Sfaturile antreprenorului brașovean cu afaceri de peste 35 de milioane de euro: „Stagnarea înseamnă moarte”

Cristina Dobreanu 02/07/2018 | 17:51 Oameni
Sfaturile antreprenorului brașovean cu afaceri de peste 35 de milioane de euro: „Stagnarea înseamnă moarte”

Pentru Florin Madar, omul care spune apăsat că dacă oportunitatea nu bate la ușă, ar trebui să construiești una, ieșirea dintr-un impas nu e decât șansa de a duce businessul Temad și mai sus.

Acest articol a apărut în numărul 43 (25 iunie – 8 iulie) al revistei NewMoney

Într-o statistică seacă, 2017 a însemnat pentru brașoveanul Florin Madar (54 de ani) o creștere cu 12% a afacerilor grupului pe care îl conduce. Cu activități în domeniul importului și distribuției de materiale de construcții, Temad Group a ajuns la afaceri de 35 de milioane de euro, iar pentru anul acesta mizează pe o creștere „moderată“, până la 37-38 de milioane de euro. Iar pentru a-și atinge ținta, a făcut la începutul anului un parteneriat strategic cu producătorul grec de vopseluri Vitex. „Compania a renunțat la distribuția pro­prie, inclusiv din România, și noi am preluat distribuția și partea de suport de marketing“, spune antreprenorul brașo­vean, adăugând că acest pas reprezintă „o altfel de creștere față de cea organică“.

Citiți și: După ce au lucrat 20 de ani pentru alții, doi sibieni și-au deschis propria afacere cu bere artizanală

Madar speră astfel că va putea face față unei piețe a vopselurilor concu­rențială, mizând tocmai pe produse premium, cum de altfel și-a structurat întreg portofoliul de-a lungul anilor. „Ținând cont de forța noastră de distribuție (Temad Group are o bază logistică mare, cu 14 filiale la nivel național, n.r.), sunt con­vins că o să facem treabă bună“, crede el.

DECIZIA CORECTĂ. Pentru afacerea sa, creșterea a venit constant, deși au fost ani în care avansul nu a depășit două procente. Pe de altă parte, nu a înregistrat niciodată o scădere a cifrei de afaceri, nici măcar pe timp de criză. Privind retros­pectiv, spune că, dacă ar pune în ba­lanță, cifra de afa­ceri în 2017 este cu 50% mai mare față de cea din 2008 (dacă este calculată în lei) și cu circa 40% dacă ar socoti-o în euro. „Stag­narea înseamnă moarte din punctul meu de vedere, tot timpul trebuie să faci ceva, tot timpul trebuie să te dezvolți pen­tru că altfel o iau alții înaintea ta, ră­mâi în urmă și îți pierzi locul“, argumen­tează brașoveanul.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.
d