CPI cere un mandat de arestare pentru Netanyahu

Andrei Dumitru 20/05/2024 | 15:30 Ştiri
CPI cere un mandat de arestare pentru Netanyahu

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni că a emis un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza, transmite Agerpres.

„Pe baza probelor adunate şi examinate de biroul meu, am motive rezonabile să cred că Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, şi Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, poartă răspundere penală pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul statului Palestina (în Fâşia Gaza) începând cel puţin cu 8 octombrie 2023”, a precizat procurorul-şef al CPI, care are sediul la Haga, într-un comunicat.

Mandatele împotriva politicienilor israelieni marchează o premieră: este prima dată când CPI îl vizează pe liderul unui aliat apropiat al Statelor Unite, notează CNN. Decizia îl plasează pe Netanyahu în compania liderului rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare în legătură cu războiul Moscovei din Ucraina.

Acuzaţiile împotriva lui Netanyahu şi a lui Gallant includ „provocarea exterminării, provocarea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare, ţintirea deliberată a civililor în timpul conflictului”, a detaliat procurorul-şef al Curţii, Karim Khan.

Luna trecută, când au apărut informaţii potrivit cărora procurorul-şef al CPI ia în considerare acest curs de acţiune, Netanyahu a declarat că orice mandat de arestare al CPI împotriva unor înalţi oficiali guvernamentali şi militari israelieni „ar fi un scandal de proporţii istorice” şi că Israelul „are un sistem juridic independent care investighează cu rigurozitate toate încălcările legii”, aminteşte CNN. Întrebat de Amanpour despre comentariile făcute de Netanyahu, Khan a spus: „Nimeni nu este mai presus de lege”.

El a spus că, dacă Israelul nu este de acord cu CPI, „este liber, în ciuda obiecţiilor sale privind jurisdicţia, să facă o contestaţie în faţa judecătorilor Curţii. Asta îi sfătuiesc să facă”, a adăugat el.

Mandat de arestare și împotriva liderului Hamas

Khan a declarat că acuzaţiile împotriva lui Sinwar, Haniyeh şi al-Masri includ „exterminare, crimă, luare de ostatici, viol şi agresiune sexuală în detenţie”.

„Lumea a fost şocată pe 7 octombrie, când oamenii au fost luaţi cu forţa din dormitoarele lor, din casele lor, din diferitele kibbutzuri din Israel”, a declarat Khan pentru CNN, adăugând că „oamenii au suferit enorm”.

Israelul şi Statele Unite nu sunt membre ale CPI, nerecunoscându-i jurisdicţia. Cu toate acestea, CPI pretinde că are jurisdicţie asupra Fâşiei Gaza, Ierusalimului de Est şi Cisiordaniei, după ce liderii palestinieni au acceptat în mod oficial principiile fondatoare ale Curţii în 2015.