PODCAST. Adrian Ariciu, CEO Metro, crede că, deși pierde teren, comerțul tradițional rămâne o piață atractivă pentru cash & carry

PODCAST. Adrian Ariciu, CEO Metro, crede că, deși pierde teren, comerțul tradițional rămâne o piață atractivă pentru cash & carry

La o primă vedere, criza HoReCa ar fi trebuit să afecteze, prin ricoșeu, și vânzările celui mai mare jucător de pe piața cash & carry, Metro România. În realitate, 2020 nu a fost un an rău.

Filosofia Metro România, prima rețea de comerț modern, care în 1996 deschidea un magazin la Otopeni, în parteneriat cu omul de afaceri Ion Țiriac, e în mare măsură dife­rită de cea a celorlalți retaileri interna­țio­nali. În vreme ce extinderea rețelei este regula de aur pentru marea majoritate dintre ei, Metro se concentrează pe creșterea vânzărilor în magazinele existente și pe întărirea partenerilor – lanțul de magazine de proximitate La Doi Pași. Din mai multe motive.

Puteți asculta aici podcastul cu Adrian Ariciu:

Spre deosebire de hipermarketurile cla­sice, compania fondată în Germania și controlată acum de miliardarul ceh Daniel Kretinsky nu se adresează decât în mică măsură clientului final. Deținătorii de carduri Metro sunt, în principal, mici comer­cianți și companii din HoReCa. În vreme ce primii generează 60% din veniturile anuale ale rețelei, operatorii din a doua categorie contribuie cu 20%. Restul cifrei de afaceri este realizată de alte companii, care în prin­cipiu folosesc produsele cumpărate pentru consum propriu.

„Pierderea în cifra de afa­ceri (din 2020, n.r.) pe clienții HoReCa a fost recuperată în mare parte prin clienții traderi (revân­zătorii, n.r.), care au fost mult mai de succes în perioada asta“, spune Adrian Ariciu, chief executive officer (CEO) al afacerii din vara anului trecut, după o experiență în Ucraina și în Rusia în ca­drul aceluiași grup. Cu alte cuvinte, ie­și­tul la restaurant a fost înlocuit cu gătitul și mân­catul acasă, iar magazinul de proximitate a fost consi­derat o variantă de aprovi­zionare sigură (din perspectiva COVID-19) și la îndemână.

Asta, pe termen scurt, pentru că micii comercianți pierd tot mai mult teren în fa­voarea comerțului modern – Ariciu spune că aceștia mai reprezintă doar puțin peste 30% din tot retailul românesc. Adică 60.000 de companii, față de 100.000 în urmă cu câțiva ani. Evident, cota de piață a acestora se va restrânge și în anii următori, ceea ce va complica viața comercianților de tip cash & carry. Șeful Metro e de părere că, totuși, această piață este suficient de ofertantă pentru a ține businessul pe pi­cioare și în anii viitori. Singurul său concurent direct este Selgros Cash & Carry, companie prezentă în România de 20 de ani și care are 23 de magazine.

Adrian Ariciu, CEO Metro România.

UN AJUTOR OBLIGATORIU. Și ce e de fă­cut în condițiile în care piața care îți generează 60% din business intră la apă pe an ce trece? Există o singură va­riantă de răspuns: n-ai decât să o ajuți cu propriile resurse să supraviețuiască. Așa a apărut rețeaua La Doi Pași, formată din magazine de proximitate din orașe sau din mediul rural, deți­nute de antreprenori locali, însă apro­vi­zio­nate și promovate de Metro. Deschiderea unui astfel de magazin necesită o investiție care poate merge de la câteva mii la câteva zeci de mii de euro, dar pe care proprietarul o suportă împreună cu rețeaua cash & carry. În acest moment, funcționează 1.400 de magazine sub umbrela La Doi Pași, iar în următorii trei ani ar urma să fie des­chise alte 600 de unități.

Pe de altă parte, nici clienții din HoReCa nu sunt cea mai sigură piață posibilă și nu au fost nici înainte de pandemie. „50% dintre startupuri (e vorba despre domeniul ospitalității, n.r.) nu mai existau după un an și jumătate de la înființare“, detaliază Ariciu.

Inutil de adăugat că lucrurile s-au în­răutățit în pandemie, iar intrarea în normalitate a acestei industrii se află sub un mare semn de întrebare și astăzi. Măsurile administrative prevăd închiderea interi­oarelor restaurantelor când rata de infec­tare depășește trei infectări la mia de lo­cui­tori dintr-o localitate anume. Iar revenirea va fi lentă și de durată, chiar și după ce restricțiile impuse de criza sa­ni­tară vor fi încetat.

AMPRENTA. În acest context, este explica­bilă filosofia conservatoare a rețelei Metro în ceea ce privește numărul de magazine. De ani buni, compania are aceeași am­prentă, dacă e să folosim jargonul dome­niu­lui, adică 25 de magazine clasice și 5 de format mai mic, marca Punct. „Nu avem o strategie a extinderii rețelei de magazine cash & carry. Asta, categoric. Însă vrem să câștigăm cotă de piață și în comerțul tra­di­țional, și în HoReCa“, întărește CEO-ul comerciantului.

Deocamdată, rezultatele financiare pe 2020 ale Metro nu au fost publicate, însă Adrian Ariciu vorbește de un plus și pentru anul trecut, în ciuda tuturor impedimentelor. De altfel, întreaga piață de retail s-a aflat pe un trend ascendent, după cum rezultă dintr-un raport al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite din decembrie 2020. Estimarea era că retailul alimentar românesc va fi atins aproape 25 de miliarde de euro, creșterea fiind de peste 10%. Asta, ca un paradox al pandemiei. Primii zece jucători, precum Kau­fland, Lidl, Carrefour, Profi, Mega Image sau Metro, dețin 60% din această piață.

Dacă rețeaua fizică își va menține și pentru viitor dimensiunea actuală, online-ul este în schimb un teritoriu într-o expansiune naturală. În acest moment, compania realizează 9-10% din vânzări prin acest canal, iar așteptările sunt ca ponderea aces­tuia să crească până la 15-20%.

Și cu toate că atât retailul tradițional, cât și comerțul de tip cash & carry au trecut cu bine testul pandemiei, consumul – motorul economiei de un deceniu încoace – va mai pierde din vigoare în anii următori. Altfel spus, ritmul său de creștere se va mai tempera, arată Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Dacă, în 2019, consumul a înregistrat un plus de aproape 6%, până în 2024, acesta va avea creșteri cuprinse între 3,7 și 4,9%, potrivit aceleiași surse. „Cel mai mare risc e cel de consum“, admite și Adrian Ariciu. Un risc, în general, inevitabil.

MAI MULTE RAFTURI

Grupul german Metro, primul lanț interna­țional de comerț modern venit în România, a însemnat la un moment dat mai mult decât cash & carry.

  • Real. În 2006, Metro aducea pe plan local și brandul său de hipermarketuri, Real. După doar șase ani, compania germană vindea către Auchan businessul din România, Polonia, Rusia și Ucraina.
  • PRAKTIKER. Un alt braț al grupului Metro, Praktiker România, a ieșit de pe piață prin vânzarea afacerii de bricolaj către omul de afaceri turc Ömer Süsli. Ulterior, magazinele au fost pre­luate de Kingfisher, însă brandul Praktiker s-a întors la Süsli.
Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.