Kaspersky: Acum două decenii apăreau 500 de viruși pe lună. Acum sunt o jumătate de milion pe zi

Cristina Dobreanu 18/05/2018 | 11:13 Digital
Kaspersky: Acum două decenii apăreau 500 de viruși pe lună. Acum sunt o jumătate de milion pe zi

Nici nu știi cât de vulnerabil poți să fii, ar putea fi dictonul după care să ne guvernăm viețile virtuale. Perico­lele cibernetice sunt la tot pasul și nu ocolesc pe nimeni, de la companii și ins­tituții financiare la utilizatorul simplu de internet.

Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney

„Un virus se poate face mult mai rapid decât un antivirus, sunt unelte pe internet care te ajută să îl faci rapid. Crearea unui antivirus bun poate să dureze și un an de zile. Când am început eu în do­me­niul acesta, acum 24 de ani, făceai un antivirus rapid. Atunci puteai să faci față tuturor virușilor care apăreau, cam 400-500 pe lună să zicem. Acum sunt o jumătate de milion pe zi. Nu mai poți să faci față“, spune Costin Raiu (41 de ani), cel care, din 2010, conduce echipa glo­bală de cercetare și analiză (GReAT) din cadrul Kaspersky Lab.

Numele său rămâne însă pentru mulți un sinonim al RAV – inițial acronimul pentru Raiu Anti-Virus, devenit mai apoi Romanian Anti-Virus –, antivirusul ale cărui baze le-a pus încă din anii de liceu, ajuns apoi în portofoliul GeCad, al antreprenorului în serie Radu Geor­gescu, și cumpărat în cele din urmă de Microsoft. Costin Raiu s-a mutat la Kaspersky Lab în 2000, la propunerea directă a lui Eugene Kaspersky, „specia­litatea“ lui fiind analiza APT-urilor (ame­nințări avansate și persistente) și a atacurilor malware sofisticate.

Citiți și: Ce au în comun un om și un robot? Sufletul, cred proprietarii de Aibo

NIMENI NU E SIGUR. Într-o lume tot mai interconectată, și pericolele care apar la tot pasul virtual sunt din ce în ce mai însemnate. Patru din zece organizații din România spun că au fost victimele crimi­nalității economice în ultimii doi ani, printre principalele tipuri de infracțiuni nu­mărându-se și criminalitatea cibernetică (pe lângă fraudele comise de consumatori sau din cauza conduitei neprofesio­niste), potrivit ediției de anul acesta a raportului „PwC Global Economic Crime and Fraud Survey“. Respondenții din România au in­dicat infracționalitatea cibernetică ca având cel mai mare impact negativ asupra activităților economice, iar cele mai frecvente mecanisme folosite de hackeri au fost phishing-ul și malware-ul, mențio­nate de 37% din companiile din România, mai arată raportul PwC.

FOTO: Lazlo Raduly / NewMoney

 

„Acum este o fuziune între ținte. Înainte, lucrurile erau mai clar determinate – marile corporații, firmele mici și mijlocii și utilizatorii de acasă –, dar am observat că multe dintre atacurile masive nu mai fac diferențe, țintesc pe oricine“, explică Raiu. Iar un exemplu în acest sens, adaugă el, este WannaCry, un program de tip ransomeware care a afectat anul trecut companii din zona tech și industriale, de furnizori de sănătate, ins­ti­tuții publice, dar și utilizatori obiș­nuiți din 150 de țări, esti­mându-se un total de 400.000 de computere infectate. Printre ele, și cele ale Automobile Dacia. „Frau­dele au la bază o serie întreagă de motive și cir­cum­stanțe, din care doar unele pot fi prevenite cu ajutorul tehnologiei.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.