O nouă garnitură de fonduri de private equity și venture capital se pregătește de lansare în 2024

Ionuț Ancuțescu 12/01/2024 | 11:04 Financiar
O nouă garnitură de fonduri de private equity și venture capital se pregătește de lansare în 2024

O nouă garnitură de fonduri de private equity și venture capital se pregătește de lansare pentru anul  2024. Printre aces­tea, și următoarea generație a Early Game Ventures.

După o perioadă de oarecare apatie, 2024 se anunță un an înfloritor pentru fondurile de investiții, în ciuda provocărilor pe care le implică un an electoral. Iar Fondul European de Investiții e în continuare motorul care le propulsează, lasă de înțeles Cristian Munteanu, managing partner la Early Game Ventures (EGV), un fond de venture capital care din 2018 a făcut aproape 30 de achiziții în România.

Lentoarea cu care s-au mișcat lucrurile pe acest front nu e însă doar o problemă locală. Marile fonduri de private equity (au în administrare banii unor familii bogate sau ale unor investitori instituționali) au traversat o perioadă complicată, din cauza accesului tot mai dificil la finanțare. Cât despre industria globală de venture capital, aceasta a avut de suferit de pe urma reti­cenței cu care acționarii săi au început să se raporteze la investițiile riscante.

Schimbarea echilibrului

Strict în România, 2024 ar putea aduce o schimbare de paradigmă, crede Cristian Munteanu, un absolvent de Literatură și Limbi Străine a cărui carieră a virat la jumătatea anilor 2000 dinspre presă spre publicitate și antreprenoriat. Apariția noilor fonduri va coincide cu o schimbare a echilibrului din piața muncii în sectorul tech. Managerul de fond crede că vremurile în care programatorii puteau câștiga 30.000 de euro pe lună din câteva proiecte realizate în paralel s-au încheiat. Cu alte cuvinte, vor fi atrași să intre în antreprenoriat. Or, mai multe start-upuri în­seamnă „materie primă“ suplimentară pentru fondurile cu capital de risc.

Munteanu spune că va lansa, în martie anul viitor, un nou fond de investiții, în valoare de 60 de milioane de euro, considerabil mai mare față de prima generație a EGV (26 de mi­lioane de euro). Ce-i drept, și prețul de in­trare în companiile vizate de fonduri a crescut față de perioada prepandemică – in­flația e unul dintre principalii factori. Înainte de 2020, cu 100.000 de euro puteai să faci mi­nuni într-o companie proaspăt înființată. Acum ai nevoie de o sumă de trei sau chiar cinci ori mai mare pentru a avea impact asu­pra unui business la început de drum. De asemenea, va crește suma maximă care poate fi alocată unei investiții – cinci-șase milioane de euro per proiect, față de patru milioane de euro, cât era până acum.

Pe lângă Fondul European de Investiții, acționari în noul fond vor fi toți investitorii de până acum (străini, într-o proporție co­vâr­șitoare), cu promisiuni de participare mai mari. Unul dintre aceștia, care a fost de acord să facă publică prezența sa, este Globalworth, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de clădiri de birouri din România. Iar diversificarea prin intrarea într-un asemenea fond pare justificată. În echipa de conducere a continuatorului EGV a fost cooptat, ca partener, Florian Vișa, fost finanțist la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În urmă cu cinci ani, Munteanu începea cu doi parteneri: Dan Călugăreanu (business angel) și Radu Stoicoviciu (consultant).

O noutate notabilă pe care o aduce noul fond constă în faptul că, prin statut, i se va permite să facă investiții și în afara țării, în cuantum de 30% din valoarea sa totală. Cu mențiunea că în tranzacțiile pe care le-ar putea face în regiune nu va fi investitor principal, așa cum a fost în mai toate cele 28 de dealuri încheiate pe piața locală. Dintre aces­tea, am remarca plasamentele la Fame­Up (platformă de influencer marketing), Druid (chatboturi), Questo (tehnologie pentru tu­rism), BunnyShell (tehnologie pentru infrastructura de cloud) sau Kinderpedia (plat­formă educațională).

Despre adoptarea unei viziuni regionale vorbea recent și Andrei Gemeneanu, șeful Morphosis Capital, managerul unui fond de private equity care are ca investitor-ancoră tot Fondul European de Investiții.

De vânzare

În acest moment, banii alo­cați primei generații de fond au fost în întregime investiți – au mai rămas ceva fonduri pentru a susține suplimentar companiile din portofoliu. În plus, EGV a făcut câteva exituri, lucru pe care îl va continua în ur­mă­torii cinci ani, până când durata de viață a primului fond va expira.

„În 2024 și în 2025 vom face exituri mari pentru a întoarce toți banii investitorilor“, indică directorul de fond. Tradițional, în industria de private equity și de venture capital, administratorii fondurilor trebuie, mai întâi, să returneze acționarilor întreaga sumă investită și să le plătească un soi de dobândă pentru anii în care aceștia și-au pus banii la treabă. La sfârșit, profitul este împărțit între firma de management (20%) și acționari (80%). Munteanu spune că, în 2018, se aștepta să înmulțească de trei ori sumele atrase de fond, însă, dat fiind noul context inflaționist, randamentele ar putea fi superioare.

Desigur, la un fond cu capital de risc, nu toate companiile din portofoliu sunt lozuri câștigătoare – EGV nu a avut niciun eșec până acum, dar urmează să renunțe la in­vestițiile din cel mult două companii. De fapt, riscul în venture capital nu e să pierzi companii pe drum, ci să nu obții evaluări suficient de mari pentru „campionii“ din por­tofoliu.

Acest articol a apărut în numărul 178 al revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.