Cipru, destinația care nu te poate dezamăgi. Peste 90.000 de români sunt așteptați anul acesta

NewMoney 30/04/2024 | 13:03 Timp Liber
Cipru, destinația care nu te poate dezamăgi. Peste 90.000 de români sunt așteptați anul acesta

Plină de locuri frumoase, cu plaje însorite și ape de un albastru ireal, dar definită în același timp prin istoria sa – încărcată cu povești despre sfinți și zei deopotrivă, Insula Cipru s-a transformat, în ultimii ani, într-o destinație ideală pentru români, având 77 de plaje premiate Blue Flag (steagul albastru), ca o recunoaștere pentru serviciile superioare pe care le oferă.

Nici nu e de mirare că pachetele turistice către Cipru sunt bifate astăzi de un număr tot mai mare de turiști, la fel cum sunt și antreprenori autohtoni care și-au arătat deja interesul să se dezvolte în această direcție. În cifre și mai exacte, conform informațiilor Ministerului Turismului din Cipru, în 2023 și-au petrecut vacanța în insulă aproape 80.000 de turiști din România (dintr-un total de 3,9 milioane de turiști străini), iar în 2024 sunt estimați peste 90.000 de români. În paranteză spus, Cipru este a treia insulă din Marea Mediterană, ca mărime (9.251 km²) și ca populație  (968.000 de locuitori).

”Anul trecut, anticipând interesul tot mai mare al românilor față de această destinație de vacanță atât de populară din zona Mediteranei, numită și Insula Afroditei, am făcut un mic test, cu câteva grupuri de clienți. A fost un succes, astfel că am decis ca, din vara aceasta, să avem curse charter săptămânale către Larnaca. Din toamnă, plănuim chiar curse regulate de linie către Cipru”, spunea recent Cristian Pandel, CEO & Președinte Christian Tour. Zborurile anunțate de antreprenor, pe ruta Otopeni-Larnaca şi retur, vor fi operate începând cu data de 7 iunie, prin AnimaWings (companie devenită recent 100% românească după ce Christian Tour Holding SA a achiziționat pachetul majoritar de 51% de la Aegean Airlines), cu noile sale aeronave Airbus A220.

Și mai bine spus, pentru această vară, turiștii pot achiziționa fie pachetele de vacanță Christian Tour către destinația Cipru, cu cazări la hotelurile partenere, fie doar zborurile tip charter, în perioada 7 iunie – 27 septembrie.

În Ayia Napa şi Protaras

Dintre toate stațiunile Insulei Cipru, cel puțin până la momentul de față, Ayia Napa şi Protaras (foarte apropiate una de cealaltă) au atras cei mai mulți români, care vin aici nu doar pentru băile de soare, nisipul fin și apele incredibil de limpezi, ci și pentru o varietate de activități sportive specifice (cum ar fi scuba diving), cu excursii scurte către largul mării sau către diferite obiective turistice. Pentru sume modice (15-25 de euro de persoană), turiștii au acces la o mini-croazieră, la bordul unor bărci – care poartă de multe ori nume de zei și zeițe (precum Afrodita), de unde pot fi văzute în depărtare părți din locuri celebre (fosta stațiune Famagusta) sau, și mai bine, turiștii care vor să înoate au șansa de a lua pulsul mării direct din Laguna Albastră.

Dacă în aprilie și la începutul lunii mai cele două porturi turistice (din Protaras și Ayia Napa) sunt încă puțin populate de turiști, odată cu apropierea lunii iunie numărul acestora crește simțitor. Nu mai este niciun secret că frumusețea acestor locuri atrage turiști din toată Europa. Și nu numai. Tavernele și restaurantele sunt arhipline vara, iar preparatele tradiționale – servite în porții mari, pentru unii dintre noi chiar ”uriașe” – pot satisface și cele mai pretențioane gusturi, alături de băuturile specifice locului, precum Zivania, din struguri bine aleși.

Ciprioții sunt oameni calzi și extrem de ospitalieri, punând mare preț pe satisfacția pe care o au turiștii atunci când le calcă pragul. Lucru observat și în interiorul hotelurilor. În funcție de bugetul fiecăruia, poate fi selectat un pachet turistic de circa o săptămână la un hotel de 4 sau de 5 stele (așa cum sunt cele mai multe unități hoteliere din insulă; câteva exemple – Nissi Blu Resort, St Raphael Resort, Coral Beach. Cap St Georges Hotel & Resort), în care serviciile sunt ireproșabile.

