Cum s-au schimbat perspectivele pentru Safetch Innovations în ziua în care acțiunile sale au fost transferate pe piața principală a BVB

Ionuț Ancuțescu 27/02/2023 | 10:28 Companii
Cum s-au schimbat perspectivele pentru Safetch Innovations în ziua în care acțiunile sale au fost transferate pe piața principală a BVB

Cu siguranță, perspectivele Safetch Innovations, un furnizor de servicii și soluții de securitate cibernetică, s-au schimbat în ziua în care acțiunile sale au fost transferate pe piața principală a Bursei de Valori București (BVB).

Clopoțelul Bursei suna a doua oară pentru Safetech pe 6 februarie, la puțin peste ora 10.00 dimineața. Momentul festiv marca transferul acțiunilor companiei pe piața reglementată a Bursei de Valori București de pe piața secundară AeRO, unde a fost listată cu doi ani în urmă. Transferul nu reprezintă o premieră, însă este doar a treia mișcare de acest tip, predecesori fiind Chimcomplex Borzești și Bittnet Systems.

Victor Gânsac, cofondator al Safetech alături de Paul Rusu, spune că încă din momentul listării pe AeRO și-au dorit să facă pasul către piața mare. Și acesta pare să fie și motivul pentru care compania a publicat, de la bun început, rezultate financiare trimestriale, regulă valabilă doar pentru piața principală, nu și pentru cea secundară, unde companiile anunță rezultate doar de două ori pe an.

Aici (pe piața principală, n.r.) sunt mai mulți investitori de retail și instituționali“, explică Victor Gânsac, președinte și chief executive officer (CEO) al Safetech Innovations. Acestui avantaj i se adaugă și alte plusuri, cum ar fi vizibilitatea și credibilitatea – două aspecte cruciale pentru o firmă de cyber security. Din punct de vedere operațional, Gânsac este „creierul“ tehnic al companiei, în vreme ce Paul Rusu se ocupă de structurarea financiară a lucrurilor.

Certificat de garanție

Pentru moment, „instituționalii“ cei mari, precum fondurile de pensii, nu au intrat în acționariatul companiei, însă transferul pe piața reglementată reprezintă un început de drum cu această destinație. De altfel, în toamna trecută, în cadrul unei conversații cu NewMoney, cei doi fondatori erau foarte interesați de cooptarea unui astfel de partener. Și spuneau că este singurul scenariu în care ar fi dispuși să mai facă o majorare de capital. Până acum, din plasamentul privat (2020) și din majorări de capital, Safetech a obținut circa 2,7 milioane de euro.

Într-adevăr, prezența unui fond de pensii în acționariat reprezintă un serios certificat de garanție pentru investitori, întrucât o astfel de instituție – cel puțin în teorie – cântărește mult înainte să cumpere. În plus, orizontul de timp pe care fondurile de pensii îl petrec într-o companie este lung, ceea ce dă o mai mare predictibilitate prețului acțiunii.

Să precizăm, dacă mai este cazul, că fondurile de pensii nu investesc decât în piața reglementată, nu și pe AeRO. De exemplu, NN Pensii, unul dintre cele mai active fonduri de pe bursa românească, are dețineri importante la bănci și instituții financiare precum BRD, Banca Transilvania sau Fondul Proprietatea, la companii din domeniul energiei sau în compania antreprenorială MedLife.

La rândul lor, fondurile de pensii s-au plâns în multe rânduri că pe BVB nu există suficiente companii private în care să investească. Iar lipsa este resimțită cu atât mai mult în tehnologie, un domeniu atractiv pentru investitorii instituționali și care, în același timp, are o contribuție din ce în ce mai mare la formarea produsului intern brut (PIB) – circa 7% pe an.

O mișcare asemănătoare cu cea din dimineața de 6 februarie va face cât de curând și Arobs Transilvania Software, furnizor de software și soluții IT personalizate. Compania clujeană, controlată de antreprenorul Voicu Oprean, a anunțat că va trece pe piața principală a Bursei de Valori București în cursul lui 2023.

Și Radu Hanga, președintele BVB, este de părere că Arobs își va duce demersul la bun sfârșit. Să fie toate astea un semn că bursa își trăiește cele mai strălucite momente? Categoric, nu, însă piața de capital locală se dovedește „mai rezilientă decât acum 10-15 ani“, spune el. Pe de altă parte, investitorii locali au dat de gustul companiilor cu capital românesc și stau „investiți“ mai mult decât o făceau în precedenta criză din 2008-2009.

