Creșterile salariale au alimentat caruselul creditelor. Ce soartă vor avea băncile când această frenezie se va termina

Alexandra Pele 08/08/2018 | 09:22 Financiar
Creșterile salariale au alimentat caruselul creditelor. Ce soartă vor avea băncile când această frenezie se va termina

Caruselul creșterilor de salarii s-ar putea opri, iar în momentul în care lumi­nile se vor stinge, nu doar consumul va avea de suferit, ci și sursa care a susținut într-o oarecare măsură evoluția acestuia creditarea.

Acest articol a apărut în numărul 46 (6-26 august) al revistei NewMoney

Salariile – sau mai bine spus așteptările populației legate de evoluția veniturilor de care vor dispune – sunt cel mai important factor în decizia de a accesa un împrumut bancar. Odată ce creditul a fost luat, lucrurile se schimbă. În perioada de rambursare, cel mai important aspect pentru debitori devine nivelul dobânzilor. Așadar, salariile susțin nu doar creșterea economică bazată preponderent pe consum, ci și creditarea, iar o eventuală înce­tinire a creșterii acestora ar putea subția profiturile băncilor de la nivel local.

Citiți și: Creșterea economică în 2018: România, „tigrul” obosit al Europei

În luna iunie, creditul neguvernamental, respectiv soldul împrumuturilor po­pu­­lației și al companiilor, a înregistrat un avans de 6,8% față de iunie 2017, ajun­gând la cel mai ridicat nivel din istorie, de 52,7 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR). Elimi­nând din ecuație împrumuturile în valută, al căror stoc scade pe fondul măsurilor implementate de banca centrală în urma cri­zei, avansul creditului în moneda na­țio­nală a fost de peste 15% în iunie. Evoluția a fost influențată „de nivelul redus al ratelor reale de dobândă, creșterea veniturilor populației, continuarea ciclului in­ves­tițional și ameliorarea ofertei de servicii bancare“, se arată într-o notă trans­misă de Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.