Simona Halep poate scăpa de suspendarea din competiţiile sportive. S-a aflat cum a ajuns substanţa interzisă în organismul jucătoarei de tenis

Elena Marinescu 05/12/2022 | 18:52 Ştiri
Simona Halep poate scăpa de suspendarea din competiţiile sportive. S-a aflat cum a ajuns substanţa interzisă în organismul jucătoarei de tenis

Roxadustatul a pătruns în organismul Simonei Halep printr-un supliment contaminat, a cărui etichetă nu prevedea prezența substanței interzise, potrivit lui Cristian Jura, judecător român al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an.

„Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Jura, potrivit ProSport.

Ce urmează pentru Simona Halep?

„Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul jucătoarei de tenis. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise”, a mai precizat Jura.