PODCAST. George Roth, antreprenor român în Silicon Valley: „Au vrut să dea o palmă Californiei”

PODCAST. George Roth, antreprenor român în Silicon Valley: „Au vrut să dea o palmă Californiei”

George Roth (64 de ani), antreprenor stabilit în Silicon Valley acum 30 de ani și consul onorific al României la San Francisco, vorbește despre legăturile pe care marile companii americane le au cu partidele, într-o perioadă politică extrem de tensionată.

Acest podcast a fost înregistrat via Skpe pe 15 ianuarie 2021 și durează 33 de minute.

Câteva dintre observațiile lui George Roth la Podcast de Criză:

„Viața mea s-a schimbat mult în bine (în 2018 a vândut o tehnologie către UiPath, n.r.). Ca CEO, practic, îți vinzi viața pentru companie. Făcând asta de foarte mulți ani, realizez că are un impact fantastic asupra vieții și sănătății tale.”

„A face business în Silicon Valley la ora actuală este extrem de dificil. De ce? Pentru că există un anumit monopol al companiilor mari pe talent (resurse umane valoroase, n.r.). Ai Apple, Google, Amazon, Facebook.”

„Partea de impozitare (în California, n.r.) este foarte neprietenoasă. Este și problema locuințelor. Nu poți să-ți iei angajați, pentru că nu-și pot permite să locuiască. (…) Sub 2.000 de dolari pe lună nu poți găsi să închiriezi.”

„La o casă din Silicon Valley care costă 5 milioane de dolari, tu plătești impozit de 100.000 de dolari pe an.”

„Se vede deja o intenție a companiilor imobiliare de a transforma clădirile de birouri în locuințe.”

„Există companii afiliate politic și foarte multe pleacă. De exemplu, Oracle se mută în Texas. (…) Se știe legătura Oracle cu conducerea politică ce urmează să fie înlocuită (interviul a fost făcut înainte de 20 ianuarie, momentul transferului de putere dintre Donald Trump și Joe Biden, n.r.).

„Cele trei mari companii care pleacă, Oracle, Hewlett Packard și Tesla au vrut să dea o palmă Californiei care e un stat democrat, cu măsuri europene. (…) California este foarte mult de stânga.”

„Anumite companii nu mai finanțează politicieni republicani care nu au acceptat rezultatul alegerilor, nu mai finanțează Partidul Republican.”

George Roth, carte de vizită:

George Roth (64 de ani) a plecat de la Cluj-Napoca în Statele Unite acum 30 de ani. Peste Ocean, a trăit povestea tipică a emigrantului După ce, la început, a lucrat într-o benzinărie și a fost vânzător ambulant, în 1999 creează alături de un om de afaceri american o companie software, Recognos. În 2000, deschide un birou al companiei la Cluj-Napoca. În 2018, o tehnologie dezvoltată de Recognos este preluată de UiPath, companie cu origini românești evaluată la peste 10 miliarde de dolari. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită. Fiul său, Andrei Roth, s-a ocupat de dezvoltarea biroului din Cluj al UiPath. Totodată, este și consul onorifc al României la San Francisco de aproape 15 ani.

Acest podcast folosește fragmente muzicale din „Another Brick In The Wall” (Pink Floyd) și „Here Comes The Sun” (The Beatles).

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.