEF, la nivel global, investițiile în tranziția energetică au ajuns în 2022 la paritate cu cele din sectorul hidrocarburilor, ambele ridicându-se la 1.100 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, sunt necesare investiții substanțial mai mari pentru a atinge obiectivele tranziției energetice la nivel mondial, estimările variind între 4.000 și 6.000 de miliarde de dolari pe an.
Producția de energie verde trebuie să crească de opt ori față de nivelul din 2021, iar investițiile anuale în rețelele de distribuție trebuie să se tripleze pentru a atinge, la nivel global, neutralitatea climatică până în 2050, arată și o analiză realizată de PwC pe baza datelor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).
La nivel mondial, între 2016 și 2021 au fost adăugați la sistemul energetic global 1.282 GW de capacitate de producție de energie din surse regenerabile, iar IEA estimează că între 2022 și 2027 vor fi instalați încă 2.400 GW.
Cu toate acestea, pentru a se ajunge, la nivel global, la un nivel net zero al emisiilor până în 2050, capacitatea instalată de producție de energie pe bază de resurse regenerabile va trebui să crească la peste 27.000 GW, în condițiile în care acum sunt instalați aproape 3.400 GW. Construirea acestora într-un ritm mai rapid decât cel actual este necesară nu doar pentru a decarboniza nivelurile actuale de consum de energie electrică, dar și pentru a se asigura că există suficiente surse de energie pentru consum.
În 2022, la nivel global, au fost adăugați 16 GW de stocare în baterii care să susțină rețeaua, iar potrivit IEA, pentru a se încadra în obiectivele de zero net, este necesară o creștere de 143 de ori a acestei capacități până în 2050.
Cum stă România
România are o capacitate de producție de 3 GW de energie eoliană și de 1,5 GW de energie solară, la care se adaugă cei circa 6,4 GW instalați în hidrocentrale.
Conform versiunii actuale a Planului Național Integrat Energie-Mediu (PNIESC), adoptat în 2021, România a promis ca ponderea energiei din surse regenerabile să ajungă la 30,7% în consumul final brut de energie până în 2030. Ulterior, prin noua strategie pe termen lung privind reducerea emisiilor, ținta a crescut la 36,3% pentru anul 2030.
PNIESC trebuie actualizat, iar părerea unanimă este că, pentru a fi în acord cu noile obiective ale Comisiei Europene, ținta va ajunge probabil la 38%, dat fiind potențialul tehnic al României de a găzdui noi parcuri eoliene și fotovoltaice.
Cu vechea țintă, România ar fi trebuit ca, în perioada 2021-2030, să instaleze suplimentar 6,9 GW de capacități de producție de energie din surse regenerabile. Cu noua țintă, probabil se va ajunge la aproape 10 GW.
Valoarea investițiilor pe care România le poate realiza prin cofinanțare din PNRR și din Fondul pentru Modernizare depășește 16 miliarde de euro, la care se adaugă, desigur, fondurile private.
Acest articol a apărut în numărul 171 al revistei NewMoney
FOTO: Getty