Pe site-ul agenției de turism Christian Tour, de exemplu, oricine poate fi îndrumat și consiliat către hotelul care i se potrivește, fiind puse la dispoziție mai multe oferte de cazare. Iar familiile însoțite de copii au întotdeauna variante care să includă și locuri de joacă.

Pe lângă atmosfera prietenoasă creată de ciprioți – pe care o simți chiar de când pui piciorul pe aeroportul din Larnaca – dacă se întâmplă să mergi într-un grup organizat și ai o listă lungă de obiective turistice, mai mult ca sigur vei avea și șansa să fii însoțit de un ghid care să cunoască impecabil istoria Ciprului.

Ca informație de detaliu – Christian Tour și Ministerului Turismului din Cipru au organizat în luna aprilie un infotrip în insulă. Așa am cunoscut-o pe Roksana Konstantinou, ghid autorizat de Ministerul Turismului din Cipru, o româncă stabilită aici prin căsătorie, de 30 de ani. Printre punctele de istorie și cultură prin care ne-a condus, au fost multe care au atras atenția.

Parcul de sculpturi Ayia Napa (inspirat din mitologia greacă) și Parcul Natural Cava Greco, dispus pe 1,5 kilometri pătraţi sunt doar două dintre ele. ”În Cipru sunt foarte multe biserici si bisericuțe ale sfinților din religia creștin-ortodoxă. Cipru mai este numită și Insula Sfinților, bisericile fiind construite pe locurile unde au fost sfinții creștini”, a declarat Roksana Konstantinou. Luând ca exemplu catedrala Ayios Lazaros din Larnaca, potrivit spuselor sale, acolo se află o parte din moaştele sfântului Lazăr, ”omul care a murit de două ori”, cealaltă parte fiind dusă în Marsilia (Franța). Aici mai pot fi amintite și alte locuri încărcate de istorie, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, precum sit-ul arheologic Kourion (oraș antic roman) și ruinele orașului Paphos.

Peste 20.000 de români sunt stabiliți în Insula Cipru

Aerul primitor din Cipru este potențat și de românii care muncesc în insulă. Potrivit spuselor Roksanei Konstantinou, peste 20.000 de români sunt stabiliți în Cipru, iar cei mai mulți lucrează în hoteluri, restaurante sau taverne. Pe Nadia am întâlnit-o într-o pensiune din satul Tochni (regiune muntoasă situată aproape de Marea Mediterană, la doar un sfert de oră de mers cu mașina), unde lucrează de mai mult timp împreună cu soțul său. La fel ca toții românii plecați peste hotare, și Nadia este bucuroasă să ne vorbească despre preparatele tradiționale ale ciprioților. Pensiunea unde ea lucrează face parte dintr-o afacere în agroturism dezvoltată de o familie cipriotă (familia Sofronis) și cuprinde două vile cu locuri de cazare și cu piscine interioare, dar și o tavernă (taverna Tochni) unde se servește mâncare tradițională. Aici, pentru o noapte de cazare, turiștii plătesc între 80 și 90 de euro în cazul unui apartament, cu mic dejun inclus. Este un loc ideal chiar și pentru retreaturi, pentru cei care vor să ia o pauză de la stresul cotidian, deseori fiind organizate aici sesiuni de yoga și pilates.

Străduțele înguste și foarte curate, ușile și ferestrele caselor colorate în nuanțe vesele, peste care se revarsă generos flori bine ancorate în ghivece – toate acestea aduc un plus de prospețime satelor cipriote. Raportându-ne doar la aceste detalii, ca imagine de ansamblu, satul Tochni seamănă cu satul Lefkara, de exemplu, ambele fiind situate între orașele Larnaca și Limassol. Totuși, acesta din urmă este renumit astăzi pentru dantelă și argintul lucrat în filigran.

Cunoscută oficial sub numele de Republica Cipru, Cipru este o țară insulară, situată la sud de Turcia, la nord de Egipt, la nord-vest de Israel și Fâșia Gaza, la vest de Liban și Siria și la est de Grecia. Capitala țării este Nicosia, singura capitală divizată din lume – cu partea din sud (grecească) și partea din nord (turcească). Insula este ocupată astăzi pe două treimi de Republica Cipru (care face parte din Uniunea Europeană), iar o tremie este ocupată de Republica Turcă a Ciprului de Nord, proclamată după intervenția militară turcă din vara lui 1974, acum 50 de ani.