Evoluția indicele principal BET al bursei de la București se înscrie în logica recordurilor

InvestiMENTAL 13/03/2024 | 10:55 Financiar
Evoluția indicele principal BET al bursei de la București se înscrie în logica recordurilor

Evoluția indicele principal BET al bursei de la București se înscrie și ea în logica recordurilor care, deși surprind pe mulți, reprezintă o realitate cât de poate de palpabilă, din Statele Unite până în Europa și îndepărtata Japonie. Vineri, indicele a atins un nou maxim istoric de aproape 16.300 de puncte, cu toate că lichiditatea nu a impresionat prin nimic, după cum punctează Profit.ro. De notat însă că în primele ore ale ședinței de luni, la un moment dat, toți indicii principali sufereau ușoare corecții, cu o notabilă excepție – BETAeRO, indicele pieței secundare, care își păstrează ecartul (măricel) față de indicele principal, de la începutul anului. Poate, după un 2023 în care investitorii au explorat potențialul acțiunilor lichide de pe piața reglementată, a venit și momentul celor mici.

  • Nici că se putea un cadou mai nimerit de 8 martie pentru Christina Verchere, CEO-ul companiei petroliere OMV Petrom, a cărei capitalizare a depășit nivelul de 8 miliarde de euro (apropo de numerologie) – o valoare record, punctează Ziarul Financiar. Totodată, OMV Petrom a înregistrat și cea mai ridicată lichiditate în ultima zi de tranzacționare a săptămânii. Ca să fim sinceri până la capăt, principala companie integrată de energie din Sud-Estul Europei, nu a avut niște rezultate extraordinare, anul trecut, când profitul companiei s-a contractat cu peste 60%, pe fondul ieftinirii țițeiului. Însă investițiile mari ale OMV Petrom în energie verde îi fac pe investitori să vadă o luminiță la capătul tunelului. Iar acordarea de dividende (cu un randament brut de 7% raportat la prețurile de la începutul lui februarie) e încă un argument în plus pentru prestația bună pe bursă.
  • Aquila Part Prod, operator de logistică și distribuție de produse FMCG, era, joia trecută, performerul indicelui principal BET din acest an, cu o apreciere a prețului acțiunilor de 30%, conform Ziarului Financiar – în ultima zi a săptămânii, acesta a scăzut un pic. ZF pune creșterea Aquila, companie antreprenorială din Ploiești care s-a listat în exuberantul an 2021, pe seama prețurilor țintă stabilite de brokeri la niveluri superioare celor curente. Asta să fie?! Activitatea sa stă pe trei piloni: distribuție (principalul), logistică și transport internațional. De asemenea, ariile sale de interes sunt România și Republica Moldova. Atât veniturile, cât și profitul au avut un avans de aproape 15% în 2023, raportat la 2022. Nu foarte spectaculos, dacă luăm în calcul și rata inflației.
  • Pe de altă parte, acțiunile campionului din 2023, Transport Trade Services (TTS) se află într-un declin – săptămâna trecută, prețul a scăzut cu aproape 9%, conform statisticilor de tranzacționare furnizate de Bursa de Valori București (BVB). Să nu fie satisfăcător randamentul dividendului propus de Consiliul de Administrație spre aprobarea acționarilor, în valoare brută de 1,14 lei/ acțiune? La actualele prețuri de tranzacționare, acesta se ridică la puțin peste 4% pe acțiune. Sau bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul în curs? Profitul operațional ar urma să intre la apă cu circa 25%, anul acesta față de 2023, după cum aflăm și din Financial Intelligence. Avântul TTS de anul trecut s-a datorat rolului său important în transportul cerealelor din Ucraina către portul Constanța, pe Dunăre. Geopolitica este însă imprevizibilă.

→ De reținut. Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), își reafirmă intenția de a „exporta” modelul românesc în cel puțin alte cinci state, citim în Financial Times. De notat că fondul a generat câștiguri de 7 miliarde de dolari acționarilor, prin dividende și răscumpărări de acțiuni proprii, din momentul înființării, în 2011. Mai concret, una dintre piețele vizate este Republica Uzbekistan, stat cu care administratorul de active a semnat deja un memorandum de înțelegere, anul trecut. E un demers perfect logic, din moment ce FP a crescut, prin listarea Hidroelectrica, vizibilitatea bursei românești – acest „ungher (ascuns) al piețelor de capital europene, puțin cunoscut înainte” (formularea aparține Financial Times). Evident, sunt și câțiva sceptici care cred că modelul nu e replicabil, având în vedere că originile FP se pierd în tranziția României de la comunism la capitalism. Oricum, merită încercat.

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune, rapoartele zilnice Zi de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.


Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081.

Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!

Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Investimental este primul broker autorizat pentru tranzacții bursiere la BVB din ultimii 14 ani, care și-a început activitatea in iulie 2023. Principalul investitor al Investimental, Sacha Dragic, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai importanți antreprenori din România, Proiectul este construit și dezvoltat de o echipă de profesioniști cu experiență cumulată de 140 de ani în domeniul investițiilor financiare.