Creșteri de voinic

Revenind la Safetech Innovations, chiar dacă primii doi ani de bursă au fost mai degrabă o perioadă de antrenament, 2021 și 2022 nu au trecut fără performanțe. Dimpotrivă, am putea spune: în urmă cu doi ani, SAFE (simbolul său bursier) a fost cea mai tranzacționată acțiune de pe AeRO, iar în 2022 a ocupat locul secund. Cu toate acestea, lichiditatea companiei poate suporta îmbunătățiri, întrucât nu este suficient de satisfăcătoare pentru toți investitorii, mai ales în contextul transferului pe piața principală. „Suntem în negocieri pentru (a angaja, n.r.) un market maker“, anunță Victor Gânsac. Market makerul este, de obicei, o firmă de brokeraj care vinde sau cumpără titlurile unei companii listate pentru a menține prețul în anumiți parametri și care astfel crește volumele zilnice.

Paradoxal, în prima zi de tranzacționare pe piața reglementată, prețul acțiunii a scăzut ușor la 2,2272 lei, față de 3,2379 lei în ședința de tranzacționare precedentă. Nici volumele nu au atins un nivel-record. Cu toate acestea, dinamica prețului SAFE e spectaculoasă dacă lărgim cadrul. „Prețul acțiunii a crescut cu 1.628% față de prețul din plasamentul privat și de trei ori dacă ne raportăm la momentul listării din 29 ianuarie 2021“, arată Zuzanna Kurek, CEO al Cornerstone Communications, unul dintre consultanții care au asistat Safetech în procesul de transfer pe piața principală. Spre comparație, indicele BETAeRO – din care Safetech a făcut parte, cu a treia cea mai mare pondere – a scăzut cu 16% în ultimul an.

Aceste randamente, mai mult decât atractive, pot fi un argument important pentru angajații-cheie sau managerii pe care fondatorii vor să îi fidelizeze. Tot Gânsac a spus că în companie deja se derulează un program de remunerare a angajaților de tip stock option plan (SOP), în cadrul căruia au fost acordate până acum peste 300.000 de acțiuni. În total, prin acest SOP vor fi acordate 6,65 milioane de acțiuni, adică fix 10% din capitalul existent.

Sfertul profitabil

Adevărul este că Safetech livrează investitorilor rezultate financiare bune. De exemplu, pe primele nouă luni din 2022 (cea mai recentă raportare), cifra de afaceri a crescut cu aproape 60% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar profitul net a avut un salt de 134%. Pentru a avea o imagine și mai clară, compania a terminat 2021 cu venituri de 4,67 milioane de euro, având o marjă a profitului net de 26%, ceea ce nu e puțin lucru. Iar multiplul cu care piața evaluează compania (23) este în linie cu cel al marilor companii tehnologice de peste Ocean – Meta, Alphabet sau Apple.

Cât despre dinamica viitoare – cu mențiunea de la sine înțeleasă că nimeni nu știe cum vor arăta lucrurile mâine –, poziționarea clară a Safetech pe segmentul serviciilor și soluțiilor de securitate cibernetică este un avantaj. Istoric vorbind, compania a fost destul de diversificată (Paul Rusu a avut obsesia ca firma să nu piardă bani sub nicio formă), însă în ultimul timp a schimbat strategia. Iar războiul hibrid și intensificarea atacurilor cibernetice sunt cei mai buni agenți de marketing pentru un jucător cu un asemenea profil.

Cu amprentă globală

Puține companii de tehnologie românești au reușit să dobândească o amprentă globală, precum a făcut-o Safetech Innovations.

  • MAREA BRITANIE. Anul trecut, furnizorul de servicii de securitate a făcut primul pas pentru extinderea sa în afara granițelor, prin deschiderea unui birou în Marea Britanie. Tehnic, compania din România deține 67% din Safetech Innovations Global Services Limited, cu sediul în Regatul Unit.
  • ABU DHABI. Tot anul trecut, Gânsac și Rusu au deschis un business și în Abu Dhabi. Legislația acestui emirat prevede însă ca toate companiile cu acționariat străin să fie controlate de un asociat local. Compania deține 40% din Safetech Cybersecurity Limited Cyber Risk Management Services, restul acțiunilor aflându-se în proprietatea familiei regale. Veniturile companiilor în care Safetech nu are deținere majoritară nu pot fi consolidate.
  • STATELE UNITE. La începutul celui de-al doilea trimestru din acest an, Safetech urmează să-și completeze harta internațională prin deschiderea unei companii în Statele Unite ale Americii. La fel ca în Marea Britanie, va deține din aceasta tot 67%.

Acest articol a apărut în numărul 157 al revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.