Fondul de private equity Morphosis Capital se pregătește pentru un nou capitol investițional

Ionuț Ancuțescu 06/12/2023 | 15:49 Companii
Fondul de private equity Morphosis Capital se pregătește pentru un nou capitol investițional

Andrei Gemeneanu, managing partner la Morphosis Capital, un administrator de fond care a investit 50 de milioane de euro în șase companii din România, se pregătește pentru pasul următor.

După o caieră internațională de 15 ani în cadrul colosului Unilever, de pe piața FMCG, Andrei Gemeneanu (47 de ani) s-a întors în România și a creat, alături de soție – Simona – și alți parteneri, unul dintre cele mai relevante fonduri de private equity cu prezență locală din ultimii cinci ani. Ca o scurtă explicație, fără pretenții didactice, fondurile de acest tip plasează banii unor investitori instituționali sau ale unor familii bogate în companii nelistate pe piața de capital.

În acest moment, banii fondului au fost integral investiți în participații la companii preponderent din health & wellness, precum Clinicile Dentare Dr. Leahu (stomatologie), Medima Health (imagistică), Cronos Med (medicină estetică), Stay Fit Gym (săli de sport). Anul acesta, participația din Clinicile Dr. Leahu a fost vândută, în primul exit total, către unul dintre liderii pieței de servicii de sănătate privată, Regina Maria.

De asemenea, Morphosis deține pachete de acțiuni semnificative la DocProcess (o companie de software) și EMI (producător de uși industriale pentru malluri și centre logistice). Investitori în prima generație a Morphosis Capital au fost Fondul European de Investiții (brațul investițional al Băncii Europene de Investiții orientat către dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii), Banca Transilvania, precum și câteva familii bogate din Belgia.

BANII EUROPENI

Acum, Gemeneanu pregătește „ridicarea“ următoarei generații de fond, care ar urma să gestioneze o sumă ceva mai mare – e vorba despre circa 80 de milioane de euro. Fondul European de Investiții ar urma să fie ancora și a celei de-a doua generații de fond. Pentru asta, cofondatorul Morphosis poartă discuții cu potențiali investitori la Londra, cea de-a doua „casă“ a sa, după cum denumește el capitala Marii Britanii, unde a lucrat pentru Unilever până în 2015.

La o primă vedere, lumea fondurilor de investiții traversează o perioadă dificilă. E vorba însă, punctual, despre așa-numitele „fonduri de buyout“ (cele care cumpără companii cu o mare componentă de credit bancar) și cele de venture capital (capital de risc). În cazul primelor, creșterea dobânzilor e marea problemă, în vreme ce fondurile din a doua categorie își văd investițiile devalorizate la niveluri inimaginabile. Creditele se obțin greu, iar investitorii, în general, au devenit extrem de selectivi.

Fondurile de buyout sunt însă o pasăre destul de rară în peisajul investițional local, iar zona de venture capital mai are mult până să ajungă la maturitate. Cu alte cuvinte, Morphosis nu resimte semiînghețul din private equity. Într-o situație similară se află și celelalte fonduri de creștere cu activitate în România.

Pe de altă parte, tranzacțiile de talie mare nu sunt cu totul excluse, cel mai recent exemplu fiind preluarea lanțului de magazine Profi de către grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize (proprietarul rețelei Mega Image) de la fondul MidEuropa. Protagonistul dealului în valoare de peste un miliard de euro este un investitor strategic.

De altfel, vremea fondurilor care se bazează foarte mult pe credit s-a cam dus într-o oarecare măsură, crede Gemeneanu. Investitorii instituționali, precum Fondul European de Investiții sau fondurile de pensii private, cer de la managerii din private equity performanță operațională. Altfel spus, povestea lor despre randamente trebuie să conțină un capitol serios despre cum au crescut marja de profit sau despre cum au eficientizat costurile.

CÂȘTIGURI DE FOND

Cât despre Morphosis, randamentul (în jargon de specialitate, internal rate of return) obținut după cele trei exituri de până acum – unul integral, la Clinicile Dentare Dr. Leahu, precum și două parțiale, la EMI și Medima Health – a fost de 30% pe an. Spre comparație, BET, indicele principal al Bursei de Valori București, a avut o creștere similară anul acesta, dacă punem la socoteală și dividendele.

