Secretul celor peste 800 de angajați „tăcuți” de la Dacia care nu fac grevă și nu vor majorări salariale

Cristina Dobreanu 28/05/2018 | 13:51 Digital
Secretul celor peste 800 de angajați „tăcuți” de la Dacia care nu fac grevă și nu vor majorări salariale

Vine o vreme în care toți trebuie să se modernizeze. Pentru Dacia, industria 4.0 bate la ușă, iar Mioveniul se pre­gătește, la aniversarea de 50 de ani, să devină uzina viitorului și accele­rează robotizarea.

Acest articol a apărut în numărul 41 (28 mai – 10 iunie) al revistei NewMoney

Într-o hală semiîntunecată, păzite de grilaje galbene, brațe robotizate, lungi de câțiva metri, ridică, preiau unele de la altele, taie și mută mai departe părți mari din metal ce urmează să devină capote, aripi sau alte componente pentru ceea ce se va transforma, în cele din urmă, într-o mașină. Podeaua trepi­dează și zgomotul mecanic făcut de bra­țele ne­o­bosite este asurzitor. Nici lumina nu este necesară, pentru că ro­boții lu­crează fără pauză și fără să aibă nevoie de condiții speciale. De altfel, în zona departamentului Presaj a uzi­nei de la Mioveni, oamenii nu prea se zăresc.

Aici se produc zilnic peste 600.000 de piese folosite atât pentru ma­șinile din România, cât și pentru alte șapte piețe externe, printre care Brazi­lia, Columbia, Maroc și Iran. „Roboti­zarea aici a înce­put în 2013, cu linia care produce toate piesele de aspect pentru noul Duster“, spune directorul departamentului Presaj, Adrian Țîrlea. Linia pe care acum roboții se mișcă în voie era, în urmă cu câțiva ani, complet manuală, însă, treptat, au fost puse în scenă brațele de fier. Toate adaptările au fost gândite intern, iar mentenanța este făcută, de aseme­nea, de anga­jații uzinei. Totuși, ope­­ratorii umani nu lipsesc, ei sunt am­pla­­sați la început de linie, pentru a introduce datele, dar și la final, pentru a se asi­­gura de calitatea produsului.

Citiți și: Kaspersky: Acum două decenii apăreau 500 de viruși pe lună. Acum sunt o jumătate de milion pe zi

Citiți și: VIDEO Cum arată și cât de rapizi sunt roboții de la Dacia. Uzina de la Mioveni produce o mașină la fiecare 54 de secunde

Și secția motoare a trecut printr-o trans­formare similară, acolo unde circa 120 de mici AGV-uri (automated guided vehicles – vehicule ghidate automat) transportă pe rute predefinite motoarele ce urmează să fie descărcate și verificate de angajați. În medie, un AVG parcurge zilnic 31,5 kilometri, scutindu-i astfel pe oameni de un efort fizic suplimentar. La nivelul întregii fabrici, mâinile mecanizate fac ca 80% din piese să fie transferate în sincron automat.

FOTO: Automobile Dacia

 

Practic, ultimii doi ani au însemnat pentru Automobile Dacia investiții în roboti­zare, numărul roboților ajungând în momentul de față la 818, de la doar câțiva în urmă cu mai puțin de zece ani. Fără să dea o cifră exactă legată strict de acest pro­ces, Antoine Doucerain, directorul  ge­neral al gru­pului Renault România, a subliniat că investițiile pe plan local ale grupului, în intervalul 2000–2017, s-au ridicat la 2,8 miliarde de euro (atât în noile produse, cât și în optimizarea procesului de pro­ducție). Este, de altfel, direcția pe care grupul Renault a dictat-o și în Franța – în 2017, constructorul a prezentat prima sa uzină 4.0, si­tuată la Cléon, în departamentul Seine-Maritime (unde șefi de secție se plimbă cu tablete conectate la WiFi pentru a verifica producția în timp real sau unde roboți colaborativi – cobots – lipesc etichete), potrivit francetvinfo.fr.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.