PODCAST. Dorin Boerescu, 2Performant: „Ce s-a întâmplat anul trecut a adus 2025 în 2020”

PODCAST. Dorin Boerescu, 2Performant: „Ce s-a întâmplat anul trecut a adus 2025 în 2020”

Dorin Boerescu (47 de ani), CEO și acționar principal al platformei de marketing colaborativ 2Performant, crede că instrumentele tradiționale de evaluare a unei companii o să-și piardă din relevanță în perioada următoare. Compania pe care a preluat-o în urmă cu 11 ani este unul dintre câștigătorii de dată recentă ai AeRO, piața secundară a Bursei de Valori București.

Acest podcast a fost înregistrat, via Skype, pe 12 martie 2021 și durează 42 de minute.

Câteva observații ale lui Dorin Boerescu la Podcast de criză

„Noi suntem un fel de Uber pentru marketingul online. Practic, prin intermediul platformei noastre, companiile și talentele digitale se pot întâlni, se pot descoperi reciproc și pot colabora într-un fel care, noi zicem, elimină partea nasoală a meseriei: contracte, plăți, comunicarea aia de zi cu zi.”

„Noi măsurăm cine a generat vânzări pentru un anumit magazin online și ajutăm acel magazin să plătească un procent din valorea vânzărilor respective. Dacă afiliații (creatorii de conținut, n.r.) câștigă undeva în jur de 6 sau 7% – în medie – noi ca platformă câștigăm în jur de 2% din vânzări.”

„Avem performeri care câștigă niște mii de euro pe lună sau chiar mai mult și avem și unii care fac chestia asta ca hobby.”

O platformă de afiliere din România, Profitshare, deținută de eMAG, ne-a dat foarte multe bătăi de cap în primii ani pe piață. Sunt mai multe platforme de afiliere care au încercat de-a lungul timpului să intre pe piața din România.”

„În câteva săptămâni, avem prima Adunare Generală a Acționarilor pentru care am propus o majorare de capital cu 5 milioane de lei. Ăsta este practic primul demers de a atrage investiții prin piața de capital.”

Sergiu Neguț (are în jur de 7% din companie și este membru al board-ului 2Performant, n.r.) a fost cel care mi-a supus prima dată atenției  ideea listării la bursă, undeva prin 2016. Mi-a prezentat-o la modul că, dacă ceea ce facem noi este marketing colaborativ, bazat pe tehnologie, bursa face finanțare colaborativă, bazată tot pe tehnologie.”

„Recunosc, intrasem (în acționariatul 2Performant, n.r.) cu gândul că o să cresc repede business-ul până pe la un milion de euro, îl vând și după aia merg mai departe.”

„Cred că anumiți indicatori tradiționali prin care companiile sunt evaluate pe bursă, cum este și PER-ul (raportul dintre prețul unei acțiuni și profitul pe acțiune, n.r.),  vor scădea puțin ca pondere în evaluările generale. Adică mie mi se pare mai important e să ne uităm în viitor în momentul în care evaluăm o companie, pentru că nu mai seamănă atât de mult viitorul cu trecutul.”

„Ce s-a întâmplat anul trecut a adus 2025 în 2020.”

„Vom emite 185.500 de acțiuni, ceea ce înseamnă o diluare de circa 15% (pentru acționarii existenți, n.r.).

Dorin Boerescu, carte de vizită:

Până să descopere în urmă cu 11 ani 2Performant (fosta 2Parale), o platformă care creează legătura între creatorii de conținut și magazinele online, Dorin Boerescu se cosndiera un antreprenor în serie. La început, a crezut că și în 2Performant va sta un timp după care va face exit. A atras mai multe serii de investiții, iar anul trecut, în decembrie, a listat compania pe bursă. Acum, antreprenorul deține 38,75% dintr-o companie cu o capitalizare bursieră de aproape 8 milioane de euro. În 2020, 2Performant a avut venituri de 4,1 milioane de euro și un profit operațional de 0,33 milioane de euro.

Acest podcast folosește fragamente muzicale din „Give It Everything You Got” (Beth Hart & Joe Bonamassa) și „Pentru inimi” (Șuie Paparude).

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.