Marea Britanie a ieşit din recesiune. Creştere economică peste aşteptări

Elena Marinescu 10/05/2024 | 11:57 Ştiri
Marea Britanie a ieşit din recesiune. Creştere economică peste aşteptări

Economia Marii Britanii a înregistrat în primul trimestru al anului 2024 cea mai mare creştere din ultimii aproape trei ani, punând capăt recesiunii tehnice în care intrase în a doua jumătate a anului trecut.

Două trimestre consecutive de contracţie economică sunt în general considerate de economişti ca fiind definiţia unei aşa-numite recesiuni „tehnice”. Oficiul Naţional de Statistică a anunţat vineri că produsul intern brut a crescut cu 0,6% în primele trei luni ale anului, aceasta fiind cea mai mare creştere din trimestrul al patrulea din 2021, când crescuse cu 1,5%.

Creşterea din primul trimestru din 2024 a depăşit toate previziunile unui sondaj Reuters realizat în rândul a 39 de economişti, care indicau o expansiune de doar 0,4% a produsului intern brut în perioada ianuarie-martie, după ce PIB-ul se contractase cu 0,3% în ultimul trimestru din 2023.

Datele de vineri au fost salutate de premierul Rishi Sunak, deşi Partidul Laburist din opoziţie, care are un avans mare în sondajele de opinie, i-a acuzat pe Sunak şi pe ministrul de finanţe Jeremy Hunt că nu cunosc cu adevărat realitatea, relatează Reuters şi AFP, citate de News.ro.

Rata dobânzilor, menţinută la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani

Banca Angliei (BoE), care a menţinut joi rata dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, prognozase, la rândul ei, o creştere trimestrială de 0,4% pentru primul trimestru al acestui an şi o creştere mai mică, de 0,2%, pentru al doilea trimestru.

BoE, care a majorat de 14 ori dobânda sa cheie între decembrie 2021 şi septembrie anul trecut pentru a combate inflaţia, a menţinut fără surpriză, joi, dobânda cheie la 5,25%.

Dar banca centrală s-a declarat „optimistă” cu privire la scăderea inflaţiei, ceea ce ar trebui să îi permită să reducă ratele în lunile următoare, atenuând astfel o măsură ce apasă asupra finanţelor gospodăriilor şi întreprinderilor şi, prin urmare, asupra economiei. De altfel, instituţia monetară şi-a majorat previziunile de creştere pentru Marea Britanie la 0,5% pentru întregul an 2024 şi la 1% în 2025.

Inflaţia a scăzut la 3,2%

Inflaţia din Marea Britanie a scăzut uşor în martie, la 3,2% în ritm anual, de la 3,4% în luna precedentă. Aceasta a încetinit semnificativ de la vârful de peste 11% atins la sfârşitul anului 2022, dar este încă peste ţinta de 2% stabilită de Banca Angliei.

În timp ce „lucrurile sunt încă dificile pentru mulţi oameni”, economia britanică a trecut de o cotitură, a salutat vineri premierul Rishi Sunak într-o postare pe X. Lira sterlină s-a întărit în raport cu dolarul american după publicarea cifrelor de vineri.

Perspective

Pe bază lunară, economia a crescut cu 0,4% în martie, mai rapid decât creşterea de 0,1% prognozată de economişti într-un sondaj Reuters, reflectând forţa din comerţul cu amănuntul, transportul public, transportul rutier şi sănătatea – parţial datorită reducerii numărului de greve din sectorul public.

Producţia de automobile a avut, de asemenea, o performanţă bună, contrabalansată de slăbiciunea continuă din construcţii. Datele de vineri au arătat, de asemenea, că PIB-ul din martie a fost cu 0,7% mai mare decât cel înregistrat cu un an mai devreme şi peste toate aşteptările economiştilor, care prognozau o creştere de 0,3%.

Cu toate acestea, Marea Britanie a avut în continuare una dintre cele mai lente recuperări de pe urma efectelor pandemiei de coronavirus.

La sfârşitul primului trimestru din 2024, economia ţării era cu doar 1,7% mai mare decât nivelul de la sfârşitul anului 2019, înainte de pandemie, doar Germania – din grupul ţărilor democratice cele mai bogate, G7 – stând mai prost.