PODCAST. Cum negociază Bill Gates? Experiențe povestite de George Haber, cel mai bogat român din SUA în anii 2000

PODCAST. Cum negociază Bill Gates? Experiențe povestite de George Haber, cel mai bogat român din SUA în anii 2000

George Haber, antreprenor născut în România și stabilit în Silicon Valley, a cărui avere era estimată în anii 2000 la 100 de milioane de dolari, a avut ocazia să negocieze cu miliardarul american de două ori. Bill Gates a vrut să îi cumpere o companie și să integreze un produs al său în consola de jocuri, Xbox. 

Acest podcast a fost înregistrat pe 2 iulie 2020 și durează 34 de minute.

Câteva din observațiile lui George Haber, la Podcast de criză:

„Milionarilor din America, dacă chiar le pasă de Black Lives Matter sau de oamenii săraci ar aduce câțiva în casa lor.”

„Ce a făcut Black Lives Matter? Au dat foc la orașe. Sunt tâlhari, hoți, criminali care sunt folosiți pentru interese politice. Asta s-a întâmplat și cu minerii după Ceaușescu. Este aceeași manipulare pentru a schimba un sistem.”

„Este cea mai mare criză economică din istoria omenirii.”

„Singura constantă în acest univers este schimabrea permanentă. S-a schimbat și Silicon Valley. Când am venit eu (în anii 80, n.r.), aici era un paradis pentru ingineri. Cei creativi puteau crea companii pe care să le vândă sau să le scoată pe bursă. Prin anii târzii din 90 și 2000 a intervenit o schimbare prin care Silicon Valley a devenit mai hollywoodizat, în care contau mai mult chestii de PR și marketing. A devenit un balon umflat.”

„Companii ca WeWork sau Uber nu creează nimic nou, ci optimizează piețe existente.”

„Braintronix (firma din Cluj-Napoca în care a investit anul acesta, n.r.) va produce un robot foarte simplu și deștept care poate fi folosit în foarte multe industrii, la un preț rezonabil.”

„MissionCritical (o altă companie – evaluată la 5 milioane de euro – în care a investit recent, n.r.) face automatizarea de procese, însă e diferit de ce face UiPath.”

„L-am cunsocut pe Daniel Dines (cofondator UiPath, n.r.). E un tip extraordinar și merită fiecare ban pe care l-a primit.”

„Eu îl știam pe Bill Gates ca un om mârșav, care încerca să sugă tot ce putea din companiile mici. Sunt zeci de companii mici cărora Microsoft le-a furat ideea sau le-a distrus.”

„Bill Gates mi-a făcut o ofertă de cumpărare pentru CompCore (o companie care a creat un player video, considerat predecesorul DVD-ului, n.r.) la un preț de joke.”

„Eu eram David, iar el (Bill Gates, n.r.) era Goliat care putea să calce pe oricine în picioare și o făcea fără nicio rușine.”

„Bill Gates era tipul perfect de hacker, un om cu o introversie enormă. Nu făcea eye contact cu tine, își ascundea privirea. Nu mi-a plăcut de el.”

George Haber, carte de vizită

George Haber (66 de ani) a cofondat sau dezvoltat mai multe startup-uri tehnologice pe care le-a vândut către mari corporații americane. Trei dintre cele mai importante exituri ale sale sunt CompCore Multimedia (soft și hard video), GigaPixel (placă grafică) și Interakt (soft). Cea din urmă a fost cumpărată de Adobe, care prin această achiziție și-a făcut în 2006 intrarea în România. Cele mai recente investiții ale sale sunt în Braintronix (roboți) și MissionCritical (inteligența artificială). Haber locuiește la Santa Clara, în apropiere de San Farncisco.

Acest podcast folosește fragmente muzicale din „Bohemian Rapsody” (Queen)

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.