Metro Systems România este prima companie autohtonă care adoptă pe termen nedefinit lucrul de acasă

Andrei Dumitru 15/05/2020 | 14:24 Ştiri
Metro Systems România este prima companie autohtonă care adoptă pe termen nedefinit lucrul de acasă

METRO SYSTEMS România, parte a grupului METRO, a fost printre primele companii care au avut inițiativa de a lucra de la distanță pentru a limita efectele COVID-19: cei peste 800 de angajații au fost anunțați că pot să lucreze de acasă încă din 11 martie, cu cinci zile înainte de declararea stării de urgență în România. Acum, compania își propune să prelungească acest stil de lucru pe perioadă nedeterminată, pentru a oferi astfel mai multă siguranță și protecție angajaților.

Inițiativa METRO SYSTEMS este o premieră la nivel național, stabilind astfel o tendință în lucratul de acasă pe perioadă nedeterminată. În contextul COVID-19, la nivel internațional mai multe companii au adoptat diverse politici pentru „lucratul de acasă”. Cele mai multe sunt din domeniul tehnologiei, dar și alte organizații, din sectoare mai conservatoare – precum imobiliare, contabilitate și administrație locală – analizează această posibilitate.

METRO SYSTEMS este, de altfel, una dintre puținele companii care au oferit o flexibilitate foarte mare angajaților chiar și înainte de pandemie: de la posibilitatea de a-și structura orele de lucru în funcție de programul personal, până la vinerea scurtă și lucru de acasă fără o limită impusă, ci în limita necesității echipelor, care au lucrat după metoda Agile de „self-organizing teams”. Acest stil de lucru a determinat crearea unei infrastructuri digitale care permite comunicarea și colaborarea de la distanță, infrastructură care nu a avut nevoie decât de o accelerare a implementării pentru a permite tuturor angajaților să lucreze de acasă în starea de urgență.

„Odată cu declararea stării de urgență, preocuparea METRO SYSTEMS pentru starea de bine a angajaților a fost adaptată situației. Inițiat în 2016, programul de Well-being a mers încă de la început dincolo de beneficiile oferite de majoritatea multinaționalelor, oferind evenimente și activități prin care angajații au putut aprofunda domenii care îi pasionează. Sesiunile de training și workshopurile au fost grupate în trei mari teme: sănătate, educație și hobby și au însemnat de la conferințe de educație parentală, ateliere de nutriție, educație financiară, până la sesiuni de yoga, pilates și sănătate posturală. În perioada de izolare și de lucru de acasă, aceste activități nu doar că au continuat în online,  dar s-au și intensificat și diversificat, atingând subiecte de actualitate legate de managementul muncii de acasă, a relațiilor și a emoțiilor declanșate de criza produsă de pandemie. În plus, METRO SYSTEMS a oferit angajaților posibilitatea de beneficia, gratuit, de discuții cu psihoterapeuți”, transmite compania.

Chiar dacă a decis să ofere angajaților posibilitatea de a lucra din confortul casei, METRO SYSTEMS România nu renunță la birourile fizice, însă analizează posibilitatea de a le adapta vremurilor, transformându-le în spații de co-working sau hub, setând astfel direcțiile viitorului în ceea ce privește munca în echipă. 

„Chiar dacă mediul de lucru este unul diferit și simțim lipsa colegilor, colaborarea virtuală din echipe a dus la rezultate foarte bune. Cultura noastră este una îndreptată spre starea de bine a angajatului și performanța acestuia; regândind acum viitorul lucrului în echipă prin metode inovatoare, vom deveni mai rezistenți și mai capabili de adaptare. Ne îndreptăm către organizația de viitor, îmbinând cu succes mediile fizice și virtuale de lucru pentru o identitate de brand potrivită tuturor tipurilor de angajat”, spune Sidonia Barna, Manager Resurse Umane.

Înființată în 2005, METRO SYSTEMS România este compania de produs al METRO Group, care dezvoltă soluții și produse specifice întregului lanț de magazine prin tehnologii avansate de software. În 2018, compania a lansat conceptul Tech’n Trade care cuprinde un incubator pentru startupuri și antreprenori cu idei inovatoare în domeniul wholesale și o comunitate dedicată pasionaților de tehnologie.