La EMI și Medima, fondul condus de Gemeneanu a adus doi parteneri tot din universul private equity – Innova Capital, respectiv Integral Ventures Partners. Partea frumoasă în cazul tranzacției EMI e că fondul polonez Innova a investit în producătorul de uși industriale alături de o parte dintre belgienii care sunt deja investitori în Morphosis. De asemenea, după tranzacție, EMI a cumpărat două companii din Belgia.

De altfel, evoluția tuturor companiilor din portofoliu arată bine. Într-un comunicat din vară, Morphosis anunța că, în 2022, cifra de afaceri cumulată a celor șase companii crescuse cu 40% față de 2021, iar EBITDA (profitul operațional, în linii mari) se dublase. Și anul acesta, veniturile cumulate vor crește tot cu 40% (calculul include și Clinicile Dentare Dr. Leahu), estimează Gemeneanu.

Într-o perspectivă mai largă, există indicii că și alte noi fonduri sunt în căutare de investitori, iar Fondul European de Investiții își extinde amprenta locală, prin faimosul Program Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Era cumva previzibil. Alte fonduri care au accesat bani europeni până acum sunt Gap Minder, Early Games Ventures sau Black Sea Fund.

NU IROSI CRIZELE

„Never waste a good crisis“ este principiul pe care șeful Morphosis l-a învățat de la CEO-ul Unilever din perioada în care lucra pentru multinaționala britanică. Este, totodată, și mottoul după care se va ghida în perioada următoare, în sensul că o criză separă grâul de neghină – companiile cu un model de business sănătos vor avea de câștigat în fața celor care se mișcau bine doar datorită contextului general favorabil. Tot crizele accentuează procesul de consolidare a piețelor fragmentate, cum e cea a sălilor de sport.

Zonele de interes pentru Morphosis rămân aceleași ca și până acum, iar valoarea achizițiilor viitoare va acoperi o plajă cuprinsă între 5 și 15 milioane de euro. În plus, „este important pentru pasul următor să investim și în regiune. Evident, România va rămâne focusul principal pentru echipa noastră și pentru investițiile noastre“, nuanțează Gemeneanu.

Dincolo de strângerea noilor bani, marele deziderat al lui Andrei Gemeneanu, din poziția de membru al boardului asociației fondurilor de private equity din România, e ca fondurile private de pensii să investească în această industrie. Teoretic, fondurile de pensii – care gestionează circa 23 de miliarde de euro, în total – nu fac pasul din cauza unor limitări de ordin legislativ. „Sper să punem banii de la fondurile de pensii la lucru“, spune șeful Morphosis Capital.

Adevărul e că muntele de bani al fondurilor de pensii este râvnit inclusiv de emitenții de pe bursă. Succes tuturor!

Portofoliu în morfoză

Morphosis Capital este acționar în cinci companii, după vânzarea participației la Clinicile Dentare Dr. Leahu.

• LA UȘA MALLULUI. EMI produce și instalează uși industriale pentru malluri sau centre logistice și este fondată de omul de afaceri de origine franceză Jérôme France. Compania s-a extins și în Belgia.

• PARTENERII. Morphosis este acționar în Medima Health, un lanț de peste 15 clinici de imagistică, alături de Vlad Ardeleanu (fostul CEO Superbet România) și doctorul Gheorghe Iana.

• ESTETICĂ & TV. Cronos Med este liderul nișei de medicină estetică, deținut de medicul Constantin Stan și de soția sa, vedeta de televiziune Andreea Berecleanu. Compania, acum cu acoperire națională, a fost fondată cu peste trei decenii în urmă, la Bacău.

• STAY FIT. Gemeneanu crede că rețeaua de săli de sport Stay Fit Gym poate ajunge la 50 de locații, față de cele 31 din acest moment. Această piață este una dintre cele mai fragmentate.

• FINANȚE AUTOMATIZATE. DocProcess, în care fondul este asociat cu familia Apolzan, este liderul pieței de automatizare a proceselor financiare.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.